kartdata inte till salu

Irobot: vi kommer aldrig sälja din data

Kartdata insamlad av Irobot-dammsugarna Roomba är inte till salu, det förtydligar företaget efter en tidigare Reuters-artikel.

Förra veckan kom en artikel från nyhetsbyrån Reuters som fick Roomba-användare att dra öronen åt sig. Det lät nämligen som att vd:n Colin Angle var ute efter att sälja insamlad kartdata från robotdammsugarna till företag som Apple, Amazon och Google för att förbättra det smarta hemmet.

Det hela är ett missförstånd. Nu förtydligar #Irobot dels att de "aldrig kommer att sälja användarnas data" och dels hur kartdatan hanteras idag. I ett brev till Zdnet skriver Angle:

"Information insamlad av #Roomba-dammsugare måste kontrolleras av kunden och inte som en tillgång för företaget att utnyttja."

Irobots uppdrag är, enligt Angle, att hjäpla användare att hålla det rent hemma och med tiden att hjälpa det smarta hemmet och enheterna i det att fungera bättre.

"Du kan vilja att din robotdammsugare fungerar tillsammans med andra uppkopplade enheter i ditt hem. För att det ska fungera kommer vi att behöva ditt tillstånd, och vi kommer alltid att se till att enheterna kan kommunicera med varandra på ett säkert sätt."

All data insamlad av dammsugare i Roomba 900-serien lagras i roboten. Men användningsdata för Wifi-uppkopplade enheter skickas till molnet för att tillhandahålla data åt appen som användarna använder. Bilder som används för att navigera skickas inte till molnet. Eftersom dammsugarna inte har några traditionella kameror kan bilderna ändå inte användas för att avslöja personlig information.

Slutligen kan användare få se en förenklad karta över sitt hem i appen om de ger sitt godkännande att datan skickas till molnet. Datan skickas däremot inte någon annanstans än tillbaka till appen efter behandling.

99-redaktionen har lagt vantarna på en Google Home Max. Den pluggas så klart in i testlabbet och får både spela musik och svara på frågor.

Att sitta och slösurfa på kontorets toalett och plötsligt få ett autospelande videoklipp med hög volym kan vara otroligt irriterande. Men snart blir det stopp för detta eftersom nästa version av Chrome kan blockera sådana videoklipp.

Den här veckan gör vi en djupdykning i mobilspelens värld. Känner du till de här titlarna?

Dags att presentera hur det gick för alla i förra veckans quiz om smarta klockor.

Avslöjandet runt Facebooks inblandning i dataskandalen runt analytikerfirman Cambridge Analytica växer, med uppmaningar om massflykt och rättsliga kallelser som efterspel.

Många använder Netflix men här får du några tips som kan få dig att få ut ännu mer av tjänsten.