Domare ger Google rätt

Amerikanska arbetsmarknadsdepartementet anklagar Google för att systematiskt betala kvinnliga anställda mindre i lön än sina manliga kollegor. Sökjätten har vägrat att lämna ut viss information som departementet begärt och nu ger en domare Google delvis rätt.

I januari i år stämde USA:s arbetsmarknadsdepartementet (DOL) #Google för att de menade att sökjätten undanhöll viktig information i en pågående revisionsprocess. Google har gång på gång nekat till anklagelserna. DOL har begärt att Google ska lämna ut information om löner och kontaktuppgifter för över 21 000 anställda. Sökjätten har vägrat att lämna ut dessa utgifter eftersom de menar att denna information kränker de anställdas privatliv.

Recode rapporterar att en domare nyligen beslutade att ge Google delvis rätt i fallet. Företaget behöver fortfarande ge ut mer information än de tidigare gjort, såsom lönehistorik sedan 2014, de anställdas namn, kön och etnicitet. Däremot behöver inte Google tillhandahålla de anställdas kontaktuppgifter eller lönehistorik som stäcker sig längre bak än 2014.

Från och med att domen sätts har Google 30 dagar på sig att ge DOL informationen de efterfrågar. Eileen Naughton, Googles personalansvarig skriver i ett blogginlägg:

"Samtidigt som vi är nöjda med fredagens beslut är vi måna om att fortsätta behandla och betala människor rättvist, oavsett kön eller etnicitet. Vi är stolta över vår praxis och att ligga i framkant när det gäller jämställdhet."

Läs mer:
Google anklagas för att betala kvinnliga anställda mindre
Google tillbakavisar anklagelserna om ojämlika löner

Kommentarer
1 svar

Apple, Google och Amazon... alla vill göra högtalaren till ditt smarta hem. Men Sonos ligger bra till, tack vare snygga produkter som låter bra och funkar tillsammans med annat. Räcker det för att bli vinnaren?

Kontaktlösa mobilbetalningar är bara början, för tack vare sakernas internet kan snart kylskåpet, bilen och kläderna betala själva. Ida har träffat Christina Lind, Sverigechef på Visa för att prata om framtidens betalningar och hur de påverkar oss kunder.

Dags för nytt avsnitt av podden. Det här avsnittet handlar om Sonos, Homepod och Google Home, om Lightning-kontakten och om mobilsurfandet som vara ökar och ökar.

USA har rivit upp sin princip om nätneutralitet, men låt oss kämpa för att behålla den i Sverige. Youtube-profilen CGP Grey förklarar varför det är en bra idé.

Oneplus har släppt en uppdatering till mobiltelefonen Oneplus 6, som åtgärdar den säkerhetslucka som försatte data i fara.

Valve gör ett nytt försök med sin IOS-app som ger möjligheten att strömma Steam-spel från en dator till en Iphone eller Ipad.