Min önskelista för WWDC

På måndag drar årets upplaga av Worldwide Developers Conference igång, och Apple får tillfälle att charma oss med nya funktioner i sina operativsystem, och kanske andra överraskningar. Här är min önskelista.

Apples inledande presentation under #WWDC är som regel fokuserad på mjukvara. Inte så konstigt, då detta är företagets utvecklarkonferens, och ett tillfälle att orientera de många apputvecklarna på plats kring nya ramverk och teknologier. Därför ska vi normalt heller inte förvänta oss lanseringar i form av ny hårdvara, men i år finns det gott om rykten som pekar mot både nya datorer och plattor. Kanske också den mytomspunna nya Siri-högtalaren?

Oavsett vilken hårdvara som kan visas tycker jag ändå att det är nyheterna i operativsystem och tjänster som känns roligast. Nya Apple-prylar finns det alltid tid för under höstens event, medan systemen förbättrar det jag redan har. Därför är min önskelista inför WWDC-presentationen passande nog helt mjukvaruorienterad.

Mac OS

Vad kommer nästa version av #Mac OS att heta? Mac OS Pacific? Mac OS Emerald? Mac OS Cupertino? Vi vet inte, och namnet är väl knappast det mest spännande.

Ny musik-app

Jag har redan luftat min frustration över Itunes i en tidigare krönika, och varje dag påminns jag om vilken svulstig härva av olika funktioner programmet är. Apple Music-integrationen är som ett dåligt skämt. Handhavandet är så krångligt att nästan varje gång jag försöker spela upp en låt stöter jag på problem. Vill du söka i ditt lokala bibliotek, på Apple Music eller i Itunes Store? Alla dessa har olika sökfält, reglerade av knappar, men om du ska söka i affären måste du först klicka dig över dit, och sedan söka (och välja affär i sökfältet). Varför kan inte Apple låta mig söka efter en låt överallt, och visa resultaten i Itunes Store, Apple Music och lokalt på en och samma gång? Varför kan Itunes inte förstå att jag söker efter Bob Dylan när jag råkar skriva Bob Dydan?

Bättre Bilder

Jag har många problem med appen Bilder, men det största bekymret är att den är för långsam. Jag har drygt 30 000 bilder i mitt bibliotek, och så länge jag bara skrollar igenom dem går det undan. Men så fort jag vill öppna en bild, eller redigera den på något vis tar det stopp. Väntetiden känns alltid som en fjärdedels sekund för lång, och mentalt är det en evighet.

Gränssnittet är också alltför omständigt för att det ska vara en kul upplevelse att redigera ett stort antal bilder. Appen verkar vägra inse att den existerar på en Mac med 27-tumsskärm, och envisas med att placera alla verktygen begravd i en sidomeny. En sådan enkel process som att beskära en bild, justera vitbalansen och retuschera lite kräver dussintals klick. Att göra om processen för 10 eller 15 bilder ger inre frustration och kramp i handen. Apple, låt Bilder bli en förverkligad Mac OS-app, och låt mig placera verktygen i ett fristående fönster.

Dessutom: stöd för automatiska arbetsflöden, tack.

Bättre Meddelanden

Förra året fick Meddelande-appen i IOS stöd för roliga (eller irriterande) grafiska effekter, och annat så som dekaler. Detta nådde dock aldrig Mac OS, och nu är det hög tid att integrera ögongodiset även på Mac-plattformen. Jag vill skicka mina SMS med fyrverkerier!

Stöd för Homekit

Nu när allt fler produkter får stöd för Homekit är det lättare än någonsin att använda Apples ramverk och Siri för att kontrollera sitt hem. Från en Iphone eller Apple TV vill säga, på Mac lyser all form av integrering med Homekit fortfarande med sin frånvaro.

Jag skulle gärna se en Hem-app för Mac, från vilken jag kan skapa och aktivera olika scenerier i det smarta hemmet. Dessutom borde en stationär Mac kunna agera hubb för Homekit på samma sätt som en Ipad och Apple TV kan göra det nu.

IOS 11

När det gäller nästa version av #IOS finns det faktiskt inte jättemånga stora saker jag önskar mig. Jag har helt enkelt inte särskilt mycket problem med IOS 10, och är på det stora hela jättenöjd. Mina önskningar är därför framförallt småsaker som finjusteringar, ögongodis och mindre funktioner. Förutom stora förbättringar i Siri då; det är en stor funktion och det vill jag verkligen ha.

