Australien vill ha bakdörr in i Iphone

Australiens justitieminister ska träffa Apple den här veckan för att diskutera kryptering. Landet håller på att ta fram ny lagstiftning och vill ha en bakdörr in i IOS för brottsbekämpande myndigheter.

Apple och flera andra krypterar meddelanden och samtal mellan användare, vilket enligt flera myndigheter runt om i världen försvårar utredningar av bland annat terrorbrott. Det går helt enkelt inte att avlyssna terrorister om de använder krypterade tjänster som exempelvis Apples Imessage eller Whatsapp för att kommunicera med varandra.

Förra året rapporterade vi om hur bland annat Storbritannien introducerade lagstiftning som skulle kunna tvinga Apple till att avkryptera meddelanden skickade via Imessage. Nu håller Australien på att ta fram en liknande lagstiftning. Landets justitieminister Georg Brandis ska den här veckan träffa Apple för att prata om kryptering och hur det relaterar till utredningar av brott.

Brandis vill att Apple skapar en bakdörr in i IOS som skulle låta säkerhetstjänster komma runt krypteringen av exempelvis Imessage. Hans första preferens vore om Apple gick med på det här frivilligt, men om inte ska det nya lagförslaget ge den tvingade makt som behövs, rapporterar Sky News.

Apple har ännu inte sagt något offentligt om det här lagförslaget, men det är inte troligt att de stöder det. Om det brittiska lagförslaget skrev Apple i ett offentligt brev förra året:

"Förslaget hotar att skada laglydiga medborgare i jakten på de få dåliga aktörer som har en mängd olika sätt att utföra sina attacker på. Skapandet av bakdörrar och avlyssningsmöjligheter skulle försvaga det skydd som byggts in i Apple-produkter och hota alla våra kunder. En nyckel lämnad under dörrmattan skulle inte bara vara där för de goda. Skurkarna skulle finna den också."

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
14 svar

Med abonnemanget Youtube Premium slipper du reklamen på videotjänsten och hos Youtube Music får du tillgång till bland annat spellistor med musikvideos.

Tack till Cappachino för detta #nyhetstips!

Vår Jakob har tagit semester så självklart passar vi på att störa honom med frågor om vilka prylar och tjänster som han kommer använda mest under ledigheten.

Det finns många som önskar sig en ny modell av den lilla och behändiga Iphone SE, och Ida Blix håller med. I en värld av allt större mobiler behövs något greppvänligt och lagom.

Det må bara midsommar idag och troligen regnar det bara därför – men för att du ska vara redo för resten av sommarens soliga dagar kommer här en repris på hur du enkelt bygger ihop din egen utomhusbiograf.

Den nya appen erbjuder ett snyggt men funktionsmässigt avskalat gränssnitt för den som vill ha sitt podd-lyssnande i snyggt paketerat format.

Den här veckan ställer vi frågor om marknadsföringsfraser eller slogans, både gamla klassiker och mer moderna varianter. Hur många rätt får du?