Apple bygger ännu ett datacenter i Danmark

Danmark får ännu ett datacenter i Apples regi, denna gång i södra delen av landet. Anläggningen ska enligt planen stå klar under 2019.

Vi har tidigare skrivit om Apples kommande datacenter utanför Viborg i Danmark, som ska sättas i bruk senare i år. Apple meddelar nu att företaget planerar ännu ett datacenter i landet, denna gång vid staden Åbenrå i södra Danmark, nära den tyska gränsen.

Liksom andra datacenter Apple bygger kommer anläggningen att drivas helt och hållet med förnyelsebar energi, och planen är att anläggningen ska stå klar under mitten av 2019. Byggprojektet beräknas kosta ungefär en miljard dollar, motsvarande 8 miljarder svenska kronor.

Apple skriver i ett uttalande till Reuters att Danmark är ett bra land att anlägga datacenter i, tack vare det stabila elnätet som Apple också kommer att bidra till genom ny grön energiproduktion.

Åbenrå har haft stadsrättigheter sedan år 1335, men haft bebyggelse betydligt längre än så. Staden har drygt 16 000 invånare, varav en stor minoritet är tysktalande.

Läs mer:

Apple investerar miljarder i Danmark
Apple bygger två datacenter i Europa

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
7 svar

Så här med semestertider på gång för många lyfter vi fram några tips för att undvika att gå i nättrollens fällor. Viktigt att tänka på sinnesfriden och att koppla av. Känn dig fri att också använda tipsen tillbaka i vardagen sedan.

Apple säljer en specialutgåva av Apple Watch framtagen tillsammans med modehuset Hermès. Tidigare har man behövt åka utomlands för att köpa den – men inte nu längre.

Den 16 juli är det officiellt säljstart för den nostalgiframkallande Nokia 8110 4G, mer populärt kallad för "banantelefonen".

Hur gick det i förra veckans quiz? Vi ställde kluriga frågor om Sonos och så här gick det.

Huawei lyckas inte imponera med sin surfplatta Mediapad M5, trots hyfsade funktioner och prestanda. Upplevelsen är för oputsad och priset högre än konkurrenten Ipad.

Här kommer ett finfint litet tips på hur du kan ta bättre bilder med Apples inbygga kamera-app i IOS. Med några enkla tryck kan du ställa in fokus och exponering själv innan du tar bilden – vi visar dig hur.