99mac testar Samsung Galaxy S8 Plus

Samsungs ack så viktiga lansering efter Note 7-skandalen är en designmässig triumf, men på flera sätt en besvärlig mobiltelefon i praktiken.

Under ett års tid har internet, inklusive 99mac, varit en nästintill bottenlös källa för rykten om Samsungs nya flaggskepp #Galaxy S8. Nu har ett exemplar av den större modellen vid namn Galaxy S8 Plus letat sig till redaktionen, och en större modell var just ett av dessa rykten som visade sig stämma. Faktum är att nästan alla förhandsuppgifter om de nya flaggskeppen från Samsung visade sig stämma, på gott och ont.

Den heltäckande generationen är här

En av de mest omtalade egenskaperna hos Galaxy S8-familjen är utan tvekan skärmen som nu täcker nästan hela telefonens framsida. Galaxy S8 Plus är utrustad med en skärm på 6,2 tum medan lillebror Galaxy S8 nöjer sig med en 5,7 tum stor panel. Till skillnad från Galaxy S6 och S7 som fick särskilda Edge-varianter satsar Samsung nu helt och hållet på krökta skärmkanter, och det finns därför ingen modell av Galaxy S8 med vanlig "platt" skärm. Detta skulle potentiellt kunna vara ett problem, något vi tidigare har belyst i en krönika, men faktum är att de krökta skärmkanterna inte har varit ett problem under vår testperiod. Faktum är att den välvda skärmen som övergår naturligt i runda kanter på baksidan får telefonen att ligga bekvämt i handen.

En skärm som täcker hela telefonens framsida är inte bara läckert att titta på, den har en praktisk funktion och nytta också. Trots att Galaxy S8 Plus har en större skärmpanel än Iphone 7 Plus är telefonen mindre rent fysiskt. De krökta kanterna innebär att mer skärm kan få plats på mindre yta, och det minimala chassi som finns nedanför och ovanför skärmen används till att hysa funktioner som hörlurar, selfie-kamera och sensorer. Trots en tunn och funktionsfylld design är S8-telefonerna vatten- och dammtåliga enligt IP68-standarden, och den ack så läckra skärmen skyddas lyckligtvis av Corning Gorilla Glass 5. Galaxy S8 Plus är långsmal till formen, och skärmens bildförhållande är också den ett avbräck från normen.

Där de flesta mobiltelefoner använder ett bildförhållande om 16:9 används här bildförhållandet 18,5:9, eller 2:1 om man så vill, vilket ändrar förhållandet mellan hur många pixlar som används på bredden och höjden. Det innebär bland annat att 6,1-tumspanelen på Galaxy S8 Plus faktiskt är fysiskt mindre än en bildpanel på 6,1 tum med bildförhållandet 16:9, 94,5 kvadratcentimeter för S8 Plus kontra 102,6 kvadratcentimeter för en bildpanel med 16:9. Det nya bildförhållandet innebär också att all mjukvara inte kommer kunna utnyttja hela upplösningen på 2 960 x 1 440 pixel, men mer om detta senare i testet.

I teknikens framkant

I vanlig ordning har Samsung stoppat in de allra mest kraftfulla komponenter som den mobila marknaden kan frammana. Den internationella varianten som vi kan köpa i Sverige är utrustad med Samsungs egna systemkrets Exynos 8895 med fyra gigabyte primärminne. På den trådlösa fronten representerar Galaxy S8-familjen ett steg framåt då de blir de första telefonerna på marknaden med stöd för Gigabit-LTE, en uppgradering av LTE-standarden som möjliggör hastigheter i gigabit-klass.

Det är naturligtvis hastigheter som ingen konsument kommer nå ens under ideala omständigheter, men det det innebär att telefonerna är redo för 5G-generationen som bland annat utgörs av förbättrad 4G/LTE. S8-modellerna är också först ut med Bluetooth 5.0, vilket erbjuder bland annat fördubblad bandbredd jämfört med Bluetooth 4-versionerna med mer energieffektiv kommunikation. Den högre bandbredden gör det bland annat möjligt att strömma ljud till två ljudsystem samtidigt, exempelvis trådlösa hörlurar och hemmabiosystem. Detta kräver dock att tillbehören har stöd för Bluetooth 5.0 vilket de flesta inte gör i skrivande stund, men återigen är Galaxy S8-telefonerna redo för den annalkande framtiden.

