Apple bygger ännu ett datacenter i Danmark

Danmark får ännu ett datacenter i Apples regi, denna gång i södra delen av landet. Anläggningen ska enligt planen stå klar under 2019.

Vi har tidigare skrivit om Apples kommande datacenter utanför Viborg i Danmark, som ska sättas i bruk senare i år. Apple meddelar nu att företaget planerar ännu ett datacenter i landet, denna gång vid staden Åbenrå i södra Danmark, nära den tyska gränsen.

Liksom andra datacenter Apple bygger kommer anläggningen att drivas helt och hållet med förnyelsebar energi, och planen är att anläggningen ska stå klar under mitten av 2019. Byggprojektet beräknas kosta ungefär en miljard dollar, motsvarande 8 miljarder svenska kronor.

Apple skriver i ett uttalande till Reuters att Danmark är ett bra land att anlägga datacenter i, tack vare det stabila elnätet som Apple också kommer att bidra till genom ny grön energiproduktion.

Åbenrå har haft stadsrättigheter sedan år 1335, men haft bebyggelse betydligt längre än så. Staden har drygt 16 000 invånare, varav en stor minoritet är tysktalande.

Läs mer:

Apple investerar miljarder i Danmark
Apple bygger två datacenter i Europa

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
7 svar

Trots all automatisering kan det ibland vara skönt att kunna tända sina uppkopplade lampor via den vanliga strömbrytaren på väggen. Innan årets slut kommer det att släppas smarta strömbrytare till Philips Hue-lampor.

Nu är programmering en del av grundskolans läroplan. Varför är det viktigt när det samtidigt kommer larmrapporter om att elever presterar allt sämre i de traditionella ämnena undrar du?

Lite från ingenstans skickade Apple ut en pressinbjudan idag till ett event där de planerar att prata om nya kreativa idéer för lärare och elever.

Amanda och Ida pratar om att ha ett jobb som är som julafton, Idas nya jobbdator, WWDC, Klingoner – deras mat och språk, Fibits nya klocka och "tjejprodukter".

Vetenskapsmannen Stephen Hawking somnade under veckan in i sitt hem 76 år gammal. Vi ärar hans minne med veckans fredagsvideo.

Amanda testar högtalaren JBL Boombox som levererar mycket bas, fylligt ljud, fiffiga funktioner och lång batteritid.