Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Krönika: Något måste göras åt notiserna

Nu är IOS 11 snart här, men tyvärr verkar inte den versionen heller bjuda på någon fiffig lösning gällande notis-helvetet jag lever i.

Stup i ett vibrerar det på handleden eller plingar i min telefon eller dator. Notiser från alla möjliga håll och kanter gör sitt bästa för att jag ska sluta med det jag håller på med och göra något annat. Den ursprunliga tanken var säkert god, att användarna inte skulle missa viktiga saker, men numera är det bara för mycket av allt.

Ett tag tänkte jag att min Apple Watch var lösningen jag sökte. Att jag skulle kunna sortera bort det ointressanta med en kort blick mot min handled – men nä. Jag får fortfarande alldeles för många notiser jag inte bryr mig om det minsta. Det enda de här notiserna åstadkommer är att jag ofta blir distraherad och tappar fokus på vad jag håller på med.

...bara ett av alla nyhetsbrev jag aldrig lyckas avprenumerera

Jag är säkerligen inte ensam. Varje app som installeras vill få mitt tillstånd att skicka notiser på alla sätt möjligt; på låsskärmen, med ljud, med symbol på app-brickan, via Notiscenter och som en banderoll som ramlar ner från toppen av skärmen en stund.

Om jag spelar med innebär det att jag får jättemånga notiser om oftast helt ointressanta saker. Det är spel som vill jag ska spela mera, Facebook som vill upplysa mig om att en avlägsen bekanting gillat något, eller att jag har minnen att se tillbaka på. Mejlklienten som rapporterar om alla mejl som kommer till min inkorg, vare sig det är något kul riktat till mig, eller bara ett av alla nyhetsbrev jag aldrig lyckas avprenumerera.

Då och då har jag samlat tillräckligt med energi för att försöka ta tag i härvan och då besöker jag Inställningar och Notiser bara för att sucka djupt över den långa listan av individuella appar som jag måste in och justera inställningarna för.

Nyligen jobbade jag mig igenom listan och stängde av det mesta. Livet har blivit något bättre efter det, men nu känner jag förstås en liten – mycket liten – rädsla för att faktiskt missa något intressant.

Jag skulle vilja ha något mer sofistikerat, även om jag inte vet exakt hur det borde fungera. Jag skulle vilja ha ett notissystem som jobbar för att jag ska vara så effektiv som möjligt och inte tvärtom som känns nu. Att kanske 9/10 notiser var intressanta istället för 1/10. Tänk om exempelvis endast vissa typer av appar får ge notiser under arbetsdagen, eller att spel jag inte spelat på ett tag automatiskt inte får skicka notiser längre (har jag ignorerat spelet ett tag lär jag fortsätta att göra det – notiser till trots).

Pusselbitarna finns säkert redan där, någon måste bara pussla ihop allt och ge mig lite bättre verktyg att handskas med notiserna. Snälla?

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
31 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.