Nu kommer kemikalieskatten

Kemikalieskatten har kritiserats hårt från olika instanser, men träder nu i kraft och gör att hemelektronik kan få skattepålägg på upp till 400 kronor.

Den kontroversiella kemikalieskatten träder i kraft lördagen 1 juli, och kommer att tillämpas på elektronik och vitvaror som säljs i Sverige. Syftet är att minska användningen av farliga kemikalier så som flamskyddsmedel.

Skatten omfattar all form av hemelektronik och vitvaror, så som datorer, skärmar, surfplattor, telefoner, TV-apparater, kylskåp, spelkonsoler, Wifi-basstationer, högtalare och mycket annat. Tillverkare, distributörer och återförsäljare med produkter fria från farliga kemikalier kan få skatten reducerad med mellan 50 och 90 procent. Att helt slippa den är däremot inte möjligt så som regelverket ser ut.

Skarp kritik

Kemikalieskatten är föga förvånande hårt kritiserad. Högre priser för konsumenter är att räkna med, vilket upprör både kunder och instanser som Elektronikbranschen, Svensk Handel och Svenskt Näringsliv. Men också myndigheter har sällat sig till kritikernas kör. Skatteverket skriver till exempel att den nya skatten blir "mycket komplicerad att tillämpa", och att den väntas leda till högre administrativa kostnader. Verket menar också att skatten missgynnar svensk handel, då kemikalieskatten inte omfattar varor som handlas privat från utlandet.

Att Sverige är en liten marknad globalt sätt uppges av kritiker också betyda att skatten får en mycket liten positiv inverkan på miljön, samt att många tillverkare väljer att helt sluta sälja sina produkter i Sverige. Istället kan dessa komma att sälja sina varor till svenska konsumenter direkt från utlandet.

Hur beräknas skatten?

En del av kritiken gäller också hur skatten beräknas. Det är inte ursprungspriset eller mängden miljöfarliga ämnen som avgöra hur stor skatten blir, utan produktens vikt. Skatten är 120 kronor per kilo för elektronik, och maximalt 320 kronor. För vitvaror är skatten 8 kronor per kilo, och även där maximalt 320 kronor. På detta läggs 25 procent moms, vilket innebär att en vara kan bli 400 kronor dyrare.

Vikten beräknas på produkten tillsammans med tillbehör, men utan förpackning. Tyngre produkter som spelkonsoler och stationära datorer får därmed en högre skatt än till exempel mobiltelefoner. En Playstation 4 Pro på 3,3 kilo får maximalt påslag, nämligen 400 kronor inklusive moms.

En Iphone 7 Plus väger 188 gram, vilket ger ett skattepåslag på drygt 28 kronor inklusive moms förutsatt att full skattetabell följs. Företag som Apple begränsar dock mängden flamskyddsmedel och andra ämnden som PVC i sina produkter. Apple kommer därmed troligtvis att betala en lägre skattesats så som regelverket ser ut.

I slutändan avgör givetvis försäljaren vad varan kommer att kosta för kunden, men de ökade skattekostnaderna kan förväntas läggas över på konsumenterna till stor del.

Vad tycker du om kemikalieskatten? Kan den vara positiv för miljön, och leda tillverkare att börja göra produkter med mindre miljöfarliga ämnen? Diskutera i tråden!

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
27 svar

En blinkning så är våren förbi tycker redaktionen som har massor av spännande prylar att hugga tag i. Vi hälsar i alla fall prylvåren välkommen med ett nytt avsnitt av vår podd.

Det blåser orkanvindar runt Facebook just nu efter veckans avslöjanden om hur användarnas data kan utnyttjas tämligen frikostigt, och vi passar därför på att bjuda på vd:n Mark Zuckerbergs pudel-intervju.

Det nya smarta låset ska ge dig valmöjligheter med hur du låser upp dörren, där både fingret och mobilen är två av flera alternativ.

99-redaktionen har lagt vantarna på en Google Home Max. Den pluggas så klart in i testlabbet och får både spela musik och svara på frågor.

Att sitta och slösurfa på kontorets toalett och plötsligt få ett autospelande videoklipp med hög volym kan vara otroligt irriterande. Men snart blir det stopp för detta eftersom nästa version av Chrome kan blockera sådana videoklipp.

Den här veckan gör vi en djupdykning i mobilspelens värld. Känner du till de här titlarna?