Domare ger Google rätt

Amerikanska arbetsmarknadsdepartementet anklagar Google för att systematiskt betala kvinnliga anställda mindre i lön än sina manliga kollegor. Sökjätten har vägrat att lämna ut viss information som departementet begärt och nu ger en domare Google delvis rätt.

I januari i år stämde USA:s arbetsmarknadsdepartementet (DOL) #Google för att de menade att sökjätten undanhöll viktig information i en pågående revisionsprocess. Google har gång på gång nekat till anklagelserna. DOL har begärt att Google ska lämna ut information om löner och kontaktuppgifter för över 21 000 anställda. Sökjätten har vägrat att lämna ut dessa utgifter eftersom de menar att denna information kränker de anställdas privatliv.

Recode rapporterar att en domare nyligen beslutade att ge Google delvis rätt i fallet. Företaget behöver fortfarande ge ut mer information än de tidigare gjort, såsom lönehistorik sedan 2014, de anställdas namn, kön och etnicitet. Däremot behöver inte Google tillhandahålla de anställdas kontaktuppgifter eller lönehistorik som stäcker sig längre bak än 2014.

Från och med att domen sätts har Google 30 dagar på sig att ge DOL informationen de efterfrågar. Eileen Naughton, Googles personalansvarig skriver i ett blogginlägg:

"Samtidigt som vi är nöjda med fredagens beslut är vi måna om att fortsätta behandla och betala människor rättvist, oavsett kön eller etnicitet. Vi är stolta över vår praxis och att ligga i framkant när det gäller jämställdhet."

Läs mer:
Google anklagas för att betala kvinnliga anställda mindre
Google tillbakavisar anklagelserna om ojämlika löner

Kommentarer
1 svar

Domen innebär att Telia ska betala kassettskatt för Iphone-modeller från 2009 och framåt, vilket kan leda till dyrare telefoner.

Som en julklapp till bokälskare ger Apple bort flera klassiska romaner som ljudböcker, inlästa av kända skådespelare och komiker.

Googles röstassistent nöjer sig inte med att informera om försenade flyg; nu börjar den digitala hjälpredan också förutse förseningar och meddela om dessa.

Bakåt-knappen i webbläsare kan luras genom att webbplatser lägger till falsk historik som skickar användaren åt fel håll, men nu jobbar Chrome på en lösning för allas trevnad.

Apple har rekryterat branschkändisen Andrew Kim, en designer som jobbat åt både Tesla och Microsoft med allt från Model 3, Windows 10 och Xbox. Vad ska han hitta på hos Apple tro?

I ett test utfört av Forbes kunde ett 3D-utskrivet huvud låsa upp ett flertal Android-mobiler utan större bekymmer. Iphone X gick dock inte att lura.

Tack till carlsson för detta #nyhetstips!