kartdata inte till salu

Irobot: vi kommer aldrig sälja din data

Kartdata insamlad av Irobot-dammsugarna Roomba är inte till salu, det förtydligar företaget efter en tidigare Reuters-artikel.

Förra veckan kom en artikel från nyhetsbyrån Reuters som fick Roomba-användare att dra öronen åt sig. Det lät nämligen som att vd:n Colin Angle var ute efter att sälja insamlad kartdata från robotdammsugarna till företag som Apple, Amazon och Google för att förbättra det smarta hemmet.

Det hela är ett missförstånd. Nu förtydligar #Irobot dels att de "aldrig kommer att sälja användarnas data" och dels hur kartdatan hanteras idag. I ett brev till Zdnet skriver Angle:

"Information insamlad av #Roomba-dammsugare måste kontrolleras av kunden och inte som en tillgång för företaget att utnyttja."

Irobots uppdrag är, enligt Angle, att hjäpla användare att hålla det rent hemma och med tiden att hjälpa det smarta hemmet och enheterna i det att fungera bättre.

"Du kan vilja att din robotdammsugare fungerar tillsammans med andra uppkopplade enheter i ditt hem. För att det ska fungera kommer vi att behöva ditt tillstånd, och vi kommer alltid att se till att enheterna kan kommunicera med varandra på ett säkert sätt."

All data insamlad av dammsugare i Roomba 900-serien lagras i roboten. Men användningsdata för Wifi-uppkopplade enheter skickas till molnet för att tillhandahålla data åt appen som användarna använder. Bilder som används för att navigera skickas inte till molnet. Eftersom dammsugarna inte har några traditionella kameror kan bilderna ändå inte användas för att avslöja personlig information.

Slutligen kan användare få se en förenklad karta över sitt hem i appen om de ger sitt godkännande att datan skickas till molnet. Datan skickas däremot inte någon annanstans än tillbaka till appen efter behandling.

Framtiden för Googles mobila operativsystem kanske börjar närma sig något då referenser nu börjat leta sig in i Android-projektet.

Med IOS 12 har Apple gjort det möjligt att se vädret på låsskärmen när du vaknar. Så här får du igång funktionen.

Ingen näthandel ännu, men däremot molntjänster. Amazon Web Services öppnar sin verksamhet i Sverige idag.

Bilder på en Iphone XS-version av Apples puckelryggiga batterifodral har dykt upp på nätet, och produkten kan rentav dyka upp innan jul.

Längtar du efter en portabel och vattentålig högtalare med inbyggt smart röstassistent, då är det förmodligen JBL Link 20 du behöver.

Specialversionen av Oneplus 6T får ett Mclaren-inspirerat utseende, 10 gigabyte primärminne och extra snabb snabbladdning. 99 närvarar vid lanseringseventet utanför London.