Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Många laddare "rent livsfarliga"

En stor granskning av Elsäkerhetsverket visar att nästan var fjärde USB-laddare har så pass allvarliga tekniska brister att det är livsfarligt att använda dem.

Det finns otaliga modeller av USB-laddare i handeln för att ladda exempelvis våra mobiltelefoner. Tyvärr är inte alla säkra att använda. En stor granskning utförd av Elsäkerhetsverket visar att 14 av 60 laddare har så pass allvarliga brister i konstruktion, dokumentation och märkning att det föreligger direkt livsfara vid normal användning.

Redan i våras kunde vi rapportera om att de fjorton farliga modellerna fått försäljningsförbud av verket, men Mikael Carlson, teknisk expert på Elsäkerhetsverket, säger till SVT att han är säker på att det finns fler farliga modeller ute i handeln.

Nästan hälften av de 14 modellerna saknade i princip helt isolationsavstånd mellan nätspänning och USB-utgången. En strömförande laddare ger en stöt med samma styrka som eluttagen, alltså 230 volt. Konsekvenserna varierar från obehag till döden.

– Att en laddare av tio endast har lacken på ledarna som isolation mellan farlig nätspänning och USB-utgången är anmärkningsvärt. Här är det inte längre en risk, det är bara en fråga om tid tills det blir överslag och laddaren blir strömförande, om den är inkopplad i uttaget, säger Mikael Carlson.

Flera av laddarna som fick sämst betyg var konstruerade med bristfälliga komponenter som gjorde dem direkt brandfarliga – olyckligt nog är det samma laddare som har dåliga plasthöljen som kommer hjälpa till att sprida branden. Enligt Carlson hade tolv av laddarna höljen som kommer brinna upp.

Ett något överraskande resultat från studien är också att dyra laddare inte garanterat är säkrare än billigare. Enligt Mikael Carlson går det inte att göra den kopplingen.

Tänk på det här när du köper laddare

Undvik att privatimportera laddare. Köp dem istället i butik eller från en seriös näthandel. Enligt Mikael Carlson är du personligt ansvarig för en privatimporterade laddare som börjar brinna, men om du köper via butik så finns det ett företag som står bakom produkten.

Köp inte laddare utan originalförpackning. Det förekommer försäljning av laddare utan förpackning "som blivit över", så gör inte riktiga tillverkare.

När du väl investerat i en laddare har Mikael Carlson en uppmaning. Ladda inte på natten. Tre av fyra svenskar gör just det och det sker ett brandtillbud i månaden på grund av det. Även om det inte låter mycket så kan konsekvenserna bli allvarliga.

Skriven av Ida Blix Jakob Nilsson
Kommentarer
21 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.