Domare ger Google rätt

Amerikanska arbetsmarknadsdepartementet anklagar Google för att systematiskt betala kvinnliga anställda mindre i lön än sina manliga kollegor. Sökjätten har vägrat att lämna ut viss information som departementet begärt och nu ger en domare Google delvis rätt.

I januari i år stämde USA:s arbetsmarknadsdepartementet (DOL) #Google för att de menade att sökjätten undanhöll viktig information i en pågående revisionsprocess. Google har gång på gång nekat till anklagelserna. DOL har begärt att Google ska lämna ut information om löner och kontaktuppgifter för över 21 000 anställda. Sökjätten har vägrat att lämna ut dessa utgifter eftersom de menar att denna information kränker de anställdas privatliv.

Recode rapporterar att en domare nyligen beslutade att ge Google delvis rätt i fallet. Företaget behöver fortfarande ge ut mer information än de tidigare gjort, såsom lönehistorik sedan 2014, de anställdas namn, kön och etnicitet. Däremot behöver inte Google tillhandahålla de anställdas kontaktuppgifter eller lönehistorik som stäcker sig längre bak än 2014.

Från och med att domen sätts har Google 30 dagar på sig att ge DOL informationen de efterfrågar. Eileen Naughton, Googles personalansvarig skriver i ett blogginlägg:

"Samtidigt som vi är nöjda med fredagens beslut är vi måna om att fortsätta behandla och betala människor rättvist, oavsett kön eller etnicitet. Vi är stolta över vår praxis och att ligga i framkant när det gäller jämställdhet."

Läs mer:
Google anklagas för att betala kvinnliga anställda mindre
Google tillbakavisar anklagelserna om ojämlika löner

Kommentarer
1 svar

99-redaktionen har lagt vantarna på en Google Home Max. Den pluggas så klart in i testlabbet och får både spela musik och svara på frågor.

Att sitta och slösurfa på kontorets toalett och plötsligt få ett autospelande videoklipp med hög volym kan vara otroligt irriterande. Men snart blir det stopp för detta eftersom nästa version av Chrome kan blockera sådana videoklipp.

Den här veckan gör vi en djupdykning i mobilspelens värld. Känner du till de här titlarna?

Dags att presentera hur det gick för alla i förra veckans quiz om smarta klockor.

Avslöjandet runt Facebooks inblandning i dataskandalen runt analytikerfirman Cambridge Analytica växer, med uppmaningar om massflykt och rättsliga kallelser som efterspel.

Många använder Netflix men här får du några tips som kan få dig att få ut ännu mer av tjänsten.