Sommartips: Fototävling med Adobe

Här kommer ett sommartips från 99. Nu startar Adobe en fototävling i Stockholm som leker med förstärkt verklighet (AR).

Här kommer ett sommartips till alla fotointresserade stockholmare, eller besökare till storstaden. Adobe anordnar världens första fototävling med förstärkt verklighet (AR), Exhibition Stockholm, mellan den 29 juni och den 4 augusti.

Tävlingens deltagare ska med hjälp av sina mobiler och AR-teknik hitta, upptäcka och fotografera 54 smultronställen i Stockholm. Adobe har tagit fram en webbapp för ändamålet. "Fotoplatserna" som hör till tävlingen ligger alla runtom i Stockholms innerstad.

Platserna hittas med webbappen öppen i mobilen (kräver tillgång till GPS och accelerometern). Väl framme kan deltagare se den bild som för tillfället har högst poäng på den aktuella fotoplatsen. För att utmana toppbilden kan deltagare ladda upp en egen bild.

Det är fritt fram att fotografera med mobilen eller systemkameran, och det är också tillåtet att redigera bilden med valfri mjukvara. Den måste däremot laddas upp via webbappen på den aktuella platsen.

Deltagare får poäng för att upptäcka platserna och för att ladda upp bilder, men efter det är det upp till alla andra deltagare att dela ut poäng till de bästa bilderna genom att ge en tumme upp eller ned. Det går inte att rösta på sina egna bilder.

Första priset i tävlingen är 30 000 kronor och ett år med Adobe Creative Cloud fotografi. Deltagarna på 2–10 plats får också en årsprenumeration på Adobe Creative Cloud fotografi (värd 1 433 kronor).

De 54 bilder som i slutet av tävlingen fått högst poäng ställs ut i en offentlig AR-fotouställning i Kungsträdgården. Utställningen kommer att vara öppen mellan 21 och 27 augusti.

Skriven av Ida Blix

Den nya appen erbjuder ett snyggt men funktionsmässigt avskalat gränssnitt för den som vill ha sitt podd-lyssnande i snyggt paketerat format.

Den här veckan ställer vi frågor om marknadsföringsfraser eller slogans, både gamla klassiker och mer moderna varianter. Hur många rätt får du?

Steget mot att etablera en enhetlig standard för digitala nycklar till bilar har nu fattats i en grupp som bland annat innefattar Apple, BMW och Samsung.

Se upp i inkorgen! Säkerhetsföretaget Avanan varnar för en typ av bedrägeriförsök som med hjälp av budskap dolda med textstorleken noll tar sig förbi dina skräppostfilter.

Tack till nikka för detta #nyhetstips!

Så här med semestertider på gång för många lyfter vi fram några tips för att undvika att gå i nättrollens fällor. Viktigt att tänka på sinnesfriden och att koppla av. Känn dig fri att också använda tipsen tillbaka i vardagen sedan.

Apple säljer en specialutgåva av Apple Watch framtagen tillsammans med modehuset Hermès. Tidigare har man behövt åka utomlands för att köpa den – men inte nu längre.