Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

99mac testar Samsung Galaxy S8 Plus

Samsungs ack så viktiga lansering efter Note 7-skandalen är en designmässig triumf, men på flera sätt en besvärlig mobiltelefon i praktiken.

Funktionsfylld mjukvara

Samsungs användarmiljö, som en gång i tiden hette Touchwiz UX men som numera kallas Samsung Experience, har sett en naturlig utveckling från tidigare inkarnationer. Om du har upplevt Android 7.0-uppdateringen till Galaxy S7 vet du ungefär vad du har att vänta dig. Precis som tidigare är det en färgrik användarmiljö som tungt anpassar både utseende och struktur jämfört med dess Android-bas.

En vanlig invändning mot Samsungs användarmiljö är den färgglada designen och ett överflöd av funktioner och menyalternativ. Detta är fortfarande ett faktum i Galaxy S8 Plus, så om du haft starka invändningar mot tidigare versioner kommer de inte upphöra här. Det går att anpassa utseendet i någon mån, exempelvis kan du välja att stänga av den rundade formen på ikonerna, och du kan installera teman som förändrar utseendet, men strukturen och funktionsutbudet i användarmiljön förblir densamma.

Användarmiljön har dock ett flertal riktigt användbara funktioner inbyggt som inte ingår i standard-Android. Exempel på detta är bland annat hur du i kontaktlistan kan svepa höger för att ringa upp eller vänster för att skicka SMS. Notifikationsmenyn innehåller genvägar till ett flertal smidiga funktioner, bland annat möjligheten att snabbt stänga av eller på skärmens always on-funktion, vilket tillsammans med det batterisparande läget kan rädda dig i batterirelaterade knipor. Systemets inställningsmeny innehåller i sig ett så rikligt utbud av inställningsmöjligheter att det skulle kräva en hel artikel för att klargöra.

Med säkerhet i fokus

I den tidigare nämnda notifikationsmenyn kan du även stänga av eller på en funktion som heter Hemlig mapp, vilket som namnet antyder är en mapp där du kan placera filer, appar och andra typer av innehåll som du vill hålla borta från nyfikna ögon. Du kan till och med välja att säkerhetskopiera hela enheten till en krypterad mapp i ditt molnkonto knutet till ditt Samsung-konto. Samsungs säkerhetssystem Knox kan för övrigt användas till att skapa en helt isolerad och krypterad version av din telefon, vilket kan användas för att skapa en säker telefon för jobbändamål och en "icke-säkrad" version för personligt bruk.

Denna säkerhetsplattform används även för att säkra eventuella kontokort du väljer att lägga till i den mobila betallösningen Samsung Pay. Om din bank stöder denna lösning kan du använda telefonen till att betala även i kort-terminaler som inte stöder trådlösa NFC-baserade betalningslösningar, och informationen om korten kryteras via Knox. Om någon skulle få tag på din telefon och manipulerar mjukvaran på något sätt raderar Knox automatiskt dina lagrade kort. Samsung Pay och den rejäla satsningen på säkerhet är utan tvekan en stor konkurrensfördel för Samsungs del.

Kantmeny som standard

Ett tillskott i användarupplevelsen som är ett resultat av de krökta kanterna är snabbgenvägarna som du får tillgång till genom att svepa in från skärmens högra sida. Med menyn framme kan du svepa igenom en mängd olika kategorier av genvägar. Som standard finns tre kategorier aktiverade: appar, personer och smart markering. Hur användbar denna är beror lite på dina preferenser för hemskärmen.

Den som placerar ikoner till appar de oftast behöver på hemskärmen har inte lika stor nytta av kantmenyns app-meny, och vice versa för de som håller hemskärmen ren från innehåll. Att använda kantgenvägar till personer du ofta kontaktar är något snabbare än att öppna telefon-appen och välja en favorit där, men någon revolution handlar det inte om. Menyn för smarta markeringar kan däremot vara till större nytta. Med knapparna här kan du snabbt ta skärmdumpar av specifika delar av skärmen som du själv väljer, och du kan välja om du vill ta en fyrkantig eller oval skärmdump.

