Apples sommarläger för barn kör igång

Årets upplaga av Apples sommarläger för barn pågår i juli, och intresserade kan anmäla sig i butikerna till de kostnadsfria aktiviteterna.

Precis som förra året anordnar Apples svenska butiker i Helsingborg, Malmö och Stockholm sommarläger för barn. I ett gratis tredagarsprogram får barn mellan 8 och 12 år bland annat lära sig att skapa filmer med Imovie och musik med Garageband.

Nytt för i år är en programmeringskurs där barnen får bekanta sig med Swift Playgrounds och lära sig grunderna i kodning med hjälp av robotar från Sphero. #Apple tar emot anmälningar nu för intresserade deltagare. Lägren är kostnadsfria, men antalet platser är begränsat.

Den som inte har möjlighet att delta i lägren kan istället besöka Apples butiker för kortare pass som en del av utbildningssatsningen Today at Apple. Där erbjuds nu särskilda Barntimmen-pass där deltagarna får lära sig Imovie, Garageband och programmering med Sphero-robotar.

Apples sommarläger 2017

Skapa karaktärer och komponera musik

Deltagarna får skapa sina egna berättelser med teckningar och ljud. Deltagarna börjar passet med att skissa karaktärer och scener med Ipad Pro och Apple Pencil. Sedan utforskar de grunderna till hur man skapar musik i Garageband. De blåser liv i sina berättelser genom att lägga till röster och göra de sista finjusteringarna.

Berättelser i rörelse med Imovie

Blivande filmskapare får prova på att omvandla sina kreativa idéer till riktiga filmer. Under det här tredagarslägret lär sig deltagarna att brainstorma och skapa storyboards. Sedan testar de själva olika tekniker för att skapa film, som att använda kameravinklar och redigera med Imovie. Under den sista dagen presenterar de sina mästerverk.

Koda spel och programmera robotar

I detta tredagarspass lär sig deltagarna grunderna i programmering genom interaktiv lek. Barnen får lära sig kodning med visuella element genom att lösa gåtor i appen Tynker. Sedan lär de sig hur man programmerar Sphero-robotar och får skapa roliga berättelser med Sphero som huvudperson. De appar som används under passen finns bara på engelska.

Skriven av Jakob Nilsson

Trots all automatisering kan det ibland vara skönt att kunna tända sina uppkopplade lampor via den vanliga strömbrytaren på väggen. Innan årets slut kommer det att släppas smarta strömbrytare till Philips Hue-lampor.

Nu är programmering en del av grundskolans läroplan. Varför är det viktigt när det samtidigt kommer larmrapporter om att elever presterar allt sämre i de traditionella ämnena undrar du?

Lite från ingenstans skickade Apple ut en pressinbjudan idag till ett event där de planerar att prata om nya kreativa idéer för lärare och elever.

Amanda och Ida pratar om att ha ett jobb som är som julafton, Idas nya jobbdator, WWDC, Klingoner – deras mat och språk, Fibits nya klocka och "tjejprodukter".

Vetenskapsmannen Stephen Hawking somnade under veckan in i sitt hem 76 år gammal. Vi ärar hans minne med veckans fredagsvideo.

Amanda testar högtalaren JBL Boombox som levererar mycket bas, fylligt ljud, fiffiga funktioner och lång batteritid.