Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Rapport från testlabbet

Macbook (2017) – tredje gången gillt

Den tredje generationen av superlätta datorn Macbook med Retina-skärm får en märkbar prestandaförbättring, och lockar med en mycket välkommen förändring av hårdvaran. Jakob Nilsson har testat.

Prestanda

Den stora förändringen i Macbook 2017 års upplaga är förutom ett uppdaterat tangentbord alltså bättre prestanda, i form av den sjunde generationens Intel-processorer med namnet Kaby Lake. Precis som sin föregångare Skylake tillverkas Kaby Lake med en 14 nanometers tillverkningsprocess, och är den första generationen från Intel som bryter mot den vanliga tick-tock-strategin. Tidigare infördes först en ny tillverkningsprocess (tick) följt av en ny arkitektur (tock). Nu har Intel infört en tredje del, nämligen optimering, och detta är vad Kaby Lake utgör. Enligt planen kommer nästa generation att heta Cannonlake, och ska införa en tillverkningsprocess på 10 nanometer.

Vad kan då Kaby Lake göra för lilla Macbook? Apple utlovar upp till 30 procent högre prestanda, vilket är en betydande förbättring. Det största problemet med första generationens Macbook var inte att den var för långsam för avancerad videoredigering och spel, utan att den kändes långsam i vanlig användning. Andra generationen gjorde situationen bättre, och prestandan räckte absolut till för vardagsbruk och gjorde det rentav möjligt att klippa ihop en podcast eller en video i Imovie för den som var på resande fot.

Med Kaby Lake innanför skalet tar Macbook ett lika stort kliv framåt som förra året, och den spontana upplevelsen är att datorn blivit betydligt piggare av denna vitamininjektion. Appar öppnar snabbare, att surfa i Safari går rappare, och Finder skyndar på med att öppna fönster. Det är trivsamt, särskilt när jag jämför med min privata Macbook som varit i bruk ett år, och dessutom fyllts till bredden med allehanda dokument och filer.

En del av äran här ska också tillfalla den nya snabbare flashbaserade lagringen, som är upp till 50 procent snabbare än tidigare generation på att läsa och skriva filer till minnet. Eftersom vår testmodell endast har 8 gigabyte primärminne precis som tidigare modeller kan vi inte avgöra hur stor skillnad det gör att maximera utrymmet till 16 gigabyte. Som tumregel gör detta dock att fler program kan vara igång samtidigt utan att datorn måste stanna upp och skriva till lagringsminnet. Det är välkommet med möjligheten att ha 16 gigabyte, men de flesta bör klara sig fint med 8 gigabyte, och den snabbare processorn och lagringsminnet gör mer nytta.

Tester

I vårt testlabb kör vi som vanligt Macbook genom en serie syntetiska prestandatester för att få jämförande siffror. För att mäta processorns allmänna prestanda använder vi Geekbench 4, och jämför både med tidigare versioner av Macbook samt nya Ipad Pro 10,5".

Det är verkligen anmärkningsvärt vilken liten prestandabest Ipad Pro är, den springer bokstavligen i cirklar runt Macbook. I övrigt kan vi konstatera att Macbook blivit gradvis snabbare, vilket syns i det flerkärniga testet. Prestanda med en kärna visar däremot inga stora skllnader.

För grafisk prestanda kör vi testet GFX Bench, optimerat för Apples ramverk Metal. Även här jämför vi med olika Ipad-enheter, och måste ännu en gång konstatera att IOS och Apples A-processorer ger Macbook en släng med sleven ifråga om grafik. Snabbast i klassen är ännu en gång nya Ipad Pro 10,5" med sin A10X-processor.

Intressant nog uppvisar Macbook 2017 års modell genomgående ett något sämre resultat än Macbook 2016 års modell. När vi testade den äldre Macbook-modellen förra året uppmätte vi ett resultat på 64 FPS i GFX Bench Metal. När vi nu mäter igen får vi högre resultat, mellan 90 - 91 FPS. Detta beror troligtvis på optimeringar i Metal som gjorts i Mac OS Sierra. Macbook 2017 placerar sig på 88 FPS varje gång vi gör testet.

Lagringsprestanda

Med den snabbare SSD-lagringen kan vi förvänta oss betydligt rappare läs- och skrivhastigheter och testar detta dels genom att manuellt duplicera och komprimera en mapp med stora bildfiler i Finder, och genom testverktyget Blackmagic Disk Speed.

När vi testar att duplicera en mapp fylld med 87 stycken bilder i RAW-format på 2,1 gigabyte tar processen ganska precis 5 sekunder på nya Macbook. Detta är 2 sekunder snabbare än föregående års modell, och även om det inte är stor skillnad i ren tid är det en godkänd procentuell förbättring. Vi provar också att komprimera en mapp med 181 objekt på 2,63 gigabyte och får även här en liten men tydlig förbättring.

Prestanda Finder

Moment

Macbook 2017

Macbook 2016

Duplicera objekt

5s

7s

Komprimera objekt

2m15s

3m05s

Packa upp objekt

20s

23s

I verktyget Blackmagic Disk Speed presterar nya Macbook bättre än sin föregångare, även om läs- och skrivhastigheterna inte når upp till samma nivå som storasyskonet Macbook Pro (2016 års modell). Som jämförelse testar vi också mot en Imac 5K utrustad med Fusion Drive.

Webbläsare

Slutligen kör vi webbläsaren Safari genom tre tester som mäter hanteringen av Javascript, nämligen Google Octane 2.0, Mozilla Kraken samt Jetstream. Samtliga tester körs tre gånger, och ett medelvärde från dessa presenteras.

Även i dessa tester får Macbook stryk av Ipad Pro 10,5", men levererar bättre resultat än lite äldre IOS-enheter så som Iphone 7 och Ipad 9,7" från tidigare i år. Sammanfattningsvis kan vi konstatera att Macbook trots sina uppdateringar inte är något prestandamonster, och att kombinationen av A10X och IOS är svårslaget för Mac OS med Intels mer strömsnåla processorer.

Macbook är märkbart snabbare jämfört med förra årets modell, men det är inte som att jämföra natt och dag. Vid sidan om den senaste Ipad-modellen hamnar Macbook i skamvrån, och detta till ett pris som är flera tusenlappar högre. Huruvida det är rättvist att jämföra Macbook med en Ipad ska vi reda ut på nästa sida

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
18 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.