Du kan dessutom välja att skapa en gif-animation av en del av skärmen, något som underlättar för den som uppskattar att kunna förvandla vardagen till en meme-kavalkad. Utöver dessa tre kategorier kan du välja att aktivera en mängd olika kategorier i inställningarna. Exempel på ytterligare kategorier är urklipp, kalenderinnehåll, väderinformation, med mera. Fler typer av genvägssamlingar går dessutom att ladda ner och/eller köpa från en mjukvarubutik.

En hårdbantad assistent

En omtalad funktion inför lanseringen av Galaxy S8-telefonerna var den digitala assistenten Bixby som skulle ta upp kampen med Apples Siri och Google Assistant. Det är i slutändan ingen konkurrens att prata om, för Bixby är nämligen tämligen begränsad vid lanseringen. Bixby Voice, funktionen som ska låta dig styra telefonen och dess olika funktioner med rösten, finns inte över huvud taget tillgänglig, varken på svenska eller engelska. När den väl lanseras lär svenska heller inte vara ett av de stödda språken, vilket innebär att Bixby Voice kommer släpa efter Apples Siri med minst ett år om eller när den blir tillgänglig på svenska.

Det som finns här är Hello Bixby och Bixby Vision. Hello Bixby är en skärm som finns till vänster om hemskärmen. Här samlas ett antal "kort" med innehåll och funktioner för din digitala vardag. Det kan handla om nyheter, skapa påminnelser, övervaka sociala medier, överblicka telefonens bildgallerier, med mera. Det handlar om en kombination av Google Now-menyn och Android-plattformens olika widget-funktioner. Google Now finns för övrigt också tillgänglig på Galaxy S8-telefonerna, vilket gör att Hello Bixby tillför en del överflödiga funktioner.

Den andra Bixby-funktionen är alltså Vision och den kan aktiveras i bilder tagna med kameran. I galleri-appen visas en Bixby Vision-knapp i knappraden när en bild visas, och när den aktiveras kan du trycka på någon del av bilden för att hitta relaterade saker. Bixby Vision söker då igenom webbtjänsten Pinterest efter bilder som liknar den del av bilden du har markerat. Under mina tester har resultatet sällan varit särskilt relevant för det jag markerat, så i skrivande stund får denna funktion anses vara mer av en smårolig förströelse än ett genuint användbart tillskott. Den dedikerade Bixby-knappen på telefonens vänstra sida är alltså i dagsläget endast en genväg till Hello Bixby-skärmen, något som förmodligen kommer expanderas till Bixby Voice när tjänsten väl blir tillgänglig.

En spelvänlig telefon

Att Exynos-kretsen i Galaxy S8-telefonerna är en synnerligen kapabel best har vi redan konstaterat, och Samsung har också satsat extra på att göra livet lättare för spelentusiasterna genom tillskott i mjukvaran. En ny app vid namn Game Launcher kan bland annat användas för att samla alla dina spel, något du kan välja att stänga av om du vill att spelen ska listas bland övriga appar. Inuti Game Luncher-menyn kan du utöver att starta spelen även aktivera olika prestandalägen, där det högsta släpper till mer prestanda med kortare batteritid som avkall.

Du kan även välja att ställa in så att inga notiser visas när du spelar, och du kan även välja att stänga av ljud i spel om du nu skulle vilja detta. När spelen väl har startats finns det en Game Mode-knapp i navigationsraden som du får fram genom att svepa in från höger sida av skärmen. Utöver att kunna ändra tidigare nämnda alternativ kan du där även välja att blåsa upp spelet i helskärmsläge, något som är användbart för de många spel som inte stöder den något udda upplösningen och bildförhållandet.

Här finns även funktioner för att ta skärmdumpar och spela in dina spelsessioner som sedan sparas som videofiler i galleriet. I inställningarna kan du välja nivå för inspelningskvaliteten, och därmed storleken för filerna som genereras, och du kan även välja att visa en profilbild eller en videoström av dig själv när du spelar. Du kan även välja om du vill spela in ljud med externa mikrofoner eller om du bara vill fånga ljud från spelet och telefonen. För den som vill börja med spel-streaming utan att behöva använda en dator för detta ändamål är detta en riktigt smidig lösning från Samsungs håll.

Kommentarer
63 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.