Specifikationer

Specifikationer

Galaxy S8

Galaxy S8 Plus

Iphone 7 Plus

Skärm

5,8" Super AMOLED
2 960 x 1 440
Always-on display

6,2" Super AMOLED
2 960 x 1 440
Always-on display

5,5" IPS/LCD
1 920 x 1 080

Systemkrets

Snapdragon 835/
Exynos 8895
4x 2,3 GHz, 4x 1,7 GHz

Snapdragon 835/
Exynos 8895
4x 2,3 GHz, 4x 1,7 GHz

Apple A10
4x 2,34 GHz

Primärminne

4 GB LPDDR4

4 GB LPDDR4

3 GB LPDDR4

Kamera

12 megapixel (bakre)
8x digital zoom
f/1.7
8 megapixel (främre)
Autofokus

12 megapixel (bakre)
8x digital zoom
f/1.7
8 megapixel (främre)
Autofokus

2x 12 megapixel (bakre)
2x optisk zoom, 10x digital zoom
f/1.8
7 megapixel (främre)
Autofokus

Lagring

64 GB
Micro-SD upp till 256 GB

64 GB
Micro-SD upp till 256 GB

64/128/256 GB

Autentisering

Fingeravtryck
Ögonavläsning

Fingeravtryck
Ögonavläsning

Fingeravtrycksläsare

Batteri

3 000 mAh

3 500 mAh

2 900 mAh

Övrigt

Samsung Bixby
Skrivbordsläge
Samsung Pay

Samsung Bixby
Skrivbordsläge
Samsung Pay

Apple Siri
Apple Handoff
Apple Pay

Vattentålighet

IP68

IP68

IP67

Trådlöst

Wifi 802.11 a/b/g/n/ac
LTE Cat 16
Bluetooth 5

Wifi 802.11 a/b/g/n/ac
LTE Cat 16
Bluetooth 5

Wifi 802.11 a/b/g/n/ac
LTE Cat 9
Bluetooth 4.2

Anslutning

USB Type-C

USB Type-C

Lightning

Vikt

155 gram

173 gram

188 gram

Den nya Super AMOLED-skärmen ger Galaxy S8 Plus ett väldigt läckert och distinkt utseende. Samsungs AMOLED-paneler har länge erbjudit de bästa bildpanelerna som mobilmarknaden kan uppbringa, och tillsammans med de krökta kanterna blir bildupplevelsen omedelbart iögonfallande (bokstavligt talat). Bildpanelens övre kanter är också kurvade vilket gör att gränssnittet ser ut att gå in under telefonens chassi. En ytlig men läcker detalj. Att skärmen upptar 83 procent av telefonens framsida, och att funktionsknapparna nu är virtuella knappar på skärmen, gör att telefonen känns som, och är, en enda stor skärm.

Upplösningen är som tidigare nämnt 2 960 x 1 440 pixel, eller WQHD Plus, men telefonen utnyttjar inte alla dessa pixlar som standard. I normalutförande används upplösningen 2 220 x 1 080 pixel, eller Full HD Plus, medan den fullständiga upplösningen används först när du startar en video- eller spel-app. Du kan välja att aktivera den fullständiga upplösningen manuellt i bildskärms-sektionen av inställningsmenyn, men att den fullständiga upplösningen inte används en majoritet av tiden är bara bra. Det belastar inte grafikkretsen lika mycket vilket ger bättre batteritid, och den används i de situationer där den verkligen kan tillföra något, som spel, film och annat.

Skärmen stöder likt föregångaren ett alltid på-läge där information kan visas på skärmen när den är i låst läge. Den djupa kontrasten får detta att se riktigt läckert ut, och på vår testmodell som är svart, ser telefonen ut att vara ett enda stort svart stycke med vit text på. Det ser mycket läckert ut och en demonstration av Samsungs spetskompetens när det gäller OLED-baserade bildpaneler.

HDR-generationen också

Kombinationen av Samsungs kontrastrika AMOLED-panel, rejält imponerande ljusstyrka på 509 nits och möjligheten att växla mellan olika färgprofiler gör bildupplevelsen än mer imponerande i spel och film. Samsung har också lagt till stöd för rik färgåtergivning i HDR-läge, men den standard som används är Dolby Vision vilket bland annat stöds av Amazon Prime Video.

Faktum är att Samsung Galaxy S8-familjen är de enda telefoner som har officiellt certifierats enligt Mobile HDR Premium-standarden av organisationen UHD Alliance. Detta uppnås genom att skärmen temporärt kan blåsas upp till hela 1000 nits i ljusstyrka, vilket är en nödvändighet för att verkligen kunna visa upp de kontrastrika färgomfång som HDR tillför. Att Samsung lyckas med detta med OLED-baserade paneler är sannerligen imponerande.

Ett komplement till den suveräna bildupplevelsen är den ljudliga upplevelsen. Hörlurarna som ingår i paketet är märkta med AKG-loggan, men det är dock inte de tyska ljudmästarna som har byggt hörlurarna utan de har enbart finjusterat högtalarelementen. Jämfört med de standardhörlurar som brukar skeppas med telefoner tycker jag mig kunna urskilja renare toner i de högre ljudregistren, exempelvis är cymbaler lättare att urskilja i rocklåtar med många samtidiga instrument. Men det är ingen revolutionerande ljudupplevelse det handlar om. Bra standardhörlurar, helt enkelt.

