Användarnas kartdata från Roomba-dammsugare till salu

Roomba-dammsugare har inte bara samlat upp damm åt användarna, de har också kartlagt bostäderna. Nu vill Irobot sälja kartadatan för att förbättra smarta hemmet-tjänster och produkter.

Roomba-dammsugare samlar inte bara upp damm och katthår, de har också kartlagt användarnas hem. Irobot-chefen Colin Angle säger nu att han är intresserad av att sälja de här kartorna för att förbättra framtida smarta hemmet-teknik.

För två år sedan lanserade #Irobot sin första Wifi-uppkopplade modell. Samtidigt som de snurrar runt hemma i jakt på dammråttor samlar de också in data om hemmets uppbyggnad. Informationen hjälper sedan dammsugarna att lista ut hemmets planlösning och låter dem justera sina städrutter direkt och hantera saker så som flyttade möbler.

Colin Angle säger till nyhetsbyrån Reuters att det finns ett helt ekosystem av prylar och tjänster till det smarta hemmet som skulle bli bättre med detaljrika kartor över användarnas hem. Han säger att Roomba-enheternas data inte kommer att säljas utan användarnas tillstånd, men att han tror att de flesta användare kommer att ge sitt tillstånd i utbyte mot de bättre smarta hemmet-funktionerna.

Irobot hoppas att Google, Apple eller Amazon är intresserade av informationen inom de kommande åren. #Roomba är redan kompatibel med Amazon Alexa och Google Home. Apples Homepod-högtalare är också på gång.

Roomba-användare kan välja bort att dela med sig av data i Irobot Home-appen, men tekniskt innebär Irobots juridiska avtal – som alla användare måste godkänna innan de kan använda produkten – att Irobot har rätt att sälja informationen.

Kommentarer
1 svar

Det finns många som önskar sig en ny modell av den lilla och behändiga Iphone SE, och Ida Blix håller med. I en värld av allt större mobiler behövs något greppvänligt och lagom.

Det må bara midsommar idag och troligen regnar det bara därför – men för att du ska vara redo för resten av sommarens soliga dagar kommer här en repris på hur du enkelt bygger ihop din egen utomhusbiograf.

Den nya appen erbjuder ett snyggt men funktionsmässigt avskalat gränssnitt för den som vill ha sitt podd-lyssnande i snyggt paketerat format.

Den här veckan ställer vi frågor om marknadsföringsfraser eller slogans, både gamla klassiker och mer moderna varianter. Hur många rätt får du?

Steget mot att etablera en enhetlig standard för digitala nycklar till bilar har nu fattats i en grupp som bland annat innefattar Apple, BMW och Samsung.

Se upp i inkorgen! Säkerhetsföretaget Avanan varnar för en typ av bedrägeriförsök som med hjälp av budskap dolda med textstorleken noll tar sig förbi dina skräppostfilter.

Tack till nikka för detta #nyhetstips!