Itunes filmbutik tappar marknadsandelar trots ökande försäljning

Apples filmbutik Itunes säljer och hyr mer filmer än på tio år, men ändå har butiken tappar marknadsandelar på grund av konkurrens från framförallt Comcast och Amazon.

Apple hyr ut och säljer mer film via sin mediabutik Itunes än någonsin, men ändå har butikens marknadsandel sjunkit till mellan 20 och 35 procent. Detta rapporterar Wall Street Journal och hänvisar till källor inom Hollywoods filmstudior. 2012 hade Itunes Store en marknadsandel på över 50 procent.

Anledningen uppges vara aggressiv konkurrens från tjänster som den amerikanska mediejätten Comcast samt Amazon. Den sistnämndas filmtjänst Prime Video uppges ha vuxit till cirka 20 procent av marknaden.

En talesperson för Apple avfärdade inte uppgiftern till WSJ, men underströk att filmförsäljning och uthyrning ökat det senaste året, och ligger på sin högsta punkt på över ett decennium. Vidare att Apple också fokuserar på att leverera innehåll till sina kunder via samarbetspartners prenumerationstjänster, så som Netflix och HBO.

Efteresom videomarknaden som helhet har vuxit är det möjligt för Apple att öka sin försäljning samtidigt som marknadsandelen minskar. Apple uppges i rapporten också vara ledande vad gäller vissa genrer, till exempel independent-filmer där Apple kan skriva särskilda distributionsavtal med mindre studior och filmskapare.

99-redaktionen har lagt vantarna på en Google Home Max. Den pluggas så klart in i testlabbet och får både spela musik och svara på frågor.

Att sitta och slösurfa på kontorets toalett och plötsligt få ett autospelande videoklipp med hög volym kan vara otroligt irriterande. Men snart blir det stopp för detta eftersom nästa version av Chrome kan blockera sådana videoklipp.

Den här veckan gör vi en djupdykning i mobilspelens värld. Känner du till de här titlarna?

Dags att presentera hur det gick för alla i förra veckans quiz om smarta klockor.

Avslöjandet runt Facebooks inblandning i dataskandalen runt analytikerfirman Cambridge Analytica växer, med uppmaningar om massflykt och rättsliga kallelser som efterspel.

Många använder Netflix men här får du några tips som kan få dig att få ut ännu mer av tjänsten.