Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Lättare utveckla Homekit-prylar

Apple ändrar reglerna för att bygga in stöd för Homekit i smarta hemmet-prylar.

Apples ramverk för det smarta hemmet, #Homekit, presenterades redan 2014 i samband med IOS 8, men har fortfarande inte tagit ordentlig fart på marknaden. Mycket av detta kan förklaras med Apples hårda regler för andra tillverkare när det gäller att bygga och sälja Homekit-kompatibla prylar. För detta har det förutom ett utvecklarkonto hos Apple krävts en MFI-licens (Made for Iphone) samt ett särskilt chip i själva produkten som autentiserar tillbehöret som Homekit-kompatibelt.

Under årets WWDC har Apple presenterat nya regler som ska göra det enklare att utveckla och bygga in stöd för Homekit. Apple kommer nu att låta vem som helst med ett utvecklarkonto bygga och testa en Homekit-produkt utan att någon licens krävs. Först när produkten är redo att börja säljas krävs att en MFI-licens införskaffas.

Detta lär göra tröskeln lägre för tillverkare att satsa på Homekit, och öppnar även dörren för hobbyister att bygga prylar kompatibla med Apples ramverk för personligt bruk.

Men #Apple kräver heller inte längre ett speciellt hårdvaruchip i Homekit-prylar, utan framöver kommer produkterna kunna autentiseras via mjukvara. Detta gör det alltså möjligt för befintliga produkter att få Homekit-stöd genom en uppdatering av programvaran. Vi kan därmed vänta oss fler smarta hemmet-prylar som har stöd för Homekit bredvid andra system som Smartthings och Amazon Alexa.

Förbättringar för användaren

Som nämndes under Apples keynote i måndags tillkommer också stöd för nya kategorier av prylar i Homekit, nämligen sprinklers och vattenkranar samt högtalare med Airplay 2.

Men Apple lägger också till fler möjligheter att schemalägga och styra hemmets prylar. En sådan förändring är till exempel att mer detaljerat låta till exempel lampor aktiveras utifrån solens upp- och nedgång. Detta har kunnat göras tidigare, men nu går det att förskjuta processen så att till exempel lamporna i huset tänds en liten stund innan solen går ned.

Apple har också lagt till att scener och prylar kan aktiveras utifrån temperatur. Därtill kan vissa scener och produkter nu aktiveras bara en kort stund. Ett exempel är att en rörelsesensor i badrummet aktiverar lamporna där, men bara några minuter, istället för att lyset tänds och därefter måste slås av manuellt eller av en annan regel eller schema.

Använder du Homekit i ditt smarta hem? Vad har du för Homekit-prylar igång?

Kommentarer
3 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.