Krönika: Ett försvarstal för Ipad Mini

Ipad Mini är den perfekta storleken för en surfplatta. Liten, lätt och extremt portabel. Om Apple lägger ner produkten skulle det resultera i ett hål i utbudet, och i mitt hjärta.

Jag minns när #Apple presenterade den allra första Ipad-modellen. Kritiker fnyste, och menade att det ju bara var "en stor Iphone". Det stämde till viss del, men var inte något negativt. En stor Iphone är för många något lockande. Men samtidigt är Ipad inte samma sak som en Iphone. Trots att de använder samma operativsystem finns det en mental skillnad – det ena är en smart mobil, en dator för fickan med inbyggd telefon. Det andra en platta, en dator för väskan. Med min Iphone vill jag kolla Instagram, Facebook, skicka meddelanden och fotografera. Med en Ipad vill jag läsa, spela spel och surfa på internet. För vissa är det en fråga som hårklyverier, men för mig är skillnaden mellan dessa två produkter påtaglig.

Därför kan Iphone 7 Plus inte ersätta #Ipad Mini
för mig, och när det nu återigen kommer nya uppgifter om att Apples minsta platta sjunger på sista versen kan jag bara sorgset hoppas på att det inte stämmer. Jag skulle bli ledsen om Ipad Mini försvann; för mig är det den perfekta Ipad-storleken. Ipad Mini har alltid varit precis så stor att den kan användas bekvämt med två händer, men samtidigt så liten att den kan hållas med en hand. Även den i sig väldigt tunna och lätta Ipad Pro 9,7 tum är inte lika praktisk att hålla i en hand, till exempel för att läsa serietidningar och böcker i sängen.

#Ipad Mini 4 lanserades i september 2015, snart två år sedan. På samma event presenterades Iphone 6S och 6S Plus, Ipad Pro 12,9 tum och Apple TV. I ett sådant sällskap fick den nya versionen av Ipad Mini minimalt med uppmärksamhet, men var ändå något av underverk av ingenjörskonst. Det var den första (och hitills enda) större designförändringen av Ipad Mini, och utseendet påminde om en mindre variant av Ipad Air 2 från året innan. Bildskärmen var bättre, och enheten var både tunnare och lättare än tidigare versioner. För de av oss som hoppas på en ny version av Ipad Mini finns det egentligen två vägar Apple kan gå.

De kan satsa på att göra en Ipad Mini Pro, med stöd för Apple Pencil, bättre högtalare och True Tone-bildskärm, samt ett externt tangentbordsfodral om det är möjligt. Eller så kan de göra en lite mer pliktskyldig prestandauppdatering och erbjuda en 32 gigabyte-modell till ett lägre pris.

Apples dubbla Ipad-strategi

Dessa två vägval speglar Apples dubbla strategi när det gäller #Ipad. I det övre segmentet finns Ipad Pro, som Tim Cook och hans gäng hoppas ska slå igenom stort inom företag och professionella kreatörer. Båda dagens modeller är imponerande maskiner, och Apple Pencil är bäst i klassen när det gäller digitala ritdon. Inom kort lär Ipad Pro uppdateras och bli ännu bättre, men tillhörande prislapp lär också bli likvärdigt rejäl. Den billigaste modellen av Ipad Pro kostar 6 695 kronor, och då ingår varken penna (1 095 kronor) eller Smart Keyboard (1 595 kronor).

Alla vill inte ha Pro-funktionerna, och vill definitivt inte lägga närmare tiotusen på en ny Ipad. För dessa erbjuds sedan i mars "vanliga" Ipad, som kostar från 3 995 kronor och ger väldigt mycket platta för pengarna. Konceptmässigt passar Ipad Mini bättre ihop med vanliga Ipad av 2017 års modell, snarare än de mer kompetenta Ipad Pro.

Ett tangentbordsfodral till Ipad Mini skulle knappast vara optimalt; tangenterna blir helt enkelt för små för att skriva ordentligt på (även Smart Keyboard till 9,7 tums Ipad Pro är på gränsen till för litet för mina grävskopor till händer). Jag skulle visserligen gärna se en Mini med stöd för Apple Pencil, och med bättre högtalare. Men anteckningar och teckning fungerar onekligen bättre på en större skärm.

Ipad Mini är för de allra flesta en Ipad snarare än en Ipad Pro. Den är till för folk som på ett smidigt sätt vill komma åt internet, se på film och inte minst läsa. En ny modell av Ipad Mini skulle därför vara en perfekt följeslagare i sortimentet till den billiga grund-Ipad som lanserades i våras.

Ipad som inte är Pro

Allt om Ipad 9,7 tum (2017) vittnar om att Apple försökt hålla kostnaderna nere, för att erbjuda Ipad till ett så lågt pris som möjligt. Chassit är samma som Ipad Air generation 1, processorn är samma som Iphone 6S, nämligen A9. Det är en Ipad sammansatt av gamla delar, precis som Iphone SE var en Iphone sammansatt av gamla delar. Ett sätt för Apple att möta ett behov på marknaden, med minimala kostnader.

En ny Ipad Mini skulle också behöva fylla en sådan roll. Den minsta plattan har alltid varit en generation efter. Den första Ipad Mini var i alla avseenden en Ipad 2 i mindre format. Ipad Mini 2 och Ipad Mini 3 hade precis samma hårdvara, förutom att trean fick Touch ID. Ipad Mini 4 var jämförbar med den ett år gamla Ipad Air 2, fast med vanlig A8-processor istället för A8X.

