Fredagsvideo

Pyssla ihop din egen utomhusbiograf

Under sommaren råder sociala krav på att vistas utomhus, men för den som ändå vill se film på sin Ipad utan solreflexer visar vi här på en enkelt byggd lösning.

Den svenska sommaren brukar inte alltid garantera sol och värme, men när det fina vädret ändå dyker upp finns en stark förväntan från omvärlden att alla aktiviteter ska ske utomhus.

För nördar som trots solskenet inte vill skiljas från sina surfplattor visar jag i veckans #fredagsvideo hur du mycket enkelt kan pyssla ihop en personlig utomhusbiograf för din Ipad. Biokänslan uppstår garanterat, och du slipper störande solreflektioner samtidigt som du har all möjlighet att utsätta över- och underkropp för solens strålar om du vill. Dock rekommenderas solskyddsfaktor 50 eller mer.

Vad behövs?

Naturligtvis behövs en Ipad av lämplig storlek, och någon bra film att titta på. Jag använder min 10,5-tumsplatta och demonstrerar med klassiska Humphrey Bogart-rullen Riddarfalken från Malta.

För själva bion behövs en flyttkartong, en plastficka, ett tygstycke (gärna rött) samt häftpistol och/eller tejp. En kniv behövs också för att skära till allting. Det hela tar cirka fem minuter att bygga ihop.

Gör så här:

Ställ kartongen upp och ned så att botten pekar uppåt. Börja med att skära ut en öppning på kartongens långsida där du ska sticka in huvudet sedan. Anpassa storleken utifrån hur stort huvud du har, men var generös med måtten. Täck därefter hålet med tygstycket, som du enklast häftar fast på insidan av kartongen. Om det finns hål på kartongens kortsidor för handtag kan du täcka för dessa också med tyg, för att hindra att solen skiner in och förstör upplevelsen.

Vänd nu uppmärksamheten till kartongens "botten". Mät och skär upp ett lagom hål beroende på hur stor skärmyta din Ipad har. Skär inte ut för stort hål, så att enheten ramlar igenom. Häfta fast en genomskinlig plastficka ovanför hålet, och för in Ipad-enheten där. Nu sitter den stadigt och skyddas dessutom om det kommer en hastig regnskur. Tejpa här och där så att allting sitter ihop bra.

Nu är det färdigt! Bege dig ut till stranden eller närmaste park och lägg dig i gräset. För ljudet rekommenderas ett par schyssta trådlösa hörlurar, så stör du heller inte omgivningen.

Mycket nöje, och trevlig helg!

Kommentarer
12 svar

Nu har 99:s testlabb fått in monstermobilen Iphone XS Max, och vi börjar i studion för att dela med oss av våra första intryck. Är det värt att köpa en ny XS för den som redan har en Iphone X?

Apples september-event har kommit och gått, men minns du allt som hände på scenen, och 99:s täckning? Det här klarar bara 99:s mest trogna besökare, och den här gången finns också finfina priser i potten om du får tio rätt.

Amazon Echo med Alexa må vara en populär röstassistent för det smarta hemmet, men bra ljud har högtalaren inte. Det vill nu Amazon råda bot på med en maffig bashögtalare.

Nu har vi lagt vantarna på en Iphone XS Max i guld. Självklart kan inga tester börja förrän vi packat upp den – häng med.

Betaversionen av IOS 12.1 innehåller referenser till nya modeller av Ipad Pro som kommer under hösten, och ingen är förvånad.

Apples bilsystem Carplay har nu stöd för andra karttjänster, och först ut är ärkerivalen Google Maps.