Google får rekordböter av EU

Den europeiska kommissionen dömer Google till rekordböter och ålägger bolaget att ändra sina sökalgoritmer för att inte missgynna konkurrerande tjänster.

Sökjätten Google har under en längre tid varit under utredning av den europeiska kommissionen för brott mot konkurrenslagarna. Google har anklagats för att ha manipulerat sökresultat för att ge sina egna produkter och tjänster fördelar jämfört mot konkurrerande.

"Google har släppt flera innovativa produkter och tjänster som har gjort stor skillnad för våra liv. Det är bra. Men Googles strategi för sin prisjämförelsetjänst handlade inte bara om att göra sin egen tjänst bättre än andras. Istället har Google missbrukat sin dominerande ställning som sökmotor genom att lyfta fram sin egen prisjämförelsetjänst i sökresultat och degradera konkurrenterna."

Den europeiska kommissionen slår som väntat fast att Google utnyttjat sin dominanta ställning på marknaden och dömer sökjätten till rekordböter – 2,42 miljarder euro, eller motsvarande 23,5 miljarder kronor.

Boten är mycket högre än väntat då Margrethe Vestager, EU-kommissionär med ansvar för konkurrensfrågor, väntades dela ut böter på omkring en miljard euro. 2,42 miljarder euro motsvarar dock knappt 3 procent av Googles intäkter år 2016, vilket är en bra bit under de 10 procent i böter som kommissionen kan dela ut.

Förutom böterna åläggs Google också att ändra i sina sökalgoritmer för att ge rättvisa resultat för konkurrerande tjänster. Sökjätten har 90 dagar på sig att rätta in sig i ledet. Moderbolaget Alphabet får därefter en daglig straffavgift på fem procent av den globala omsättningen.

Google meddelar via nyhetsbyrån AFP att de kommer att överklaga domen.

"Med all respekt håller vi inte med om slutsatserna som presenterades idag. Vi kommer att gå igenom kommissionens beslut i detalj medan vi överväger ett överklagande och vi ser fram emot att fortsätta att argumentera för vår sak."

Skriven av Ida Blix

Apple, Google och Amazon... alla vill göra högtalaren till ditt smarta hem. Men Sonos ligger bra till, tack vare snygga produkter som låter bra och funkar tillsammans med annat. Räcker det för att bli vinnaren?

Kontaktlösa mobilbetalningar är bara början, för tack vare sakernas internet kan snart kylskåpet, bilen och kläderna betala själva. Ida har träffat Christina Lind, Sverigechef på Visa för att prata om framtidens betalningar och hur de påverkar oss kunder.

Dags för nytt avsnitt av podden. Det här avsnittet handlar om Sonos, Homepod och Google Home, om Lightning-kontakten och om mobilsurfandet som vara ökar och ökar.

USA har rivit upp sin princip om nätneutralitet, men låt oss kämpa för att behålla den i Sverige. Youtube-profilen CGP Grey förklarar varför det är en bra idé.

Oneplus har släppt en uppdatering till mobiltelefonen Oneplus 6, som åtgärdar den säkerhetslucka som försatte data i fara.

Valve gör ett nytt försök med sin IOS-app som ger möjligheten att strömma Steam-spel från en dator till en Iphone eller Ipad.