Snabbtest: Så funkar Wavy

Klarna lanserar nya mobilbetaltjänsten Wavy och Ida och Amanda ger sig i kast med att testa hur smidigt det fungerar att skicka och ta emot pengar.

Den svenska betaltjänsten Klarna lanserar nu en ny mobilbetaltjänst med namnet Wavy som låter användare i 30 europeiska länder att skicka och ta emot pengar mellan varandra. Samma namn bär för övrigt en annan svensk tjänst som låter dig boka tider hos frisören.

Klarnas Wavy lanseras med det här videoklippet, vilket mest lämnar oss med hakorna på golvet. När dessutom Techcruch avrundar sin artikel med att tro att Wavy kan bli en hit här i Sverige har vår nyfikenhet nått helt nya nivåer. Kanske är det så att Techcrunch missat Swish som inte nämns någonstans i deras artikel, men nu måste vi ändå testa det här själva.

"Men Wavy's hemliga vapen är att vem som helst med ett Klarna-konto kan aktivera Wavy i sina inställningar. Tjänsten kan snabbt bli en hit på vissa marknader där Klara är särskilt populärt, så som i Sverige."

Så okej, låt oss testa hur det här fungerar i praktiken. Vi laddar ned appen och Ida skaffar ett konto. Det kräver en viss tidsinvestering även om hon väljer att använda data från sitt Facebook-konto. Väl inne i appen finns det två alternativ, begär eller skicka pengar. När Ida vill skicka pengar kommer det första problemet. Än så länge går det bara att använda euro.

Nåja vi fortsätter ändå, Ida vill testskicka en euro till Amanda. Först måste giltiga kortuppgifter uppges (en gång, sedan finns de sparade i appen), och sedan kommer en "unik" funktion. Istället för att med text förklara varför pengarna kommer får Ida välja ett klistermärke att skicka med betalningen. Det finns just nu nio att välja mellan.

I nästa steg kan en länk skickas på nästan valfritt sätt till mottagaren. Amanda får direkt ett sms, klickar på länken och måste ange ett bankkonto dit hon vill ha pengarna. Men det ska vara hennes internationella bankkontonummer, IBAN, och det är det gissar vi att inte särskilt många har lagt på minnet om de ens vet vad det är.

När hon väl lyckats leta upp och mata in numret, kommer nästa kalldusch. Pengarna kommer om ett par bankdagar.

Gör vi tvärtom, det vill säga att Ida begär att få en euro av Amanda går det ganska smidigt för Idas del till en början. Hon får välja belopp tillsammans med ett klistermärke och skicka länken.

Amanda får ett sms och får den här gången uppge sina kortuppgifter och pengarna går iväg. Men nu upptäcker Ida att pengarna hamnar som ett saldo i Wavy-appen och att hon måste leta upp sitt IBAN-nummer om hon vill få ut pengarna – om ett par bankdagar.

Slutligen ber appen Ida att verifiera sin identitet genom att skicka en kopia av sitt pass eller ID tillsammans med en selfie. Det känns inte bra i magen alls.

Nä, här i Sverige fungerar Swish otroligt mycket smidigare, men Wavy kanske är precis vad som saknas på andra europeiska marknader.

Namn
Wavy
Plattform
IOS
Utvecklare
Klarna AB
Version
1.0.3
Pris
Gratis
Krav
IOS 9.0 eller senare. Komp
Språk
engelska, tyska

Wavy finns också för Android och hittas i Google Play Store.

Kommentarer
24 svar

99-redaktionen har lagt vantarna på en Google Home Max. Den pluggas så klart in i testlabbet och får både spela musik och svara på frågor.

Att sitta och slösurfa på kontorets toalett och plötsligt få ett autospelande videoklipp med hög volym kan vara otroligt irriterande. Men snart blir det stopp för detta eftersom nästa version av Chrome kan blockera sådana videoklipp.

Den här veckan gör vi en djupdykning i mobilspelens värld. Känner du till de här titlarna?

Dags att presentera hur det gick för alla i förra veckans quiz om smarta klockor.

Avslöjandet runt Facebooks inblandning i dataskandalen runt analytikerfirman Cambridge Analytica växer, med uppmaningar om massflykt och rättsliga kallelser som efterspel.

Många använder Netflix men här får du några tips som kan få dig att få ut ännu mer av tjänsten.