Australien vill ha bakdörr in i Iphone

Australiens justitieminister ska träffa Apple den här veckan för att diskutera kryptering. Landet håller på att ta fram ny lagstiftning och vill ha en bakdörr in i IOS för brottsbekämpande myndigheter.

Apple och flera andra krypterar meddelanden och samtal mellan användare, vilket enligt flera myndigheter runt om i världen försvårar utredningar av bland annat terrorbrott. Det går helt enkelt inte att avlyssna terrorister om de använder krypterade tjänster som exempelvis Apples Imessage eller Whatsapp för att kommunicera med varandra.

Förra året rapporterade vi om hur bland annat Storbritannien introducerade lagstiftning som skulle kunna tvinga Apple till att avkryptera meddelanden skickade via Imessage. Nu håller Australien på att ta fram en liknande lagstiftning. Landets justitieminister Georg Brandis ska den här veckan träffa Apple för att prata om kryptering och hur det relaterar till utredningar av brott.

Brandis vill att Apple skapar en bakdörr in i IOS som skulle låta säkerhetstjänster komma runt krypteringen av exempelvis Imessage. Hans första preferens vore om Apple gick med på det här frivilligt, men om inte ska det nya lagförslaget ge den tvingade makt som behövs, rapporterar Sky News.

Apple har ännu inte sagt något offentligt om det här lagförslaget, men det är inte troligt att de stöder det. Om det brittiska lagförslaget skrev Apple i ett offentligt brev förra året:

"Förslaget hotar att skada laglydiga medborgare i jakten på de få dåliga aktörer som har en mängd olika sätt att utföra sina attacker på. Skapandet av bakdörrar och avlyssningsmöjligheter skulle försvaga det skydd som byggts in i Apple-produkter och hota alla våra kunder. En nyckel lämnad under dörrmattan skulle inte bara vara där för de goda. Skurkarna skulle finna den också."

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
14 svar

Årets nya Iphone-modeller är här! Här går vi igenom vad du bör tänka på innan du byter till en ny telefon och hur du gör för att flytta allt från din gamla. Efteråt kan du lämna din gamla telefon till någon ny eller kanske sälja den.

Med IOS 12 dök äntligen appen Genvägar upp. Har du hunnit kika på den och framför allt – har du satt upp några genvägar? Tipsa om dina favorit i den här tråden.

Nu har 99:s testlabb fått in monstermobilen Iphone XS Max, och vi börjar i studion för att dela med oss av våra första intryck. Är det värt att köpa en ny XS för den som redan har en Iphone X?

Ida och Jakob berättar lite om hur det går med testerna av Iphone XS Max och Apple Watch S4, men hinner också prata om Amazons långa lista med nya prylar för det smarta hemmet. Missa inte det!

Apple är som bekant noga med detaljerna, och det visas inte minst här där vi får följa med bakom kulisserna när de nya urtavlorna till Apple Watch skapas.

99:s testlabb har fått in en ny klocka att testa: Apple Watch Series 4, och här delar vi med oss av våra första intryck.