Användarnas kartdata från Roomba-dammsugare till salu

Roomba-dammsugare har inte bara samlat upp damm åt användarna, de har också kartlagt bostäderna. Nu vill Irobot sälja kartadatan för att förbättra smarta hemmet-tjänster och produkter.

Roomba-dammsugare samlar inte bara upp damm och katthår, de har också kartlagt användarnas hem. Irobot-chefen Colin Angle säger nu att han är intresserad av att sälja de här kartorna för att förbättra framtida smarta hemmet-teknik.

För två år sedan lanserade #Irobot sin första Wifi-uppkopplade modell. Samtidigt som de snurrar runt hemma i jakt på dammråttor samlar de också in data om hemmets uppbyggnad. Informationen hjälper sedan dammsugarna att lista ut hemmets planlösning och låter dem justera sina städrutter direkt och hantera saker så som flyttade möbler.

Colin Angle säger till nyhetsbyrån Reuters att det finns ett helt ekosystem av prylar och tjänster till det smarta hemmet som skulle bli bättre med detaljrika kartor över användarnas hem. Han säger att Roomba-enheternas data inte kommer att säljas utan användarnas tillstånd, men att han tror att de flesta användare kommer att ge sitt tillstånd i utbyte mot de bättre smarta hemmet-funktionerna.

Irobot hoppas att Google, Apple eller Amazon är intresserade av informationen inom de kommande åren. #Roomba är redan kompatibel med Amazon Alexa och Google Home. Apples Homepod-högtalare är också på gång.

Roomba-användare kan välja bort att dela med sig av data i Irobot Home-appen, men tekniskt innebär Irobots juridiska avtal – som alla användare måste godkänna innan de kan använda produkten – att Irobot har rätt att sälja informationen.

Kommentarer
1 svar

En blinkning så är våren förbi tycker redaktionen som har massor av spännande prylar att hugga tag i. Vi hälsar i alla fall prylvåren välkommen med ett nytt avsnitt av vår podd.

Det blåser orkanvindar runt Facebook just nu efter veckans avslöjanden om hur användarnas data kan utnyttjas tämligen frikostigt, och vi passar därför på att bjuda på vd:n Mark Zuckerbergs pudel-intervju.

Det nya smarta låset ska ge dig valmöjligheter med hur du låser upp dörren, där både fingret och mobilen är två av flera alternativ.

99-redaktionen har lagt vantarna på en Google Home Max. Den pluggas så klart in i testlabbet och får både spela musik och svara på frågor.

Att sitta och slösurfa på kontorets toalett och plötsligt få ett autospelande videoklipp med hög volym kan vara otroligt irriterande. Men snart blir det stopp för detta eftersom nästa version av Chrome kan blockera sådana videoklipp.

Den här veckan gör vi en djupdykning i mobilspelens värld. Känner du till de här titlarna?