Användarnas kartdata från Roomba-dammsugare till salu

Roomba-dammsugare har inte bara samlat upp damm åt användarna, de har också kartlagt bostäderna. Nu vill Irobot sälja kartadatan för att förbättra smarta hemmet-tjänster och produkter.

Roomba-dammsugare samlar inte bara upp damm och katthår, de har också kartlagt användarnas hem. Irobot-chefen Colin Angle säger nu att han är intresserad av att sälja de här kartorna för att förbättra framtida smarta hemmet-teknik.

För två år sedan lanserade #Irobot sin första Wifi-uppkopplade modell. Samtidigt som de snurrar runt hemma i jakt på dammråttor samlar de också in data om hemmets uppbyggnad. Informationen hjälper sedan dammsugarna att lista ut hemmets planlösning och låter dem justera sina städrutter direkt och hantera saker så som flyttade möbler.

Colin Angle säger till nyhetsbyrån Reuters att det finns ett helt ekosystem av prylar och tjänster till det smarta hemmet som skulle bli bättre med detaljrika kartor över användarnas hem. Han säger att Roomba-enheternas data inte kommer att säljas utan användarnas tillstånd, men att han tror att de flesta användare kommer att ge sitt tillstånd i utbyte mot de bättre smarta hemmet-funktionerna.

Irobot hoppas att Google, Apple eller Amazon är intresserade av informationen inom de kommande åren. #Roomba är redan kompatibel med Amazon Alexa och Google Home. Apples Homepod-högtalare är också på gång.

Roomba-användare kan välja bort att dela med sig av data i Irobot Home-appen, men tekniskt innebär Irobots juridiska avtal – som alla användare måste godkänna innan de kan använda produkten – att Irobot har rätt att sälja informationen.

Kommentarer
1 svar

Nya Echo-högtalare, tillbehör till bilen, förstärkare och en mikrovågsugn. Amazon tar i från tårna och visar upp en lång rad nya tillbehör till det smarta hemmet.

Nu har 99:s testlabb fått in monstermobilen Iphone XS Max, och vi börjar i studion för att dela med oss av våra första intryck. Är det värt att köpa en ny XS för den som redan har en Iphone X?

Apples september-event har kommit och gått, men minns du allt som hände på scenen, och 99:s täckning? Det här klarar bara 99:s mest trogna besökare, och den här gången finns också finfina priser i potten om du får tio rätt.

Amazon Echo med Alexa må vara en populär röstassistent för det smarta hemmet, men bra ljud har högtalaren inte. Det vill nu Amazon råda bot på med en maffig bashögtalare.

Nu har vi lagt vantarna på en Iphone XS Max i guld. Självklart kan inga tester börja förrän vi packat upp den – häng med.

Betaversionen av IOS 12.1 innehåller referenser till nya modeller av Ipad Pro som kommer under hösten, och ingen är förvånad.