Bildförhållande i tidigt skede

Den något udda upplösningen och bildförhållandet är inte något som det befintliga utbudet av Android-appar är skapta för, och därför kommer du se ett antal appar där svart outnyttjad yta visas ovanför och nedanför appens gränssnitt. I spel- och video-appar har Samsung lagt in funktioner som låter dig skala upp gränssnittet till att täcka hela skärmen. I video innebär det att delar av bilden skärs bort i 16:9-format, och i spel kan du aktivera ett fullskärmsläge via Samsungs Game Mode-meny.

Vanliga appar skalas dock inte upp som standard och i skrivande stund är det många vanliga appar som inte har stöd för den nya upplösningen, till exempel Spotify och Netflix. Med tanke på Samsungs dominerande ställning i Android-världen kommer detta sannolikt att ändras relativt snabbt, särskilt med tanke på att andra konkurrenter som LG G6 också växlar över till bildförhållandet 18:9. Google har dessutom uppmanat Android-utvecklare att anamma detta bildförhållande, så det lär inte vara ett problem allt för länge.

Du kan dock tvinga icke-kompatibla appar att fylla hela skärmen. Detta åstadkommer du genom att öppna menyn för senaste öppnade appar och sedan klicka på ikonen för att sträcka ut appens gränssnitt. Av de appar vi testat hittills har det fungerat bra varje gång.

Hemknappen har som tidigare nämnts integrerats under bildpanelen och aktiveras i form av en virtuell mjukvaruknapp på skärmen. När användaren trycker ner på skärmens nedre mittpunkt vibrerar en liten motor för att indikera att hemknappen "tryckts ner". Även knapparna för att navigera bakåt och bläddra mellan aktiva appar har blivit digitala knappar på skärmen. Som standard befinner sig knappen för att navigera bakåt till höger om hemknappen, vilket jag inte tror att någon finner logiskt, men om du hellre vill ha bakåtknappen till vänster om hemknappen kan detta ändras i inställningsmenyn.

Ett annat rykte runt Galaxy S8 och dess heltäckande skärm var att Samsung planerade att integrera fingeravtrycksläsaren i bildpanelen, där en lovande teknik från företaget Synaptics uppges ha blivit en del av planen sent in i produktutvecklingen av S8-designen. Tekniken ska dock inte visat sig redo för skarp produktion vilket tvingade Samsung att flytta fingeravtrycksläsaren. Om detta stämmer eller ej ska vi inte spekulera i, utan vi konstaterar istället att den integrerade hemknappen inte kan användas för att låsa upp skärmen via fingeravtryck.

Fingeravtrycksläsaren sitter istället på telefonens baksida, till höger om kameramodulen. Detta är problematiskt på flera sätt. Dels är det en svår position att nå på en så stor telefon som Galaxy S8 Plus, och dels är det inte särskilt smidigt att placera den bredvid kameran. Den avlånga och stora formen innebär att användaren tvingas sträcka upp fingret för att nå avläsaren, och då denna inte har en särskilt distinkt form är det svårt att med känsla avgöra om man placerat fingret på fingeravtrycksläsaren eller kameran. Detta kan leda till att kameralinsen blir nersmetad med fett från fingrarna, något som kameran också varnar för med jämna mellanrum.

Samsung har alltså varit ytterst medvetna om att användaren sannolikt kommer lägga fingret på kameran istället för fingeravtrycksläsaren i tid och otid. Här blir ett skal till telefonen en otippad räddare i nöden. De flesta köper säkerligen skal för att skydda sin mobila dyrgrip, bokstavligt talat när det gäller flaggskeppstelefoner i denna prisklass. Men med Galaxy S8 Plus tjänar den ytterligare en funktion. Hålet i skalet som exponerar kameran och fingeravtrycksläsaren gör den senare lättare att hitta då hålets kant markerar fingeravtrycksläsarens position mer tydligt. Detta är dock en lösning på ett problem och en designmiss som inte skulle finnas representerad här.

Fingeravtrycksläsaren kan också misslyckas med att registrera mina fingrar även när jag placerar dem rakt över avläsaren, något som mot testperioden slut ledde till att jag istället valde att låsa upp telefonen genom att trycka ner hemknappen och trycka in min PIN-kod. Efter att ha låst upp min privata Galaxy S6-telefon med tummen i två års tid känns detta som ett omständligt och irriterande extra steg, men för dig som inte använder fingeravtrycksläsare sedan tidigare är denna brist av mindre vikt.

Den olyckliga placeringen av fingeravtrycksläsaren har dessvärre ytterligare en negativ konsekvens. För den som är vänsterhänt, och särskilt den vars händer är av mindre format, blir det väldigt besvärligt att lyckas nå över till telefonens övre högra sida och få avläsaren att registrera fingeravtrycket. Detta problem är så klart extra allvarligt på S8 Plus, den mindre S8-modellen bör vara mer lätthanterlig för vänsterhänta. Detta problem hade enkelt kunnat undvikas genom att placera fingeravtrycksläsaren i mitten under kamerasensorn, såsom är fallet med flera andra Android-telefoner där avläsaren finns på telefonens baksida.

