Itunes filmbutik tappar marknadsandelar trots ökande försäljning

Apples filmbutik Itunes säljer och hyr mer filmer än på tio år, men ändå har butiken tappar marknadsandelar på grund av konkurrens från framförallt Comcast och Amazon.

Apple hyr ut och säljer mer film via sin mediabutik Itunes än någonsin, men ändå har butikens marknadsandel sjunkit till mellan 20 och 35 procent. Detta rapporterar Wall Street Journal och hänvisar till källor inom Hollywoods filmstudior. 2012 hade Itunes Store en marknadsandel på över 50 procent.

Anledningen uppges vara aggressiv konkurrens från tjänster som den amerikanska mediejätten Comcast samt Amazon. Den sistnämndas filmtjänst Prime Video uppges ha vuxit till cirka 20 procent av marknaden.

En talesperson för Apple avfärdade inte uppgiftern till WSJ, men underströk att filmförsäljning och uthyrning ökat det senaste året, och ligger på sin högsta punkt på över ett decennium. Vidare att Apple också fokuserar på att leverera innehåll till sina kunder via samarbetspartners prenumerationstjänster, så som Netflix och HBO.

Efteresom videomarknaden som helhet har vuxit är det möjligt för Apple att öka sin försäljning samtidigt som marknadsandelen minskar. Apple uppges i rapporten också vara ledande vad gäller vissa genrer, till exempel independent-filmer där Apple kan skriva särskilda distributionsavtal med mindre studior och filmskapare.

Framtiden för Googles mobila operativsystem kanske börjar närma sig något då referenser nu börjat leta sig in i Android-projektet.

Med IOS 12 har Apple gjort det möjligt att se vädret på låsskärmen när du vaknar. Så här får du igång funktionen.

Ingen näthandel ännu, men däremot molntjänster. Amazon Web Services öppnar sin verksamhet i Sverige idag.

Bilder på en Iphone XS-version av Apples puckelryggiga batterifodral har dykt upp på nätet, och produkten kan rentav dyka upp innan jul.

Längtar du efter en portabel och vattentålig högtalare med inbyggt smart röstassistent, då är det förmodligen JBL Link 20 du behöver.

Specialversionen av Oneplus 6T får ett Mclaren-inspirerat utseende, 10 gigabyte primärminne och extra snabb snabbladdning. 99 närvarar vid lanseringseventet utanför London.