Apple Watch passerar 30 miljoner sålda exemplar

Apples smarta klocka säljer enligt Strategy Analytics bättre och bättre, men bäst går det för kinesiska Xiaomi som toppar listan bland tillverkare av kroppsburna enheter.

Under våren 2015 gav sig Apple in i marknaden för kroppsburna enheter med #Apple Watch. Den smarta klockan revideras under hösten året därpå med efterlängtade funktioner som GPS och vattentäthet.

Strategy Analytics uppger nu i en ny rapport att Apple Watch har sålts i fler än 30 miljoner exemplar. Under det andra kvartalet såldes uppskattningsvis 2,8 miljoner enheter, jämfört med 1,8 miljoner enheter för motsvarande kvartal förra året. Sett till marknadsandelar hamnar Apple på en tredjeplats, efter #Fitbit och #Xiaomi. Fitbit har dock tappat en ansenlig mängd marknadsandelar från förra året.

Globala leveranser av kroppsburna enheter (miljoner)

Tillverkare

Q2 2016

Q2 2017

Xiaomi

3,0

3,7

Fitbit

5,7

3,4

Apple

1,8

2,8

Övriga

9,5

11,7

Marknadsandelar för tillverkarna av kroppsburna enheter

Tillverkare

Q2 2016

Q2 2017

Xiaomi

15%

17,1%

Fitbit

28,5%

15,7%

Apple

9,0%

13,0%

Övriga

47,5%

54,2%

Värt att nämna är att Strategy Analytics rapport är baserad på uppskattningar snarare än fakta, då Apple själva inte har avslöjat hur många enheter av Apple Watch som har sålts.

Trots all automatisering kan det ibland vara skönt att kunna tända sina uppkopplade lampor via den vanliga strömbrytaren på väggen. Innan årets slut kommer det att släppas smarta strömbrytare till Philips Hue-lampor.

Nu är programmering en del av grundskolans läroplan. Varför är det viktigt när det samtidigt kommer larmrapporter om att elever presterar allt sämre i de traditionella ämnena undrar du?

Lite från ingenstans skickade Apple ut en pressinbjudan idag till ett event där de planerar att prata om nya kreativa idéer för lärare och elever.

Amanda och Ida pratar om att ha ett jobb som är som julafton, Idas nya jobbdator, WWDC, Klingoner – deras mat och språk, Fibits nya klocka och "tjejprodukter".

Vetenskapsmannen Stephen Hawking somnade under veckan in i sitt hem 76 år gammal. Vi ärar hans minne med veckans fredagsvideo.

Amanda testar högtalaren JBL Boombox som levererar mycket bas, fylligt ljud, fiffiga funktioner och lång batteritid.