Ipad Mini 4 är inte längre ny, men fortfarande en okej Ipad att köpa om det inte vore för priset. För eftersom det nu bara finns en modell med 128 gigabyte lagring att köpa kostar Ipad Mini nu 4 895 kronor, eller 6 395 kronor för den som vill ha LTE-anslutning. Jämför det med Apples nya budget-Ipad som kostar från 3 995 kronor med 32 gigabyte lagring. 128 gigabyte-modellen kostar 5 195 kronor, bara 300 kronor mer än Ipad Mini och har då snabbare processor och större bildskärm.

I övrigt är de båda modellerna jämförbara, båda har en kamera på 8 megapixel, och faktiskt samma bildskärmsupplösning på 2 048 x 1 536 pixel (med sin mindre skärm har Ipad Mini har en högre pixeltäthet på 326 ppi, jämfört med Ipad som har 264 ppi).

Med tanke på hur lika dessa två produkter är kanske vi inte bör vara oroliga för att Ipad Mini ska försvinna? Det går väl bra att bara köpa en Ipad, som har bättre prestanda och dessutom är något billigare? Skillnaderna är visserligen små, men väldigt viktiga. Det handlar om storlek och tyngd. Ipad väger 469 gram, medan Ipad Mini 4 väger knappt 299 gram. Det är cirka 63 procent av den större enheten. Den som tycker att det är lite, prova att ligga i sängen och hålla upp en Ipad för att läsa en digital bok, artikel eller serietidning. Det kommer att kännas i handleden. Skillnaden i tyngd är den största fördelen som Ipad Mini har.

Men också vad gäller den fysiska storleken är skillnaden mellan Ipad Mini och Ipad 9,7 tum enorm. En Ipad Mini kan alltid följa med, i en ryggsäck eller handväska, eller rentav i en stor byxficka för den som donar hiphop-mode. En fullstor Ipad är visserligen mindre och smidigare än en bärbar dator, men inte så mycket. Särskilt inte om den bärbara datorn är en Macbook.

Apples taktiska spel

Apple borde alltså satsa på en uppdaterad Ipad Mini som fortsätter att vara en billig "vanlig" Ipad, snarare än en Ipad Pro. Den behöver inte kosta mindre än Ipad 9,7 tum men den måste vara lättare och vara motsvarande (eller nästan motsvarande) prestandamässigt. Det måste också finnas en 32 gigabyte-modell för att få ner priset till under 4 000 kronor. För många som letar efter en Ipad är närmare 5 000 kronor helt enkelt för mycket, och många av de som letar efter en Ipad Mini behöver inte 128 gigabyte lagring. Det är klart att de flesta av dessa människor istället köper en Ipad med 32 gigabyte för 3 995 kronor. Att bara erbjuda Ipad Mini 4 med 128 gigabyte är ett taktiskt spel från Apples sida. De som verkligen vill ha en Ipad med 7,9-tumsskärm kommer vara tvingade att öppna plånboken.

Jag vet inte hur populär formfaktorn hos Ipad Mini är rent försäljningsmässigt, och följaktligen hur mycket produkten är värd att investera i vad gäller utvecklingskostnader och ingenjörstid. Men jag är övertygad om att vi är många som tycker att Ipad Mini-storleken är den perfekta Ipad-storleken, och att vi skulle slå till direkt om Apple såg till att produkten höll jämna steg med sitt större syskon. Om Apple ser att Ipad Mini 4 inte säljer, och därför tar beslutet att skrota produkten, är de själva att skylla då de gjort Ipad Mini 4 till ett i sammanhanget dåligt köp.

Hoppet

En del av mig håller ändå hoppet levande att uppgifterna om Ipad Mini och dess nära förestående död är överdrivna. Jag tror inte vi kommer att få se en ny version av Mini det här året. Däremot kanske vi kan få se en uppdatering nästa år - precis så som Apple gjorde med Iphone SE förra året och med Ipad 9,7 tum i år. Det vill säga uppgraderar hårdvaran med en nyare processor, vilket förlänger livstiden och gör alla Ipad Mini-fantaster glada. En Ipad Mini (femte generationen) skulle vara en perfekt nyhet att släppa i mars nästa år. Den skulle erbjudas i 32 eller 128 gigabyte, och kosta från 3 895 kronor. På insidan en A10-processor vilket skulle ge fullt acceptabel prestanda och en batteritid som inte är av denna världen. Om Apple skulle vilja göra sina kunder riktigt glada kunde de också investera i att ge Mini en True Tone-skärm och en snabbare Touch ID-sensor.

En sådan Ipad Mini skulle passa väl in i Apples utbud. Den skulle vara ett bra alternativ för de som letar en vanlig och billig Ipad, men i mindre storlek. Den skulle heller inte konkurrera med Ipad Pro som både prestandamässigt och funktionsmässigt ligger i toppen. Där Apple, har ni en framgångsrik produkt med en kundnöjdhet på över 92 procent.

Kommentarer
11 svar

Amazon släpper molntjänst i Sverige, näthandeln får vi vänta på lite till. Idas dator har dataproblem och Oneplus släpper specialversion av 6T med Mclaren.

Det är viktigt att välja ett svårt wifi-lösenord om du vill skydda det mot obehöriga, men det går också att välja ett som är svårt att kommunicera.

Storlekarna sägs börja med en 5,8-tums enklare instegsmodell, och prislappen ser ut att fortsätta 2018 års trend med att vara av det saftigare slaget.

Någon svensk lansering av Amazons näthandel blev det inte den här veckan, men däremot bjuder vi på frågesport!

DJ-appen Djay är en av de mer populära på IOS-plattformen, men nu byter appen till en prenumerationsbaserad betalningsmodell. Detta blir allt mer populärt bland dyrare mobilappar.

Framtiden för Googles mobila operativsystem kanske börjar närma sig något då referenser nu börjat leta sig in i Android-projektet.