Google får rekordböter av EU

Den europeiska kommissionen dömer Google till rekordböter och ålägger bolaget att ändra sina sökalgoritmer för att inte missgynna konkurrerande tjänster.

Sökjätten Google har under en längre tid varit under utredning av den europeiska kommissionen för brott mot konkurrenslagarna. Google har anklagats för att ha manipulerat sökresultat för att ge sina egna produkter och tjänster fördelar jämfört mot konkurrerande.

"Google har släppt flera innovativa produkter och tjänster som har gjort stor skillnad för våra liv. Det är bra. Men Googles strategi för sin prisjämförelsetjänst handlade inte bara om att göra sin egen tjänst bättre än andras. Istället har Google missbrukat sin dominerande ställning som sökmotor genom att lyfta fram sin egen prisjämförelsetjänst i sökresultat och degradera konkurrenterna."

Den europeiska kommissionen slår som väntat fast att Google utnyttjat sin dominanta ställning på marknaden och dömer sökjätten till rekordböter – 2,42 miljarder euro, eller motsvarande 23,5 miljarder kronor.

Boten är mycket högre än väntat då Margrethe Vestager, EU-kommissionär med ansvar för konkurrensfrågor, väntades dela ut böter på omkring en miljard euro. 2,42 miljarder euro motsvarar dock knappt 3 procent av Googles intäkter år 2016, vilket är en bra bit under de 10 procent i böter som kommissionen kan dela ut.

Förutom böterna åläggs Google också att ändra i sina sökalgoritmer för att ge rättvisa resultat för konkurrerande tjänster. Sökjätten har 90 dagar på sig att rätta in sig i ledet. Moderbolaget Alphabet får därefter en daglig straffavgift på fem procent av den globala omsättningen.

Google meddelar via nyhetsbyrån AFP att de kommer att överklaga domen.

"Med all respekt håller vi inte med om slutsatserna som presenterades idag. Vi kommer att gå igenom kommissionens beslut i detalj medan vi överväger ett överklagande och vi ser fram emot att fortsätta att argumentera för vår sak."

Skriven av Ida Blix

Betaversionen av IOS 12.1 innehåller referenser till nya modeller av Ipad Pro som kommer under hösten, och ingen är förvånad.

Apples bilsystem Carplay har nu stöd för andra karttjänster, och först ut är ärkerivalen Google Maps.

UE har uppdaterat sin Boom-serie med portabla Bluetooth-högtalare. De nya modellerna är vattentäta och har fått flera nya finesser.

Tillsammans med IOS 12 släppte Apple också Watch OS 5 till världen. Vi går igenom nyheterna som väntar dig.

På fredag börjar Apples nya flaggskeppsmobiler att säljas i butiker. Om du har en Iphone X redan – finns det några skäl att uppgradera? Kanske finns det ett stort skäl.

IOS 12 är här, och går att ladda hem. Här är en snabb genomgång av nyheterna i systemet.