Krönika: Något måste göras åt notiserna

Nu är IOS 11 snart här, men tyvärr verkar inte den versionen heller bjuda på någon fiffig lösning gällande notis-helvetet jag lever i.

Stup i ett vibrerar det på handleden eller plingar i min telefon eller dator. Notiser från alla möjliga håll och kanter gör sitt bästa för att jag ska sluta med det jag håller på med och göra något annat. Den ursprunliga tanken var säkert god, att användarna inte skulle missa viktiga saker, men numera är det bara för mycket av allt.

Ett tag tänkte jag att min Apple Watch var lösningen jag sökte. Att jag skulle kunna sortera bort det ointressanta med en kort blick mot min handled – men nä. Jag får fortfarande alldeles för många notiser jag inte bryr mig om det minsta. Det enda de här notiserna åstadkommer är att jag ofta blir distraherad och tappar fokus på vad jag håller på med.

...bara ett av alla nyhetsbrev jag aldrig lyckas avprenumerera

Jag är säkerligen inte ensam. Varje app som installeras vill få mitt tillstånd att skicka notiser på alla sätt möjligt; på låsskärmen, med ljud, med symbol på app-brickan, via Notiscenter och som en banderoll som ramlar ner från toppen av skärmen en stund.

Om jag spelar med innebär det att jag får jättemånga notiser om oftast helt ointressanta saker. Det är spel som vill jag ska spela mera, Facebook som vill upplysa mig om att en avlägsen bekanting gillat något, eller att jag har minnen att se tillbaka på. Mejlklienten som rapporterar om alla mejl som kommer till min inkorg, vare sig det är något kul riktat till mig, eller bara ett av alla nyhetsbrev jag aldrig lyckas avprenumerera.

Då och då har jag samlat tillräckligt med energi för att försöka ta tag i härvan och då besöker jag Inställningar och Notiser bara för att sucka djupt över den långa listan av individuella appar som jag måste in och justera inställningarna för.

Nyligen jobbade jag mig igenom listan och stängde av det mesta. Livet har blivit något bättre efter det, men nu känner jag förstås en liten – mycket liten – rädsla för att faktiskt missa något intressant.

Jag skulle vilja ha något mer sofistikerat, även om jag inte vet exakt hur det borde fungera. Jag skulle vilja ha ett notissystem som jobbar för att jag ska vara så effektiv som möjligt och inte tvärtom som känns nu. Att kanske 9/10 notiser var intressanta istället för 1/10. Tänk om exempelvis endast vissa typer av appar får ge notiser under arbetsdagen, eller att spel jag inte spelat på ett tag automatiskt inte får skicka notiser längre (har jag ignorerat spelet ett tag lär jag fortsätta att göra det – notiser till trots).

Pusselbitarna finns säkert redan där, någon måste bara pussla ihop allt och ge mig lite bättre verktyg att handskas med notiserna. Snälla?

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
31 svar

Huawei P20 Pro vinner EISA-utmärkelsen för årets bästa mobil, och visst är det en bra telefon. Men för 99:s del är konkurrensen stenhård, och fler flaggskepp är på gång i höst.

Vår medlem Kallgren är köpsugen och har frågor om Sonos Play:1 och Sonos One som han vill använda tillsammans med Alexa. Hjälp från befintliga användare sökes!

Netflix har börjat testa att visa promotionvideor för andra program mellan avsnitt, och användarna som råkat ut för det är inte glada.

Nätdejting blir allt vanligare men det kan vara svårt att navigera sig i appdjungeln. Vi hjälper dig att reda ut vilken app du inte kan vara utan och vilka du bör undvika.

De som chockas och upprörs mest av Googles datainsamling är de många användare som aldrig ens reflekterat över att de är företagets användare, och som inte känner till Googles natur.

Simon Risberg föddes med dysmeli, och fick sina ben amputerade vid ett års ålder. I veckans fredagsvideo visar Simon upp sina bioniska ben, som visar att framtiden verkligen har kommit!