Gimmick-funktionerna återvänder

När Samsung lanserade Galaxy S4 och S5 gjordes det med stort fokus på en myriad av mjukvarufunktioner som var mer publikflirtande än direkt användbara, exempelvis att bläddra upp och ned på webbsidor genom att titta på skärmens övre och nedre del. Dessa gimmick-funktioner kritiserades och Samsung skalade ner på dessa med Galaxy S6 och S7. Publikflirtande funktioner utan praktisk nytta tillhör dessvärre inte det förflutna hos Samsung då S8-familjen utrustats just med två sådana.

När telefonerna presenterades i slutet av mars lyfte Samsung fram att du nu minsann kan låsa upp telefonen med hjälp av dina ögon eller ditt ansikte. Detta är överflödigt och dåligt på mer än ett sätt. Dels är det dåligt ur säkerhetssynvinkel då båda funktionerna är relativt enkla att lura via fotografier, framför allt ansiktsavläsningen. Allt som krävdes för att låsa upp telefonen med ansiktsavläsning var att hålla upp en surfplatta där skärmen visade ett foto hämtat från sociala medier. Ögonavläsningen är svårare att lura, men det går. Dessa funktioner är dock inte bara dåliga ur säkerhetssynvinkel, de är dessutom ofta riktigt osmidiga att använda i praktiken.

Att låsa upp telefonen med ögonen är snabbt och smidigt, när det väl fungerar. Om du håller upp telefonen på korrekt avstånd och ljusförhållanden är rätt brukar det oftast gå smärtfritt att använda denna metod, men den kommer inte allt särskilt väl överens med glasögonanvändare och den bråkar tillräckligt ofta för att jag hellre förlitar mig på de andra upplåsningsfunktionerna. Att logga in via ansiktet fungerar bättre och snabbare om belysningen är fördelaktig, men funktionen kan vara känslig för besvärliga ljusförhållanden. Detta i kombination med det faktum att funktionen är löjeväckande lätt att lura gör att detta sannolikt är något användaren testar en gång och sedan stänger av.

Att Samsung har djupa fickor, drösvis med ingenjörer och dessutom både designar och tillverkar sina egna systemkretsar gör att företaget kan ligga i absoluta framkant vad gäller mobil teknik. Den åttakärniga Exynos 8895-kretsen i Galaxy S8 Plus består av ett kluster med fyra snabba kärnor som jobbar på i 2,3 GHz och fyra långsammare som tuffar på i 1,7 GHz. Kretsen tillverkas med Samsungs nya 10 nanometers tillverkningsprocess, något som företaget är först ut med och som ska göra telefonen mer energieffektiv. Detta kompletteras av den ytterst kompetenta grafikkretsen Mali-G71 MP20.

Under vardagligt bruk presterar Galaxy S8 Plus mycket bra och Samsungs typiska prestandaproblem som plågat tidigare flaggskeppstelefoner infinner sig aldrig här. Gränssnittet animeras med god följsamhet, det går snabbt att växla mellan appar utan märkbart lagg och såväl video som spel flyter på förnämligt bra med högsta möjliga grafiska inställningar. Systemkretsen kyls via värmeavledande rör, vilket låter häftigt, men i praktiken blir telefonen minst lika varm under belastning som de närmaste konkurrenterna. Förvånansvärt nog blir telefonens baksida relativt varm när vi testar förhållandevis enkla uppgifter som att köra surftester där huvudsakligen processorkärnor och wifi-anslutningen belastas.

I de syntetiska prestandatesterna ligger Galaxy S8 Plus i absoluta toppklass, och det är endast Iphone 7 Plus som kan hävda sig prestandamässigt. I Geekbench 4 får Galaxy S8 Plus ett enkelkärnigt resultat på 2 016 poäng och flerkärnigt resultat på 6 437 poäng, att jämföra med 3 385 respektive 5 717 poäng för Iphone 7 Plus. Detta illustrerar tydligt Apples mer avancerade design för de enskilda processorkärnorna, men då dessa endast är fyra till antalet får Apples krets logiskt nog sämre resultat när alla kärnor används.

I processortestet Antutu har Apples krets ett marginellt försprång. Ett område där Galaxy S8 Plus vinner över Iphone 7 Plus är dock grafikprestanda i spel. I testet 3dmark Slingshot Extreme får Samsungs flaggskepp ett resultat på 2 629 poäng, en rejäl skugga över de 1 823 poäng Apples grafikkrets mäktar med.

Batterielefanten i rummet

Under fjolåret var Samsung ett ansatt företag på grund av brandrisken som Note 7-telefonerna drogs med. Det märks att Samsung har ansträngt sig till det yttersta för att detta inte ska kunna hända igen, och detta märks av med den konservativt dimensionerade batterikapaciteten i Galaxy S8-telefonerna. Galaxy S8 Plus har en batterikapacitet på 3 500 milliamperetimmar, vilket är mindre än vad föregångaren Galaxy S7 Edge skröt med. Med tanke på att S8 Plus har en större och mer ljusstark skärm med högre upplösning var detta oroväckande sett till batteritiden, men efter över en veckas hårdtestande kan vi konstatera att batteritiden är helt ok.

