Svensk batteriteknik kan öka en Teslas räckvidd med 70 procent

Tesla Model 3 kan köra upp till 50 mil på en laddning, med ny batteriteknik från ett svenskt bolag kan räckvidden utökas med 70 procent.

Det svenska företaget Cadenza Innovation har tagit fram ny batteriteknik som är högintressant för elbilstillverkare som exempelvis Tesla. Teslas senaste bil Model 3 kan köras i upp till 50 mil på en laddning, en siffra som kan ökas med 70 procent med Cadenzas teknik.

Cadenza har tagit fram vad som beskrivs som en energi-legobit för ingenjörer. Christine Lampe-Önnerud förklarar tekniken för Business Insider. Deras design gör det möjligt att packa celler närmare varandra inuti ett keramiskt hölje. Det i sin tur är täckt av aluminium som erbjuder extra skydd och fungerar som stor kylfläns. Enligt Lampe-Önnerud är resultatet ett batteri med färre komponenter som är mycket mer energitätt.

Svenskarna har nu ett gäng patent på sin teknik och är därmed också redo att göra affärer. Cadenza har pratat med Tesla, men också med andra elbilstillverkare. Men Cadenza riktar inte bara in sig på elbilar. De har ett projekt på gång i New York där deras batteriteknik kan användas för att förbättra och stabilisera elnätet.

Kommentarer
8 svar

Trots all automatisering kan det ibland vara skönt att kunna tända sina uppkopplade lampor via den vanliga strömbrytaren på väggen. Innan årets slut kommer det att släppas smarta strömbrytare till Philips Hue-lampor.

Nu är programmering en del av grundskolans läroplan. Varför är det viktigt när det samtidigt kommer larmrapporter om att elever presterar allt sämre i de traditionella ämnena undrar du?

Lite från ingenstans skickade Apple ut en pressinbjudan idag till ett event där de planerar att prata om nya kreativa idéer för lärare och elever.

Amanda och Ida pratar om att ha ett jobb som är som julafton, Idas nya jobbdator, WWDC, Klingoner – deras mat och språk, Fibits nya klocka och "tjejprodukter".

Vetenskapsmannen Stephen Hawking somnade under veckan in i sitt hem 76 år gammal. Vi ärar hans minne med veckans fredagsvideo.

Amanda testar högtalaren JBL Boombox som levererar mycket bas, fylligt ljud, fiffiga funktioner och lång batteritid.