Samsung Pay lanseras i Sverige

Den mobila betalningslösningen kombinerar dåtid och nutid för att göra mobila betalningar möjliga överallt.

På en presskonferens i morse presenterade #Samsung till sist att den mobila betalningslösningen #Samsung Pay finns tillgänglig på den svenska marknaden. Till skillnad från de existerande lösningarna, som blandar slutna lösningar med NFC-baserade diton, använder Samsung en lösning som emulerar dina faktiska betalkort och lägger till dessa i mobilen.

Tekniken kallas MST, kort för Magnetic Secure Transmission, vilket som namnet antyder är en emulering av de magnetremsor som finns på dina betalkort. Detta bygger på en patenterad lösning där en magnetspole byggs in i den mobila enheten och denna spole skapar ett magnetfält som kan förmedla den information som betalkortet annars förmedlar när du drar det i terminalen.

För att komma igång med Samsung Pay scannar användaren in kortet med sin Samsung-telefon och autentiserar sedan denna med sin bank. Detta kan exempelvis göras via mobilt Bank ID, och när kortet väl är autentiserat kan du använda ditt virtuella kort i mobilen precis som du skulle med ditt vanliga fysiska kort. Du kan också använda lösningen med flera enheter, något som bygger på en teknik som kallas tokenisering där ett virtuellt kort skapas för alla enheter som stöder Samsung Pay.

De mobila enheter som stöder Samsung Pay är i skrivande stund Galaxy S7 och S7 Edge, Galaxy A5 (2016 och 2017 års modell) samt Gear S3. Med tokenisering skapas ett virtuell kort för alla dessa enheter du använder, men för kortterminalen ser det ut som att du har svept ditt fysiska betalkort. För smartklockor som Gear S3, som inte har fingeravtrycksläsare, får du autentisera klockan via mobilen och sedan kan du genomföra upp till 10 betalningar per dag enbart via klockan. Om du tar av dig klockan måste du autentisera dig igen, vilket ska förhindra att någon obehörig tar på sig klockan.

Betalningar fungerar på så sätt att mobilen försöker använda NFC i första hand, och om terminalen inte är utrustad med detta går mobilen över till att använda MST istället. När NFC används behöver du bara använda fingeravtrycksläsaren på mobilen för att autentisera dig. Om MST används behöver du skriva in din PIN-kod eftersom tekniken faktiskt emulerar ditt faktiska kort och kortterminalen ser ingen skillnad på detta.

Informationen som skickas via MST säger dock att det är ett kort som inte är utrustat med chip, så du ska inte råka ut för att terminalen ber dig om att använda chip istället. Samsung uppger att betalningsmetoden fungerar i 98 procent av fallen. De gånger Samsung Pay inte fungerar är vid köp i automater som endast läser kort med chip, såsom SF:s betalterminaler, parkeringsautomater eller kortbetalningar på bensinmack.

I dessa fall där det finns en spärr som läser av om kortet är infört kan Samsung Pay av naturliga skäl inte användas. Utöver betalkort ska Samsung Pay även stöda lojalitetskort, det vill säga olika typer av medlemskort. Dessa scannas också in via telefonen, och vilken information som då sparas beror på medlemskortet och vilken information som är relevant där.

De virtuella korten och tillhörande information som lagras skyddas via Samsungs säkerhetsplattform KNOX. Utöver att kryptera informationen på enheten innehåller plattformen även en teknik som förstör informationen i datacontainern som innehåller din kortinformation om någon försöker installera eller modifiera mjukvara som inte är godkänd av Samsung.

Precis som fysiska betalkort kommer det gå att betala utomlands med Samung Pay så länge det är kopplat till en svensk bank som stöder tjänsten. Tjänsten är inte beroende av internetuppkoppling för att kunna betala med. Samsung hoppas även att tjänsten på sikt ska kunna ersätta den fysiska plånboken helt och att användare ska kunna ha alltifrån betalkort till gymkort och kollektivkort inlagda i Samsung Pay.

Från och med klockan 10.00 idag är Samsung Pay tillgängligt i Sverige och de banker som är anslutna just nu ingår Nordea och SEB. Kortleverantörer som stöds är Mastercard och VISA. Fler banker och kortleverantörer är på gång, med Swedbank och Handelsbanken på gång "inom kort". Mobilerna stöder Samsung Pay idag medan smarta klockan Gear S3 ska få en mjukvaruuppdatering i slutet av månaden.

Kommentarer
42 svar

Ring Video Doorbell 2 är en dörrklocka med inbyggd kamera. Via en app får du full koll på vad som händer vid ytterdörren – utan att behöva resa dig från soffan, eller för den delen ens vara hemma. 99 har testat.

Domen innebär att Telia ska betala kassettskatt för Iphone-modeller från 2009 och framåt, vilket kan leda till dyrare telefoner.

Som en julklapp till bokälskare ger Apple bort flera klassiska romaner som ljudböcker, inlästa av kända skådespelare och komiker.

Googles röstassistent nöjer sig inte med att informera om försenade flyg; nu börjar den digitala hjälpredan också förutse förseningar och meddela om dessa.

Bakåt-knappen i webbläsare kan luras genom att webbplatser lägger till falsk historik som skickar användaren åt fel håll, men nu jobbar Chrome på en lösning för allas trevnad.

Apple har rekryterat branschkändisen Andrew Kim, en designer som jobbat åt både Tesla och Microsoft med allt från Model 3, Windows 10 och Xbox. Vad ska han hitta på hos Apple tro?