Jämfört med föregångaren S7 Edge är batteritiden marginellt sämre, något som även gäller vid en jämförelse med Iphone 7 Plus, men med tanke på batteriets och skärmens storlek är detta en imponerande bedrift. Ett antal säkerhetsmekanismer finns dessutom på plats som övervakar batteriets tillstånd, och enligt Samsung använder de en ny batterilösning som ska se till att batteriets kapacitet inte försämras lika mycket över tid som annars tenderar att hända med mobilbatterier. Detta kan vi så klart inte uttala oss om nu utan får istället hålla tummarna för att det visar sig stämma om ett år eller två. Försämrad batteritid som ett resultat av slitage brukar vara en vanlig anledning till att telefoner behöver bytas ut.

Vilken batteritid du får ut ur telefonen beror så klart också på hur du använder telefonen. Jag använder telefonen relativt sparsamt under en normal arbetsdag och sysslorna brukar oftast handla om att läsa e-post när sådan dyker upp, surfa in på någon webbsida då och då, svara på SMS och ringa några telefonsamtal. Under en typisk arbetsdag kan jag ha mellan 60-70 procent batteriladdning kvar när kvällen infinner sig, men detta sjunker till strax under 30 procent under mer flitigt mobilt nyttjande.

Min kollega Amanda är en helt annan typ av användare som tittar på videoklipp, lyssnar på podcasts, interagerar på sociala medier och fotograferar flitigt. Hon uppnår föga förvånande betydligt kortare batteritid. Mer om hennes intryck av Galaxy S8 kommer på sista sidan av detta test.

Amanda har också gett telefonens kamera en grundlig genomgång, och här kommer hennes intryck.

För att testa vad kameran går för har vi jämfört bilder tagna med Galaxy S8 Plus, Galaxy S7 Edge samt Iphone 7 Plus för att jämföra och se hur de förhåller sig till varandra. S7 Edge är föregångaren, och vi vill undersöka hur mycket och vad som har förbättrats. Iphone 7 Plus är annars att betrakta som huvudkonkurrenten, så vi vill se hur kameran i Galaxy S8 Plus står sig där.

När vi testat kameran har vi varit särskilt intresserade av hur den hanterar dåliga ljusförhållanden, inzoomning, slow motion och HDR-läget. Vi har dessutom granskat detaljrikedom samt hur kameran hanterar färger och snabba rörelser.

Dåliga ljusförhållanden

Vid en jämförelse finner vi att både Galaxy S7 Edge och S8 Plus ljusar upp bilderna mer än Iphone 7 Plus gör i miljöer med dåligt ljus. Huvudkameran gjorde färglada partier i bilden, så som röda ytor, lätt utfrätta. Mycket detaljer och struktur försvann också i processen. Bilder tagna med Iphone 7 Plus ser å sin sida lite dassigare ut som helhet, men var bättre på att bevara detaljer i bilden. Därmed är det också lättare att redigera bilderna i Iphone i efterhand, medan bilderna tagna med S7 Edge och S8 Plus redan ligger på gränsen för att detaljer ska bli utfrätta eller bilden "förstörd".

I vårt testfoto presterade faktiskt S8 Plus sämst av de tre mobilerna. Texten på spelboxen blev grötig, och detaljerna väldigt utsmetade. Iphone 7 Plus-bilden blev brusigare men mer bildinformation verkar bevaras för efterbehandling.

HDR-läget

HDR-funktionen (High Dynamic Range) är kortfattat en metod att få fram synliga detaljer från både de mörkaste och ljusaste områdena i en bild. Detta åstadkommer mobilen genom att lägga ihop två eller flera bilder till en.

Både S8 Plus och Iphone 7 Plus klarade sig bra med HDR-läget aktiverat. De har olika fördelar, och vilket resultat som är bäst handlar en del om tycka och smak. Personligen föredrar jag att Iphone 7 Plus åstadkommer varmare bilder som inte är lika mättade. Detta beror förmodligen på att jag gillar att efterbehandla mina bilder en del, och detta blir svårare att göra med Galaxy S8 Plus som redan från början skruvar upp bildens inställningar en hel del.

Himlen är mycket blåare i både S8 Plus och S7 Edge, men vissa detaljer försvinner, som i molnen. För många användare är det dock trevligt med bilder som "poppar", och det gör de verkligen i S8 Plus. Kameran hanterar HDR-läget riktigt bra.

Slow Motion

Slow Motion-läget kräver mycket ljus för att fungera bra. Här presterar S7 Edge rent gräsligt. Bilden blir väldigt rosaröd och mycket detaljer försvinner. Bilden är väldigt mörk och skärmen helt utfrätt. Både S8 Plus och Iphone 7 Plus klarar sig bättre. Den sistnämna är lite bättre i mörkare mijöer, bilderna får inte lika hög kontrast, skuggor i ansiktet blir inte fullt lika skarpa och bilden som helhet är inte lika mättad. Bilden flimrar när motivet filmas på nära håll

S8 Plus ligger på ungefär samma nivå som Iphone, men har något högre kontrast och även här flimrar bilden en del på nära håll. Kameran hanterar inte stora ljusförändringar bra, och den ljusa bildskärmen blir nästan helt utfrätt.

