Rapport från testlabbet

Macbook (2017) – tredje gången gillt

Den tredje generationen av superlätta datorn Macbook med Retina-skärm får en märkbar prestandaförbättring, och lockar med en mycket välkommen förändring av hårdvaran. Jakob Nilsson har testat.

En dator för Airdrop-generationen

Det här är den tredje versionen av Apples supertunna bärbara dator med det anrika namnet #Macbook. Det är också den tredje modellen jag testar för 99mac, och sedan förra året har jag dessutom använt ett eget exemplar av Macbook som min huvudsakliga hemmadator. När nu 2017 års modell är här kan jag alltså bedöma den utifrån en omfattande tidigare erfarenhet av produkten.

När den första versionen av Macbook lanserades 2015 berömde jag den för sin supertunna formfaktor och låga vikt, och uppskattade den knivskarpa Retina-bildskärmen. Jag delade ut en rekommendation, men konstaterade att den låga prestandan och det höga priset gjorde att det knappast var en dator för alla. Den var för dyr för att tilltala målgruppen som letar en "vanlig" Mac och inte kräver den högsta prestandan, och för klen i kretsarna för att locka många av proffsanvändarna. Den enda USB Type C-porten var en begränsning för många, även om jag själv i praktiken inte tyckte att det var ett stort problem. Tangentbordet krävde en tid att vänja sig vid, men fungerade därefter bra.

När den andra generationen kom i mars 2016 kvarstod i stort dessa brister, även om prestandan fått en liten skjuts tack vare Intel Skylake-processorn. Detta gjorde grundupplevelsen bättre, som att surfa, öppna appar och annat vardagsarbete, men gjorde ändå inte Macbook till något bra alternativ för foto- och videoredigering, spel och andra mer krävande uppgifter. Allt annat i hårdvaran var oförändrat; samma enda USB-port, samma eljest tangentbord och samma suveräna bildskärm.

Med 2017 års modell fortsätter Apple på den inslagna vägen. Den som drömt om en extra USB Type-C och stöd för Thunderbolt 3 måste bli besviken. Apple är trogen sin vision om en supertunn laptop, och för den som kräver anslutningar är inte det här den rätta datorn. Betrakta USB-porten som en glorifierad laddningsanslutning och du är på rätt mentala plats. Macbook är och förblir en dator för Airdrop- och Icloud-generationen.

Men den som däremot förväntat sig en duktigare processor i form av Intel Kaby Lake, snabbare SSD-lagring och stöd för mer primärminne har skäl att glädjas. Detta är nämligen precis de uppdateringar som Macbook fått. Det är alltså inte en radikal förändring, utan mer av samma. Intels sjunde processorgeneration ska ge upp till 20 procent högre prestanda, och att SSD-lagringen är upp till 50 procent snabbare gör användarupplevelsen betydligt rappare. För 2 200 kronor extra går det också att utrusta maskinen med 16 gigabyte primärminne istället för åtta, vilket lär vara användbart för användare med mycket på gång samtidigt.

Nytt tangentbord

En överraskande men extremt välkommen förändring är också att Macbook nu fått samma förbättrade fjärilsmekanism-tangentbord som storasyskonen i Macbook Pro-familjen. Det innebär att tangenterna har en bättre respons och mer distinkt nedslag än tidigare. Redan när jag testade första Macbook konstaterade jag att tangentbordet krävde viss inlärning att använda effektivt, och under året med andra generationens Macbook har jag lärt mig att bruka det utan problem.

Det krävs dock inte många minuter med tredje generationens Macbook för att direkt känna skillnaden. Knapparna studsar upp bättre, och känslan av att verkligen trycka ner en fysisk knapp är mer påtaglig. Det är fortfarande inte lika tillfredställande att skriva på som Apple Magic Keyboard (i mitt tycke det bästa tangentbord Apple gjort), men det är en hygglig förbättring mot tidigare Macbook-modeller. De flesta användare lär nu känna sig bekväma med tangentbordet mer eller mindre omgående.

