Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

WWDC 2017

Apple presenterar högtalaren Homepod

Apple presenterar under WWDC en smart högtalare med Siri integrerad och fokus på musikupplevelser. Högtalaren kommer senare i år och heter Homepod.

De långvariga ryktena om en Siri-högtalare besannades, när Apple avslutade sin WWDC-keynote med att presentera Homepod; en smart högtalare med musik i fokus. Homepod kommer i två färger, och börjar säljas senare i år.

Apple marknadsför Homepod i första hand som ett smart musiksystem för hemmet, även om röstassistenten Siri även kan hantera andra saker som förfrågningar, påminnelser och kontroll av Homekit-prylar. I basen sitter sju högtalarelement som kan skicka ut ljud i olika riktningar, och ett baselement är placerad i högtalarens topp. Homepod drivs av en A8-processor av samma slag som sitter i Apple TV, vilket gör att den kan fungera helt fristående och inte behöver någon IOS-enhet för att spela upp musik från Apple Music.

#Homepod skannar också av rummet den placeras i för att variera ljudet utifrån omgivningen. Ljudet kan dirigeras, så att det exempelvis kan skickas rakt fram med full kraft eller studsas ut till rummets olika delar. Flera Homepod-högtalare kan dessutom användas tillsammans och kan då anpassa hur ljudet skickas ut till omgivningen tillsammans.

En Siri-ikon på högtalarens ovansida visar att Siri lyssnar på det du säger. Du kan då ge Siri kommandon om uppspelning av musik, exempelvis pausa/spela upp musik, hitta musik i en viss genre, fråga om tidigare års mest populära låtar med mera. Flera enheter kan samarbeta så att den Homepod som står närmast lyssnar på dina röstkommandon.

Stöder även kommandon relaterade till Homekit-baserade enheter i hemmet. Du kan alltså säga till Siri att du är hemma, varpå dina smarta enheter aktiveras enligt dina förinställda profiler. Det är också möjligt att ställa vanliga frågor till Siri, exempelvis vad klockan är eller när ditt favoritlag spelar nästa gång.

Apple underströk att de värnar om integriteten, så fastän varje röstkommando skickas till företagets servrar för behandling är överföringen krypterad, och syns endast i form av ett anonymt Apple ID.

Högtalarna blir tillgängliga senare i december i USA, Australien och Storbritannien. Priset blilr 349 dollar, vilket borde bli runt 4 500 kronor inklusive moms när den väl dyker upp i Sverige. Enligt Apple ska Homepod lanseras i fler länder under nästa år.

Airplay 2

Under sin presentation hann Apple också med att presentera en ny version av sitt trådlösa protokoll Airplay, nu med stöd för uppspelning i flera rum. Högtalare kompatibla med Airplay 2 kan också integreras i Apples Home-app för att sammankopplas med Homekit-prylar.

Även befintliga högtalare som inte har Airplay 2-stöd kan utnyttja det nya protokollet genom att kopplas till en Apple TV.

Slutligen lanserade Apple ett nytt ramverk för Apple Music, som kallas Musickit. Detta ger apputvecklare möjlighet att koppla in funktionalitet från Apple Music i sina appar, så som åtkomst till musikbiblioteket och lyfta fram spellistor och rekommendationer.

Kommentarer
101 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.