Zoom

Här är Iphone 7 Plus överlägset bäst, men det är inte så förvånande då den har en optisk zoom på 2X. Den digitala zoomen skiljer sig inte nämnvärt mellan Galaxy S8 Plus och S7 Edge.

Sammanfattningsvis producerar mobilerna från Samsung bilder med högre kontrast än konkurrenten från Apple. När det funkar ger detta bilder som ser mer hänförande och färgsprakande ut. Samtidigt blir det lättare så att partier i bilden ser blir utfrätt ut och vissa bilder är på gränsen till att bli helt förstörda. Den höga kontrasten och de mättade färgerna gör tyvärr att detaljer i vissa fall blir lidande.

Appen

Den inbyggda kameramjukvaran i Galaxy S8 Plus innehåller ett överväldigande antal filter och roliga effekter. I jämförelse med Apples kamera-app är det rena kalaset, alltså barnkalaset. Jag kan lägga på en uppsjö lager och animationer, exempelvis få på mig en sälmössa och äta fisk eller få gulliga kaninöron, haklapp och napp.

Eftersom jag är ganska barnsligt lagd tycker jag detta är orimligt roligt, men jag kommer förmodligen att tröttna på dessa spexiga funktioner snabbt.

Samsungs användarmiljö, som en gång i tiden hette Touchwiz UX men som numera kallas Samsung Experience, har sett en naturlig utveckling från tidigare inkarnationer. Om du har upplevt Android 7.0-uppdateringen till Galaxy S7 vet du ungefär vad du har att vänta dig. Precis som tidigare är det en färgrik användarmiljö som tungt anpassar både utseende och struktur jämfört med dess Android-bas.

En vanlig invändning mot Samsungs användarmiljö är den färgglada designen och ett överflöd av funktioner och menyalternativ. Detta är fortfarande ett faktum i Galaxy S8 Plus, så om du haft starka invändningar mot tidigare versioner kommer de inte upphöra här. Det går att anpassa utseendet i någon mån, exempelvis kan du välja att stänga av den rundade formen på ikonerna, och du kan installera teman som förändrar utseendet, men strukturen och funktionsutbudet i användarmiljön förblir densamma.

Användarmiljön har dock ett flertal riktigt användbara funktioner inbyggt som inte ingår i standard-Android. Exempel på detta är bland annat hur du i kontaktlistan kan svepa höger för att ringa upp eller vänster för att skicka SMS. Notifikationsmenyn innehåller genvägar till ett flertal smidiga funktioner, bland annat möjligheten att snabbt stänga av eller på skärmens always on-funktion, vilket tillsammans med det batterisparande läget kan rädda dig i batterirelaterade knipor. Systemets inställningsmeny innehåller i sig ett så rikligt utbud av inställningsmöjligheter att det skulle kräva en hel artikel för att klargöra.

Med säkerhet i fokus

I den tidigare nämnda notifikationsmenyn kan du även stänga av eller på en funktion som heter Hemlig mapp, vilket som namnet antyder är en mapp där du kan placera filer, appar och andra typer av innehåll som du vill hålla borta från nyfikna ögon. Du kan till och med välja att säkerhetskopiera hela enheten till en krypterad mapp i ditt molnkonto knutet till ditt Samsung-konto. Samsungs säkerhetssystem Knox kan för övrigt användas till att skapa en helt isolerad och krypterad version av din telefon, vilket kan användas för att skapa en säker telefon för jobbändamål och en "icke-säkrad" version för personligt bruk.

Denna säkerhetsplattform används även för att säkra eventuella kontokort du väljer att lägga till i den mobila betallösningen Samsung Pay. Om din bank stöder denna lösning kan du använda telefonen till att betala även i kort-terminaler som inte stöder trådlösa NFC-baserade betalningslösningar, och informationen om korten kryteras via Knox. Om någon skulle få tag på din telefon och manipulerar mjukvaran på något sätt raderar Knox automatiskt dina lagrade kort. Samsung Pay och den rejäla satsningen på säkerhet är utan tvekan en stor konkurrensfördel för Samsungs del.

Kantmeny som standard

Ett tillskott i användarupplevelsen som är ett resultat av de krökta kanterna är snabbgenvägarna som du får tillgång till genom att svepa in från skärmens högra sida. Med menyn framme kan du svepa igenom en mängd olika kategorier av genvägar. Som standard finns tre kategorier aktiverade: appar, personer och smart markering. Hur användbar denna är beror lite på dina preferenser för hemskärmen.