Prismässigt har tyvärr Macbook blivit dyrare med uppgraderingen; nu kostar grundmodellen med Core m3-processor på upp till 3,0 gigahertz och 256 gigabyte lagring 15 495 kronor inklusive moms, jämfört med tidigare 14 495 kronor. För 18 995 kronor fås en snabbare Core i5-processor på upp till 3,2 gigahertz och 512 gigabyte lagring. Detta alternativ för den tidigare generationen kostade 17 995 kronor. De amerikanska priserna ligger dock oförändrade på 1 299 dollar respektive 1 599 dollar.

Mängden primärminne är 8 gigabyte, men det går som nämnts att köpa till det dubbla vid beställning. Det går inte att uppgradera minnet i efterhand. Något nytt spännande färgval erbjuds inte heller, utan precis som förra året är det silver, rymdgrå, guld eller rosa guld som finns att välja på.

Macbook (2017)

Egenskap

Grundmodell

Toppmodell

Skärm

12-tums LED-bakbelyst IPS-panel

12-tums LED-bakbelyst IPS-panel

Upplösning

2 304 x 1 440 pixel, 226 PPI

2 304 x 1 440 pixel, 226 PPI

Processor

1,2 GHz dubbelkärnig Intel Core m3
(Turbo Boost upp till 3,0 GHz). Kan konfigureras med 1,3 GHz dubbelkärnig Intel Core i5 (Turbo Boost 3,2 GHz)

1,3 GHz dubbelkärnig Intel Core i5
(Turbo Boost upp till 3,2 GHz). Kan konfigureras med 1,4 GHz dubbelkärnig Intel Core i7 (Turbo Boost 3,6 GHz)

Minne

8 GB 1 866 MHz LPDDR3
Kan konfigureras med 16 GB.

8 GB 1 866 MHz LPDDR3
Kan konfigureras med 16 GB.

Kapacitet

256 GB PCIe-baserad ssd

512 GB PCIe-baserad ssd

Grafik

Intel HD Graphics 615

Intel HD Graphics 615

Anslutningar

1 x USB Type-C, 1 x hörlursport

1 x USB Type-C, 1 x hörlursport

Trådlöst

Wifi 802.11ac, Bluetooth 4.2

Wifi 802.11ac, Bluetooth 4.2

Operativsystem

Mac OS 10.12.5

Mac OS 10.12.5

Mått

H: 0,35–1,31 cm B: 28,05 cm D: 19,65 cm

H: 0,35–1,31 cm B: 28,05 cm D: 19,65 cm

Vikt

0,92 kg

0,92 kg

Färgalternativ

Silver, Rymdgrå, Guld, Rosa guld

Silver, Rymdgrå, Guld, Rosa guld

Pris

15 495 kronor inkl. moms

18 995 kronor inkl. moms

Testexemplaret vi fått låna av Apple är grundmodellen med Core m3-processor, 256 gigabyte lagring och 8 gigabyte primärminne, i rymdgrå färg.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
18 svar

Framtiden för Googles mobila operativsystem kanske börjar närma sig något då referenser nu börjat leta sig in i Android-projektet.

Med IOS 12 har Apple gjort det möjligt att se vädret på låsskärmen när du vaknar. Så här får du igång funktionen.

Ingen näthandel ännu, men däremot molntjänster. Amazon Web Services öppnar sin verksamhet i Sverige idag.

Bilder på en Iphone XS-version av Apples puckelryggiga batterifodral har dykt upp på nätet, och produkten kan rentav dyka upp innan jul.

Längtar du efter en portabel och vattentålig högtalare med inbyggt smart röstassistent, då är det förmodligen JBL Link 20 du behöver.

Specialversionen av Oneplus 6T får ett Mclaren-inspirerat utseende, 10 gigabyte primärminne och extra snabb snabbladdning. 99 närvarar vid lanseringseventet utanför London.