Sommartips: Fototävling med Adobe

Här kommer ett sommartips från 99. Nu startar Adobe en fototävling i Stockholm som leker med förstärkt verklighet (AR).

Här kommer ett sommartips till alla fotointresserade stockholmare, eller besökare till storstaden. Adobe anordnar världens första fototävling med förstärkt verklighet (AR), Exhibition Stockholm, mellan den 29 juni och den 4 augusti.

Tävlingens deltagare ska med hjälp av sina mobiler och AR-teknik hitta, upptäcka och fotografera 54 smultronställen i Stockholm. Adobe har tagit fram en webbapp för ändamålet. "Fotoplatserna" som hör till tävlingen ligger alla runtom i Stockholms innerstad.

Platserna hittas med webbappen öppen i mobilen (kräver tillgång till GPS och accelerometern). Väl framme kan deltagare se den bild som för tillfället har högst poäng på den aktuella fotoplatsen. För att utmana toppbilden kan deltagare ladda upp en egen bild.

Det är fritt fram att fotografera med mobilen eller systemkameran, och det är också tillåtet att redigera bilden med valfri mjukvara. Den måste däremot laddas upp via webbappen på den aktuella platsen.

Deltagare får poäng för att upptäcka platserna och för att ladda upp bilder, men efter det är det upp till alla andra deltagare att dela ut poäng till de bästa bilderna genom att ge en tumme upp eller ned. Det går inte att rösta på sina egna bilder.

Första priset i tävlingen är 30 000 kronor och ett år med Adobe Creative Cloud fotografi. Deltagarna på 2–10 plats får också en årsprenumeration på Adobe Creative Cloud fotografi (värd 1 433 kronor).

De 54 bilder som i slutet av tävlingen fått högst poäng ställs ut i en offentlig AR-fotouställning i Kungsträdgården. Utställningen kommer att vara öppen mellan 21 och 27 augusti.

Skriven av Ida Blix

Framtiden för Googles mobila operativsystem kanske börjar närma sig något då referenser nu börjat leta sig in i Android-projektet.

Med IOS 12 har Apple gjort det möjligt att se vädret på låsskärmen när du vaknar. Så här får du igång funktionen.

Ingen näthandel ännu, men däremot molntjänster. Amazon Web Services öppnar sin verksamhet i Sverige idag.

Bilder på en Iphone XS-version av Apples puckelryggiga batterifodral har dykt upp på nätet, och produkten kan rentav dyka upp innan jul.

Längtar du efter en portabel och vattentålig högtalare med inbyggt smart röstassistent, då är det förmodligen JBL Link 20 du behöver.

Specialversionen av Oneplus 6T får ett Mclaren-inspirerat utseende, 10 gigabyte primärminne och extra snabb snabbladdning. 99 närvarar vid lanseringseventet utanför London.