Den som placerar ikoner till appar de oftast behöver på hemskärmen har inte lika stor nytta av kantmenyns app-meny, och vice versa för de som håller hemskärmen ren från innehåll. Att använda kantgenvägar till personer du ofta kontaktar är något snabbare än att öppna telefon-appen och välja en favorit där, men någon revolution handlar det inte om. Menyn för smarta markeringar kan däremot vara till större nytta. Med knapparna här kan du snabbt ta skärmdumpar av specifika delar av skärmen som du själv väljer, och du kan välja om du vill ta en fyrkantig eller oval skärmdump.

Du kan dessutom välja att skapa en gif-animation av en del av skärmen, något som underlättar för den som uppskattar att kunna förvandla vardagen till en meme-kavalkad. Utöver dessa tre kategorier kan du välja att aktivera en mängd olika kategorier i inställningarna. Exempel på ytterligare kategorier är urklipp, kalenderinnehåll, väderinformation, med mera. Fler typer av genvägssamlingar går dessutom att ladda ner och/eller köpa från en mjukvarubutik.

En hårdbantad assistent

En omtalad funktion inför lanseringen av Galaxy S8-telefonerna var den digitala assistenten Bixby som skulle ta upp kampen med Apples Siri och Google Assistant. Det är i slutändan ingen konkurrens att prata om, för Bixby är nämligen tämligen begränsad vid lanseringen. Bixby Voice, funktionen som ska låta dig styra telefonen och dess olika funktioner med rösten, finns inte över huvud taget tillgänglig, varken på svenska eller engelska. När den väl lanseras lär svenska heller inte vara ett av de stödda språken, vilket innebär att Bixby Voice kommer släpa efter Apples Siri med minst ett år om eller när den blir tillgänglig på svenska.

Det som finns här är Hello Bixby och Bixby Vision. Hello Bixby är en skärm som finns till vänster om hemskärmen. Här samlas ett antal "kort" med innehåll och funktioner för din digitala vardag. Det kan handla om nyheter, skapa påminnelser, övervaka sociala medier, överblicka telefonens bildgallerier, med mera. Det handlar om en kombination av Google Now-menyn och Android-plattformens olika widget-funktioner. Google Now finns för övrigt också tillgänglig på Galaxy S8-telefonerna, vilket gör att Hello Bixby tillför en del överflödiga funktioner.

Den andra Bixby-funktionen är alltså Vision och den kan aktiveras i bilder tagna med kameran. I galleri-appen visas en Bixby Vision-knapp i knappraden när en bild visas, och när den aktiveras kan du trycka på någon del av bilden för att hitta relaterade saker. Bixby Vision söker då igenom webbtjänsten Pinterest efter bilder som liknar den del av bilden du har markerat. Under mina tester har resultatet sällan varit särskilt relevant för det jag markerat, så i skrivande stund får denna funktion anses vara mer av en smårolig förströelse än ett genuint användbart tillskott. Den dedikerade Bixby-knappen på telefonens vänstra sida är alltså i dagsläget endast en genväg till Hello Bixby-skärmen, något som förmodligen kommer expanderas till Bixby Voice när tjänsten väl blir tillgänglig.

En spelvänlig telefon

Att Exynos-kretsen i Galaxy S8-telefonerna är en synnerligen kapabel best har vi redan konstaterat, och Samsung har också satsat extra på att göra livet lättare för spelentusiasterna genom tillskott i mjukvaran. En ny app vid namn Game Launcher kan bland annat användas för att samla alla dina spel, något du kan välja att stänga av om du vill att spelen ska listas bland övriga appar. Inuti Game Luncher-menyn kan du utöver att starta spelen även aktivera olika prestandalägen, där det högsta släpper till mer prestanda med kortare batteritid som avkall.

Du kan även välja att ställa in så att inga notiser visas när du spelar, och du kan även välja att stänga av ljud i spel om du nu skulle vilja detta. När spelen väl har startats finns det en Game Mode-knapp i navigationsraden som du får fram genom att svepa in från höger sida av skärmen. Utöver att kunna ändra tidigare nämnda alternativ kan du där även välja att blåsa upp spelet i helskärmsläge, något som är användbart för de många spel som inte stöder den något udda upplösningen och bildförhållandet.

Här finns även funktioner för att ta skärmdumpar och spela in dina spelsessioner som sedan sparas som videofiler i galleriet. I inställningarna kan du välja nivå för inspelningskvaliteten, och därmed storleken för filerna som genereras, och du kan även välja att visa en profilbild eller en videoström av dig själv när du spelar. Du kan även välja om du vill spela in ljud med externa mikrofoner eller om du bara vill fånga ljud från spelet och telefonen. För den som vill börja med spel-streaming utan att behöva använda en dator för detta ändamål är detta en riktigt smidig lösning från Samsungs håll.

För att få ytterligare ett perspektiv på Samsung Galaxy S8 Plus har Amanda också använt telefonen under två dagar, och här hennes intryck som van Iphone-användare.

