Användarnas kartdata från Roomba-dammsugare till salu

Roomba-dammsugare har inte bara samlat upp damm åt användarna, de har också kartlagt bostäderna. Nu vill Irobot sälja kartadatan för att förbättra smarta hemmet-tjänster och produkter.

Roomba-dammsugare samlar inte bara upp damm och katthår, de har också kartlagt användarnas hem. Irobot-chefen Colin Angle säger nu att han är intresserad av att sälja de här kartorna för att förbättra framtida smarta hemmet-teknik.

För två år sedan lanserade #Irobot sin första Wifi-uppkopplade modell. Samtidigt som de snurrar runt hemma i jakt på dammråttor samlar de också in data om hemmets uppbyggnad. Informationen hjälper sedan dammsugarna att lista ut hemmets planlösning och låter dem justera sina städrutter direkt och hantera saker så som flyttade möbler.

Colin Angle säger till nyhetsbyrån Reuters att det finns ett helt ekosystem av prylar och tjänster till det smarta hemmet som skulle bli bättre med detaljrika kartor över användarnas hem. Han säger att Roomba-enheternas data inte kommer att säljas utan användarnas tillstånd, men att han tror att de flesta användare kommer att ge sitt tillstånd i utbyte mot de bättre smarta hemmet-funktionerna.

Irobot hoppas att Google, Apple eller Amazon är intresserade av informationen inom de kommande åren. #Roomba är redan kompatibel med Amazon Alexa och Google Home. Apples Homepod-högtalare är också på gång.

Roomba-användare kan välja bort att dela med sig av data i Irobot Home-appen, men tekniskt innebär Irobots juridiska avtal – som alla användare måste godkänna innan de kan använda produkten – att Irobot har rätt att sälja informationen.

Kommentarer
1 svar

Det är viktigt att välja ett svårt wifi-lösenord om du vill skydda det mot obehöriga, men det går också att välja ett som är svårt att kommunicera.

Storlekarna sägs börja med en 5,8-tums enklare instegsmodell, och prislappen ser ut att fortsätta 2018 års trend med att vara av det saftigare slaget.

Någon svensk lansering av Amazons näthandel blev det inte den här veckan, men däremot bjuder vi på frågesport!

DJ-appen Djay är en av de mer populära på IOS-plattformen, men nu byter appen till en prenumerationsbaserad betalningsmodell. Detta blir allt mer populärt bland dyrare mobilappar.

Framtiden för Googles mobila operativsystem kanske börjar närma sig något då referenser nu börjat leta sig in i Android-projektet.

Med IOS 12 har Apple gjort det möjligt att se vädret på låsskärmen när du vaknar. Så här får du igång funktionen.