Krönika: Något måste göras åt notiserna

Nu är IOS 11 snart här, men tyvärr verkar inte den versionen heller bjuda på någon fiffig lösning gällande notis-helvetet jag lever i.

Stup i ett vibrerar det på handleden eller plingar i min telefon eller dator. Notiser från alla möjliga håll och kanter gör sitt bästa för att jag ska sluta med det jag håller på med och göra något annat. Den ursprunliga tanken var säkert god, att användarna inte skulle missa viktiga saker, men numera är det bara för mycket av allt.

Ett tag tänkte jag att min Apple Watch var lösningen jag sökte. Att jag skulle kunna sortera bort det ointressanta med en kort blick mot min handled – men nä. Jag får fortfarande alldeles för många notiser jag inte bryr mig om det minsta. Det enda de här notiserna åstadkommer är att jag ofta blir distraherad och tappar fokus på vad jag håller på med.

...bara ett av alla nyhetsbrev jag aldrig lyckas avprenumerera

Jag är säkerligen inte ensam. Varje app som installeras vill få mitt tillstånd att skicka notiser på alla sätt möjligt; på låsskärmen, med ljud, med symbol på app-brickan, via Notiscenter och som en banderoll som ramlar ner från toppen av skärmen en stund.

Om jag spelar med innebär det att jag får jättemånga notiser om oftast helt ointressanta saker. Det är spel som vill jag ska spela mera, Facebook som vill upplysa mig om att en avlägsen bekanting gillat något, eller att jag har minnen att se tillbaka på. Mejlklienten som rapporterar om alla mejl som kommer till min inkorg, vare sig det är något kul riktat till mig, eller bara ett av alla nyhetsbrev jag aldrig lyckas avprenumerera.

Då och då har jag samlat tillräckligt med energi för att försöka ta tag i härvan och då besöker jag Inställningar och Notiser bara för att sucka djupt över den långa listan av individuella appar som jag måste in och justera inställningarna för.

Nyligen jobbade jag mig igenom listan och stängde av det mesta. Livet har blivit något bättre efter det, men nu känner jag förstås en liten – mycket liten – rädsla för att faktiskt missa något intressant.

Jag skulle vilja ha något mer sofistikerat, även om jag inte vet exakt hur det borde fungera. Jag skulle vilja ha ett notissystem som jobbar för att jag ska vara så effektiv som möjligt och inte tvärtom som känns nu. Att kanske 9/10 notiser var intressanta istället för 1/10. Tänk om exempelvis endast vissa typer av appar får ge notiser under arbetsdagen, eller att spel jag inte spelat på ett tag automatiskt inte får skicka notiser längre (har jag ignorerat spelet ett tag lär jag fortsätta att göra det – notiser till trots).

Pusselbitarna finns säkert redan där, någon måste bara pussla ihop allt och ge mig lite bättre verktyg att handskas med notiserna. Snälla?

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
31 svar

Amazon släpper molntjänst i Sverige, näthandeln får vi vänta på lite till. Idas dator har dataproblem och Oneplus släpper specialversion av 6T med Mclaren.

Det är viktigt att välja ett svårt wifi-lösenord om du vill skydda det mot obehöriga, men det går också att välja ett som är svårt att kommunicera.

Storlekarna sägs börja med en 5,8-tums enklare instegsmodell, och prislappen ser ut att fortsätta 2018 års trend med att vara av det saftigare slaget.

Någon svensk lansering av Amazons näthandel blev det inte den här veckan, men däremot bjuder vi på frågesport!

DJ-appen Djay är en av de mer populära på IOS-plattformen, men nu byter appen till en prenumerationsbaserad betalningsmodell. Detta blir allt mer populärt bland dyrare mobilappar.

Framtiden för Googles mobila operativsystem kanske börjar närma sig något då referenser nu börjat leta sig in i Android-projektet.