Svensk batteriteknik kan öka en Teslas räckvidd med 70 procent

Tesla Model 3 kan köra upp till 50 mil på en laddning, med ny batteriteknik från ett svenskt bolag kan räckvidden utökas med 70 procent.

Det svenska företaget Cadenza Innovation har tagit fram ny batteriteknik som är högintressant för elbilstillverkare som exempelvis Tesla. Teslas senaste bil Model 3 kan köras i upp till 50 mil på en laddning, en siffra som kan ökas med 70 procent med Cadenzas teknik.

Cadenza har tagit fram vad som beskrivs som en energi-legobit för ingenjörer. Christine Lampe-Önnerud förklarar tekniken för Business Insider. Deras design gör det möjligt att packa celler närmare varandra inuti ett keramiskt hölje. Det i sin tur är täckt av aluminium som erbjuder extra skydd och fungerar som stor kylfläns. Enligt Lampe-Önnerud är resultatet ett batteri med färre komponenter som är mycket mer energitätt.

Svenskarna har nu ett gäng patent på sin teknik och är därmed också redo att göra affärer. