Grattis Iphone!

Det blev en lång väntan från Steve Jobs Iphone-presentation i januari 2007 fram till att den gick att köpa för första gången den 29 juni samma år. Idag säger vi återigen grattis till Iphone som fyller tio år.

I början av året uppmärksammande vi att Iphone i år fyller tio år med en liten tillbakablick. I januari 2007 visade Steve Jobs upp vad hans anställda i hemlighet arbetat obegripligt hårt för att ta fram.

Eftersom det knappt går att se den här presentationen för många gånger så tipsar vi återigen om att den finns att se när helst andan faller på via Itunes, men också på Youtube.

Redaktionens första minnen av Iphone

Här bjuder redaktionen på sina första minnen av Iphone, men vi vill gärna höra från er också. Skriv i kommentarerna!

Amanda Reventlid:

Jag var väldigt sen på att skaffa en smartphone. I flera år höll jag mig till min Nokia 3310 och därefter billiga fliptelefoner jag köpte på ICA. Min dåvarande partner skaffade en Android-telefon ungefär två år före mig och jag tittade många gånger avundsjukt på hans telefon. Fram till jag fick min Iphone 7 Plus förra året hankade jag mig fram på billiga Android-telefoner med usel kamera. Nu kan jag inte kunna tänka mig att skiljas från min Iphone, allting flyter i regel på mycket bättre och jag är minst sagt lite kär i kameran.

Ida Blix:

Min dåvarande pojkvän skaffade den första Iphone-modellen via en bekant som köpte med sig flera från USA. Själv fick jag nöja mig med en Ipod Touch som jag bar runt jämte min Sony Ericsson-telefon. Jag var så avundsjuk!

Den första jag själv lyckades köpa var nog en Iphone 3GS, det blev en vit och sedan jag första gången packade upp den ur kartongen har jag och min Iphone varit oskiljaktiga – även om jag bytt upp mig till nyare modeller då och då.

Jakob Nilsson:

Min första Iphone var 3G-modellen som kom året efter; dessutom den första som började säljas i Sverige. Från början var Telia exklusiv återförsäljare, och jag beställde en vit Iphone 3G med 16 gigabyte lagringsutrymme.

Telia lyckades slarva bort min leverans, och jag fick därför vänta ytterligare sex veckor innan telefonen till slut dök upp. Olidlig väntan.

Andreas Eklöv:

Jag minns det som om det var igår. Året var 2008 och jag var på semester i USA för att bland annat vara best man på min barndomskompis Elvis-bröllop i Las Vegas. Året innan hade jag sett Iphones i Stockholm i händerna på hugade entusiaster som importerat telefonen på eget bevåg. När jag gick in i Apples berömda butik på Fifth Avenue fanns den där, och jag fick möjligheten att testa på det första riktiga virtuella tangentbordet och en mobil webbläsare som inte fick mig att vilja dunka huvudet i väggen.

Jag minns att jag tyckte att den var väldigt häftig, som en mobil dator i handen, men jag var också mycket skeptisk till det virtuella tangentbordet. Det är jag förvisso än idag, svårt att lära en gammal hund att sitta antar jag. Jag skaffade dock inte en Iphone själv förrän Iphone 3GS när dessa blev tillgängliga hos min operatör, och den hade jag i saliga tre år innan min syster tog över och nyttjade den i ytterligare två år.

Iphone 4 följde, och det är den telefonen jag är mest nöjd med till dags dato. Smartphones tar jag för givet numera, så det är nästan svårt att minnas exakt hur revolutionerande Iphone faktiskt kändes den där sommardagen i New York. Jag förstod inte riktigt då att Apple höll på att fundamentalt omvälva teknikindustrin och samhället i stort.

Skriven av Ida Blix

Apple är som bekant noga med detaljerna, och det visas inte minst här där vi får följa med bakom kulisserna när de nya urtavlorna till Apple Watch skapas.

99:s testlabb har fått in en ny klocka att testa: Apple Watch Series 4, och här delar vi med oss av våra första intryck.

Nya Echo-högtalare, tillbehör till bilen, förstärkare och en mikrovågsugn. Amazon tar i från tårna och visar upp en lång rad nya tillbehör till det smarta hemmet.

Nu har 99:s testlabb fått in monstermobilen Iphone XS Max, och vi börjar i studion för att dela med oss av våra första intryck. Är det värt att köpa en ny XS för den som redan har en Iphone X?

Apples september-event har kommit och gått, men minns du allt som hände på scenen, och 99:s täckning? Det här klarar bara 99:s mest trogna besökare, och den här gången finns också finfina priser i potten om du får tio rätt.

Amazon Echo med Alexa må vara en populär röstassistent för det smarta hemmet, men bra ljud har högtalaren inte. Det vill nu Amazon råda bot på med en maffig bashögtalare.