Mörkt läge

Inför förra årets IOS-lansering ryktades det om ett mörkt läge i systemet, och spår av detta fanns också i koden. Ett mörkt tema vore verkligen trevligt att ha, särskilt när jag använder telefonen i sovrummet på natten.

Bättre Bilder

Bilder på IOS fungerar betydligt bättre än sin motsvarighet på Mac, framförallt för att gränssnittet fungerar mer naturligt på en tryckskärm. Däremot kan jag passa på att önska mig kraftigare funktionalitet som ansiktsigenkänning. Jag vill gärna att Apple ska synkronisera detta mellan mina enheter, som det är nu behöver jag göra om den processen varje gång jag byter enhet.

Bättre Siri

Siri har tillsammans med Homekit hittat en plats i mitt liv, och på vissa områden blivit riktigt användbar. Men fortfarande behövs stora förbättringar ifråga om kontextuell förståelse och förmåga att uppfatta vad jag säger. Dessutom skulle jag gärna se ett textbaserat Siri-gränssnitt när situationen kräver, så som Google har byggt in sin assistent i chatappen Allo.

Stöd för fler användare

Iphone är framförallt en enhet som används av en person, men för en Ipad skulle det vara väldigt användbart att kunna växla mellan flera användare; alla med sin egen hemskärm, Icloud-konto och inställningar. Funktionen finns redan i viss mån för utbildningskonton, men det är hög tid att införa ett riktigt fleranvändarstöd för Ipad.

Och relaterat till det vill jag ha ett särskilt barnkonto, med begränsad funktionalitet och möjlighet att välja vilka appar som ska vara åtkomliga, samt tidsbestämma dessa. Jag vill inte att hela min mailbox av misstag ska raderas bara för att barnet vill titta på Babblarna.

Watch OS 4

Jag tycker att operativsystemet i Apple Watch tog ett ordentligt kliv framåt med Watch OS 3. Till den fjärde versionen vill jag framförallt se finjusteringar i användarupplevelsen - ett mer intuitivt sätt att växla mellan appar. Kanske rentav möjigheten att konfigurera egna genvägar till ofta använda funktioner.

Hemskärmen har väl också till stor del spelat ut sin roll? Klustret av appar må se coolt ut i demonstrationer, men är inte särskilt praktiskt att navigera i med mer än tio appar. Nej, ge oss ett gammalt hederligt rutnät som vi kan skrolla igenom. Och passa på att göra om ikonerna; varför är de runda när klockan inte är rund?

TV OS

Apple TV är en av de mest använda elektronikprodukterna hemma, efter min Iphone. En stor del av huvudvärken står de enskilda apparna för; både Youtube, HBO Nordic, Netflix och Ikea-katalogen skulle behöva mycket arbete för att bli snabbare, mer intuitiva och funktionsrika. Men det kan vi inte riktigt önska oss från Apple, även om de absolut kan bidra genom att göra #TV OS snabbare och mer responsivt.

Bild-i-bild

Apple verkar tycka om helskärmsläge i Apple TV, men det händer faktiskt att jag vill fortsätta kolla på Youtube-filmen och samtidigt kolla om ett nytt avsnitt dykt upp i HBO Nordic, eller rentav smygspela ett enkelt spel. Bild-i-bild finns redan på Mac och Ipad, varför inte på Apple TV?

Stöd för videomaterial i 24 bilder per sekund

Filmälskare vill kunna njuta av klassiska filmer som de var tänkta, och då måste videomaterialet kunna spelas upp i 24 bilder per sekund.

Det var mina önskningar, men vad vill du själv se på måndag? Vad vore önskedrömmen, och vad tror du kommer hända med Apples operativsystem?

Kommentarer
28 svar

Någon svensk lansering av Amazons näthandel blev det inte den här veckan, men däremot bjuder vi på frågesport!

DJ-appen Djay är en av de mer populära på IOS-plattformen, men nu byter appen till en prenumerationsbaserad betalningsmodell. Detta blir allt mer populärt bland dyrare mobilappar.

Framtiden för Googles mobila operativsystem kanske börjar närma sig något då referenser nu börjat leta sig in i Android-projektet.

Med IOS 12 har Apple gjort det möjligt att se vädret på låsskärmen när du vaknar. Så här får du igång funktionen.

Ingen näthandel ännu, men däremot molntjänster. Amazon Web Services öppnar sin verksamhet i Sverige idag.

Bilder på en Iphone XS-version av Apples puckelryggiga batterifodral har dykt upp på nätet, och produkten kan rentav dyka upp innan jul.