kartdata inte till salu

Irobot: vi kommer aldrig sälja din data

Kartdata insamlad av Irobot-dammsugarna Roomba är inte till salu, det förtydligar företaget efter en tidigare Reuters-artikel.

Förra veckan kom en artikel från nyhetsbyrån Reuters som fick Roomba-användare att dra öronen åt sig. Det lät nämligen som att vd:n Colin Angle var ute efter att sälja insamlad kartdata från robotdammsugarna till företag som Apple, Amazon och Google för att förbättra det smarta hemmet.

Det hela är ett missförstånd. Nu förtydligar #Irobot dels att de "aldrig kommer att sälja användarnas data" och dels hur kartdatan hanteras idag. I ett brev till Zdnet skriver Angle:

"Information insamlad av #Roomba-dammsugare måste kontrolleras av kunden och inte som en tillgång för företaget att utnyttja."

Irobots uppdrag är, enligt Angle, att hjäpla användare att hålla det rent hemma och med tiden att hjälpa det smarta hemmet och enheterna i det att fungera bättre.

"Du kan vilja att din robotdammsugare fungerar tillsammans med andra uppkopplade enheter i ditt hem. För att det ska fungera kommer vi att behöva ditt tillstånd, och vi kommer alltid att se till att enheterna kan kommunicera med varandra på ett säkert sätt."

All data insamlad av dammsugare i Roomba 900-serien lagras i roboten. Men användningsdata för Wifi-uppkopplade enheter skickas till molnet för att tillhandahålla data åt appen som användarna använder. Bilder som används för att navigera skickas inte till molnet. Eftersom dammsugarna inte har några traditionella kameror kan bilderna ändå inte användas för att avslöja personlig information.

Slutligen kan användare få se en förenklad karta över sitt hem i appen om de ger sitt godkännande att datan skickas till molnet. Datan skickas däremot inte någon annanstans än tillbaka till appen efter behandling.

Apple säljer en specialutgåva av Apple Watch framtagen tillsammans med modehuset Hermès. Tidigare har man behövt åka utomlands för att köpa den – men inte nu längre.

Den 16 juli är det officiellt säljstart för den nostalgiframkallande Nokia 8110 4G, mer populärt kallad för "banantelefonen".

Hur gick det i förra veckans quiz? Vi ställde kluriga frågor om Sonos och så här gick det.

Huawei lyckas inte imponera med sin surfplatta Mediapad M5, trots hyfsade funktioner och prestanda. Upplevelsen är för oputsad och priset högre än konkurrenten Ipad.

Här kommer ett finfint litet tips på hur du kan ta bättre bilder med Apples inbygga kamera-app i IOS. Med några enkla tryck kan du ställa in fokus och exponering själv innan du tar bilden – vi visar dig hur.

Med abonnemanget Youtube Premium slipper du reklamen på videotjänsten och hos Youtube Music får du tillgång till bland annat spellistor med musikvideos.

Tack till Cappachino för detta #nyhetstips!