Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Testpilot

Belkin Thunderbolt 3 Express Dock HD

Forummedlemmen JohannesKBA har testat den nylanserade dockningsstationen från Belkin. Hur bra är den egentligen? Detta är den första recensionen från 99mac:s testpiloter.

Sammanfattning

Efter några dagars användande av Belkins dockningsstation har jag kommit fram till följande:

Fördelar:
+ Snabba filöverföringar med USB 3.1
+ Bra urval av portar och bra antal
+ Inga märkbara tecken på "flaskhalsar"
+ Snygg, nätt och smidig
+ Smart utformning
+ Väl tilltagen nätdel för upp till 85 W laddning

Nackdelar:
- Drygt 1 200 kr dyrare än sin föregångare
- Osäkert om Thunderbolt 3 via USB Type-C fungerar till 100%

Thunderbolt 3 Express Dock HD är trots sina nackdelar en kompetent dockningsstation och en bra kompanjon till Apples nya bärbara datorer, och jag tror att den har chans att växa tillsammans med datorerna så länge skärmarna hänger med (och kan få fullgott USB Type-C-stöd utan strul). Tekniken är fortfarande relativt ny och jag är rädd för att jag har stött på en del barnsjukdomar. Det är inte lätt att få ihop protokollen när en enda kontakttyp har stöd för så många protokoll och tekniker. Kanske är tillverkarna något naiva och har höga förväntningar på tekniken. Det är svårt att veta.

Vid flera tillfällen under testerna tänkte jag "Wow, det här fungerar riktigt smidigt" för att några minuter senare uppleva en kort flimrande sekvens i bilden. Upplevelsen försämrades dessvärre på grund av dåliga kablar, och det är ingenting man kan beskylla Belkin för.

Min personliga reflektion är att USB Type-C/Thunderbolt 3 och till viss del även Displayport inte är helt redo för den breda massan. Rekommendationen från mig är att köpa lite dyrare kvalitetskablar för att inte stöta på problem med bildöverföringen. Kortvariga dataöverföringsförluster märks inte vid filöverföring, men det märks tydligt i form av bildöverföring. Speciellt när 4K UHD-upplösningen är så skarp och fin; varje flimmer eller bildförsämring syns.

Hade det inte varit för osäkerheten kring Thunderbolt 3 via USB Type-C samt det höga priset hade jag gett en stark köprekommendation för Belkin Thunderbolt 3 Express Dock HD, men jag kan inte göra det i detta läge. Det känns inte direkt "Plug-and-play" utan skärm och dockningsstation måste prata samma språk till 100 procent. Det är ingenting man kan läsa sig till, utan det måste testas, och risken finns att flera skärmar behöver returneras innan man hittar den som fungerar ypperligt ihop med Belkin Thunderbolt 3 Express Dock HD. Betyget landar på ett OK+, trots att jag kan tänka mig att köpa den för eget bruk i framtiden. När Thunderbolt 3-protokollet går att lita på fullt ut.

Har du själv använt Belkin Thunderbolt 3 Express Dock HD? Vad är dina erfarenheter, håller du med om Johannes slutsatser? Diskutera och kommentera gärna i diskussionstråden!

Kommentarer
13 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.