Från Iphone 7 Plus till Galaxy S8 Plus

På vissa sätt upplever jag att S8 Plus ligger bättre i handen än Iphone 7 Plus. Den är något smalare och känns därför inte lika stor i handen. De rundade kanterna gör också att den kilas fast på ett mer naturligt sätt i min handflata.

Däremot är S8 Plus betydligt halare än min Iphone, och jag hade gärna sett att fingeravtrycksläsaren inte hade placerats på baksidan. Som det är nu sitter den till höger om kameran och det gör att jag ofta av misstag försöker trycka på kameralinsen istället för avläsaren. Jag är van att ha fingeravtrycksläsaren på hemknappen på framsidan, så detta är jätteförvirrande och jag är osäker på om det är något jag skulle kunna vänja mig vid. Flera gånger under de två dagarna som jag har provat den har jag velat öppna mobilen när den ligger på en bänkskiva. Varje gång har en irritation fötts i mig över att behöva ta upp mobilen för att kunna använda fingeravtrycksläsaren.

Som vänsterhänt blir det också ännu svårare att komma åt fingeravtrycksläsaren, och jag har fått ändra min handfattning för att kunna komma åt den utan att kleta alltför mycket på kameralinsen. Det är helt enkelt en krånglig och bökig placering.

Batteritid

Jag har haft mobilen i två dagar, och jag brukar använda min telefon relativt mycket. Är jag hemma använder jag oftast mobilen för att kolla på nyheter, Youtube-klipp och spela musik. I övrigt använder jag flitigt sociala medier och föredrar ofta att chatta på mobilen snarare än på en dator.

Första dagen fick jag telefonen klockan 17, och gick från runt 80 procent batteri till 30 procent vid 21:30. Dagen efter började jag med ett fulladdat batteri vid klockan 6 och hade runt 36 procent vid 17-tiden.

Vanligtvis brukar inte min Iphone 7 Plus räcka en hel dag från klockan 6 på morgonen till klockan 23 på kvällen. Klockan 17 har mitt batteri sjunkit så mycket att jag måste börja fundera på att ladda den. Jag upplever att batteriet ändå håller marginellt längre på Iphone 7 Plus än på Galaxy S8 Plus.

Sammanfattning och omdöme

Samsung Galaxy S8 Plus är på nästan alla sätt en fullträff när det gäller modern telefondesign. Den ställer alla konkurrerande telefoner i skamvrån, och inte ens LG:s kommande G6 kan tävla med Samsungs nya flaggskepp när det gäller rent urläcker industridesign. Prestanda är i toppklass, skärmen är bättre än allt annat, kameran är fortsatt bland det bästa som går att få tag på. Kort sagt en oerhört imponerande telefon, till dess att man vänder uppmärksamheten till dess baksida.

Oavsett vad anledningen var till att fingeravtrycksläsaren placerades bredvid den bakre kameran så går det inte att komma ifrån att detta är ett stort irritationsmoment för den som vill nyttja denna funktion. Placeringen är obekväm, den är lätt att missa, avläsningen misslyckas då och då och att torka av kameralinsen blir helt plötsligt en nödvändig syssla. En sådan brist i en telefon som är så dyr är helt enkelt inte acceptabelt.

Att Samsungs digitala AI-assistent Bixby är helt vingklippt vid lanseringen är också både tråkigt och obegripligt. Apple har haft Siri ute på marknaden i flera år och hon har hunnit lära sig svenska under tiden. Bixby-skärmen är bara en annorlunda variant av Google Now, och bildanalys med Bixby Vision leder sällan till några intressanta resultat. Den omtalade röststyrningen saknas helt vid lanseringen. Samsung hade gärna fått lägga mer tid på att få Bixbys röststyrning klar än överflödiga funktioner som ögon- och ansiktsigenkänning.

Om du bör investera i en Samsung Galaxy S8 Plus handlar i slutändan om var dina prioriteringar ligger vad det gäller premiumtelefoner. Samsungs nya flaggskepp är en stilstudie i urläcker ingenjörskonst och detta backas upp av moderna funktioner, prestanda i toppklass och en av de bästa kameralösningarna som finns på marknaden. Bonusfunktioner som mobila betalningar med Samsung Pay och datordockan Samsung Dex är ytterligare aspekter som talar för S8 eller S8 Plus.

Prioriterar du tjusig telefondesign och den bästa tekniken som står till buds är det ingen tvekan om att Samsung erbjuder detta just nu, men då ska du också kunna leva med att betala en rejäl prislapp för en telefon där vissa funktioner är klart sämre än vad konkurrenterna kan uppvisa, och lär definitivt vara sämre än det som kommer till hösten.

Plus:
 + Skärmen slår allt på marknaden
 + Snygg och tålig konstruktion
 + Modern och framtidssäkrad hårdvara
 + Samsung Pay är en stor fördel
 + Gedigen satsning på användarsäkerhet

Minus:
- Bixby är långt efter konkurrensen
- Fingeravtrycksläsaren är besvärlig att använda
- Osäkerhet om batteritid över tid