99mac testar Samsung Galaxy S8 Plus

Samsungs ack så viktiga lansering efter Note 7-skandalen är en designmässig triumf, men på flera sätt en besvärlig mobiltelefon i praktiken.

Det beryktade flaggskeppet

Under ett års tid har internet, inklusive 99mac, varit en nästintill bottenlös källa för rykten om Samsungs nya flaggskepp #Galaxy S8. Nu har ett exemplar av den större modellen vid namn Galaxy S8 Plus letat sig till redaktionen, och en större modell var just ett av dessa rykten som visade sig stämma. Faktum är att nästan alla förhandsuppgifter om de nya flaggskeppen från Samsung visade sig stämma, på gott och ont.

Den heltäckande generationen är här

En av de mest omtalade egenskaperna hos Galaxy S8-familjen är utan tvekan skärmen som nu täcker nästan hela telefonens framsida. Galaxy S8 Plus är utrustad med en skärm på 6,2 tum medan lillebror Galaxy S8 nöjer sig med en 5,7 tum stor panel. Till skillnad från Galaxy S6 och S7 som fick särskilda Edge-varianter satsar Samsung nu helt och hållet på krökta skärmkanter, och det finns därför ingen modell av Galaxy S8 med vanlig "platt" skärm. Detta skulle potentiellt kunna vara ett problem, något vi tidigare har belyst i en krönika, men faktum är att de krökta skärmkanterna inte har varit ett problem under vår testperiod. Faktum är att den välvda skärmen som övergår naturligt i runda kanter på baksidan får telefonen att ligga bekvämt i handen.

En skärm som täcker hela telefonens framsida är inte bara läckert att titta på, den har en praktisk funktion och nytta också. Trots att Galaxy S8 Plus har en större skärmpanel än Iphone 7 Plus är telefonen mindre rent fysiskt. De krökta kanterna innebär att mer skärm kan få plats på mindre yta, och det minimala chassi som finns nedanför och ovanför skärmen används till att hysa funktioner som hörlurar, selfie-kamera och sensorer. Trots en tunn och funktionsfylld design är S8-telefonerna vatten- och dammtåliga enligt IP68-standarden, och den ack så läckra skärmen skyddas lyckligtvis av Corning Gorilla Glass 5. Galaxy S8 Plus är långsmal till formen, och skärmens bildförhållande är också den ett avbräck från normen.

Där de flesta mobiltelefoner använder ett bildförhållande om 16:9 används här bildförhållandet 18,5:9, eller 2:1 om man så vill, vilket ändrar förhållandet mellan hur många pixlar som används på bredden och höjden. Det innebär bland annat att 6,1-tumspanelen på Galaxy S8 Plus faktiskt är fysiskt mindre än en bildpanel på 6,1 tum med bildförhållandet 16:9, 94,5 kvadratcentimeter för S8 Plus kontra 102,6 kvadratcentimeter för en bildpanel med 16:9. Det nya bildförhållandet innebär också att all mjukvara inte kommer kunna utnyttja hela upplösningen på 2 960 x 1 440 pixel, men mer om detta senare i testet.

I teknikens framkant

I vanlig ordning har Samsung stoppat in de allra mest kraftfulla komponenter som den mobila marknaden kan frammana. Den internationella varianten som vi kan köpa i Sverige är utrustad med Samsungs egna systemkrets Exynos 8895 med fyra gigabyte primärminne. På den trådlösa fronten representerar Galaxy S8-familjen ett steg framåt då de blir de första telefonerna på marknaden med stöd för Gigabit-LTE, en uppgradering av LTE-standarden som möjliggör hastigheter i gigabit-klass.

Det är naturligtvis hastigheter som ingen konsument kommer nå ens under ideala omständigheter, men det det innebär att telefonerna är redo för 5G-generationen som bland annat utgörs av förbättrad 4G/LTE. S8-modellerna är också först ut med Bluetooth 5.0, vilket erbjuder bland annat fördubblad bandbredd jämfört med Bluetooth 4-versionerna med mer energieffektiv kommunikation. Den högre bandbredden gör det bland annat möjligt att strömma ljud till två ljudsystem samtidigt, exempelvis trådlösa hörlurar och hemmabiosystem. Detta kräver dock att tillbehören har stöd för Bluetooth 5.0 vilket de flesta inte gör i skrivande stund, men återigen är Galaxy S8-telefonerna redo för den annalkande framtiden.

Specifikationer

Specifikationer

Galaxy S8

Galaxy S8 Plus

Iphone 7 Plus

Skärm

5,8" Super AMOLED
2 960 x 1 440
Always-on display

6,2" Super AMOLED
2 960 x 1 440
Always-on display

5,5" IPS/LCD
1 920 x 1 080

Systemkrets

Snapdragon 835/
Exynos 8895
4x 2,3 GHz, 4x 1,7 GHz

Snapdragon 835/
Exynos 8895
4x 2,3 GHz, 4x 1,7 GHz

Apple A10
4x 2,34 GHz

Primärminne

4 GB LPDDR4

4 GB LPDDR4

3 GB LPDDR4

Kamera

12 megapixel (bakre)
8x digital zoom
f/1.7
8 megapixel (främre)
Autofokus

12 megapixel (bakre)
8x digital zoom
f/1.7
8 megapixel (främre)
Autofokus

2x 12 megapixel (bakre)
2x optisk zoom, 10x digital zoom
f/1.8
7 megapixel (främre)
Autofokus

Lagring

64 GB
Micro-SD upp till 256 GB

64 GB
Micro-SD upp till 256 GB

64/128/256 GB

Autentisering

Fingeravtryck
Ögonavläsning

Fingeravtryck
Ögonavläsning

Fingeravtrycksläsare

Batteri

3 000 mAh

3 500 mAh

2 900 mAh

Övrigt

Samsung Bixby
Skrivbordsläge
Samsung Pay

Samsung Bixby
Skrivbordsläge
Samsung Pay

Apple Siri
Apple Handoff
Apple Pay

Vattentålighet

IP68

IP68

IP67

Trådlöst

Wifi 802.11 a/b/g/n/ac
LTE Cat 16
Bluetooth 5

Wifi 802.11 a/b/g/n/ac
LTE Cat 16
Bluetooth 5

Wifi 802.11 a/b/g/n/ac
LTE Cat 9
Bluetooth 4.2

Anslutning

USB Type-C

USB Type-C

Lightning

Vikt

155 gram

173 gram

188 gram

Kommentarer
63 svar
Amanda Reventlid
har en hemlig dröm om att alla en dag ska vara cyborgs. Fascineras mycket av digital livsstil och gillar tv-spel. Pillar gärna itu saker för att se hur de funkar med varierat resultat.
Andreas Eklöv
En före detta Windows- och Linuxanvändare som fick råd att köpa sin första Mac anno 2003, en förträfflig Ibook G4 som tjänade mig fint i över sex år. Numera ökar jag Mac-kvoten på Geeks-kontoret.

Nu på fredag drar den årliga reafesten Black Friday igång, men i år har flera e-handlare satsat på reapriser hela veckan. Tipsa gärna andra medlemmar om bra klipp du hittar, eller ta del av andras finfina tips i denna tråd!

På internet har det börjat dyka upp rapporter om att nya Ipad Pro är ovanligt lätt att böja, ibland bara av att förvaras i en ryggsäck. Om det är ett allvarligt problem eller inte återstår att se.

Enligt en patentansökan från Apple kan företagets röstassisitent Siri hjälpa dig utan att kräva internetanslutning i framtiden.

I veckans podd möts Andreas och Jakob i studion, för att diskutera för- och nackdelar med sina nya arbetsredskap och leksaker; nämligen Jakobs Macbook Air och Andreas Ipad Pro.

Ida var inte den enda svenska journalist som fick åka över till New York när Apple släppte nya Ipad Pro häromveckan. Elin Häggberg som driver Teknifik var också där, och här är hennes videodagbok. Ser du nån du känner igen?

Nu står det klart att tv-licensen framöver kommer att hamna på skattsedeln, och det finns det många åsikter om. Även här i forumet går diskussionen varm – vad tycker du själv om att tv-licensen blir skatt?