Apple bygger ännu ett datacenter i Danmark

Danmark får ännu ett datacenter i Apples regi, denna gång i södra delen av landet. Anläggningen ska enligt planen stå klar under 2019.

Vi har tidigare skrivit om Apples kommande datacenter utanför Viborg i Danmark, som ska sättas i bruk senare i år. Apple meddelar nu att företaget planerar ännu ett datacenter i landet, denna gång vid staden Åbenrå i södra Danmark, nära den tyska gränsen.

Liksom andra datacenter Apple bygger kommer anläggningen att drivas helt och hållet med förnyelsebar energi, och planen är att anläggningen ska stå klar under mitten av 2019. Byggprojektet beräknas kosta ungefär en miljard dollar, motsvarande 8 miljarder svenska kronor.

Apple skriver i ett uttalande till Reuters att Danmark är ett bra land att anlägga datacenter i, tack vare det stabila elnätet som Apple också kommer att bidra till genom ny grön energiproduktion.

Åbenrå har haft stadsrättigheter sedan år 1335, men haft bebyggelse betydligt längre än så. Staden har drygt 16 000 invånare, varav en stor minoritet är tysktalande.

Läs mer:

Apple investerar miljarder i Danmark
Apple bygger två datacenter i Europa

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
7 svar

Nu har 99:s testlabb fått in monstermobilen Iphone XS Max, och vi börjar i studion för att dela med oss av våra första intryck. Är det värt att köpa en ny XS för den som redan har en Iphone X?

Apples september-event har kommit och gått, men minns du allt som hände på scenen, och 99:s täckning? Det här klarar bara 99:s mest trogna besökare, och den här gången finns också finfina priser i potten om du får tio rätt.

Amazon Echo med Alexa må vara en populär röstassistent för det smarta hemmet, men bra ljud har högtalaren inte. Det vill nu Amazon råda bot på med en maffig bashögtalare.

Nu har vi lagt vantarna på en Iphone XS Max i guld. Självklart kan inga tester börja förrän vi packat upp den – häng med.

Betaversionen av IOS 12.1 innehåller referenser till nya modeller av Ipad Pro som kommer under hösten, och ingen är förvånad.

Apples bilsystem Carplay har nu stöd för andra karttjänster, och först ut är ärkerivalen Google Maps.