Snabbtest: Adata Imemory 2

Adata har släppt en mindre version av sitt USB-minne för Iphone, och fokuserar på lagring av stora videofiler. Jakob har snabbtestat minnet i praktiken.

Jag har tidigare testat externa USB-minnen avsedda för IOS-enheter så som Iphone och Ipad, och konstaterade då att det var en dålig och omständig lösning på ett problem som molnlagring och trådlös överföring redan löst bättre.

Tillverkaren Adata har nu släppt en uppdaterad variant av sitt USB-minne #Imemory, i mindre fysiskt format än det tidigare ganska klumpiga minnet. Adata lägger nu också stort fokus på ett användningsområde där produkten faktiskt har möjlighet att vara användbar - nämligen videoinspelning. Det här var något jag inte tog upp alls i mitt tidigare test, men faktum är att en begränsning för att spela in stora mängder video är just det inbyggda minnet i Iphone. Nuförtiden har Apple slutat sälja Iphone-varianter med bara 16 gigabyte lagringsminne, men det finns fortfarande ett stort antal sådana enheter i bruk. Även med 32 eller 64 gigabyte lagring tar det inbyggda minnet snabbt slut för den som filmar i 4K-upplösning. Här har faktiskt Adata Imemory potential att vara ett hjälpsamt tillbehör, tack vare möjligheten att spara videomaterialet direkt på USB-minnet.

Det största hindret är som tidigare att operativsystemet IOS inte är konstruerat för att hantera externa enheter med filhantering på samma sätt som Mac OS och Windows. Det innebär till exempel att det krävs en särskild app för att hantera USB-minnets filer, och att användaren måste godkänna åtkomst varje gång minnet ansluts till telefonen eller plattan. Appen Imemory verkar inte ha uppdaterats nämnvärt sedan förra året, och det är fortfarande ett dåligt designat gränssnitt med förvirrande svenska översättningar av texten.

Videoinspelning

För att synkronisera musik, kontakter och säkerhetskopiera får Imemory-appen därför anses otillräcklig. Min kritik är densamma som i mitt test förra året. Den enda praktiska användningen jag kan se för minnet är alltså att använda den för att spela in större mängder videomaterial.

Även detta är dock inte utan praktiska hinder och irritationsmoment. Det går bara att lagra videomaterial direkt på det externa minnet om appen Imemory används för att filma. Denna funktion är gåtfullt nog dolt under fliken Inställningar. Väl där finns ett kameragränssnitt som påminner om det inbyggda i Iphone, men utan funktioner som att filma i slow motion eller fotografera i olika format som panorama, kvadrat eller porträttläget i Iphone 7 Plus. Du är begränsad till att filma i olika upplösningar (720p, 1080p eller 4K) samt ta stillbilder.

Vill du använda IOS inbyggda kamerafunktioner får du filma och lagra i telefonens interna lagringsminne, och därefter kopiera över videon till USB-minnet för att frigöra utrymme. Här är också ett problem att appen fortfarande verkar vara väldigt fylld av buggar och problem, och felmeddelanden är en vanlig syn under användning. Appen har också en tendens att hänga sig eller bli stillastående ibland. Det här gör Adata Imemory till en inte särskilt njutbar produkt att hantera.

Men, för den som har behov av att filma större mängder videomaterial och behöver kunna lagra detta kan Imemory vara en acceptabel lösning med sina 32, 64 eller 128 gigabyte. Det är däremot tråkigt att appen inte är bättre utformad, och att själva funktionaliteten verkar kämpa mot operativsystemet för att göra det den utlovar.

Läs mer:

USB-minne till mobilen, hur bra är det?

Skriven av Joakim Bennet
Kommentarer
1 svar

Nu har 99:s testlabb fått in monstermobilen Iphone XS Max, och vi börjar i studion för att dela med oss av våra första intryck. Är det värt att köpa en ny XS för den som redan har en Iphone X?

Apples september-event har kommit och gått, men minns du allt som hände på scenen, och 99:s täckning? Det här klarar bara 99:s mest trogna besökare, och den här gången finns också finfina priser i potten om du får tio rätt.

Amazon Echo med Alexa må vara en populär röstassistent för det smarta hemmet, men bra ljud har högtalaren inte. Det vill nu Amazon råda bot på med en maffig bashögtalare.

Nu har vi lagt vantarna på en Iphone XS Max i guld. Självklart kan inga tester börja förrän vi packat upp den – häng med.

Betaversionen av IOS 12.1 innehåller referenser till nya modeller av Ipad Pro som kommer under hösten, och ingen är förvånad.

Apples bilsystem Carplay har nu stöd för andra karttjänster, och först ut är ärkerivalen Google Maps.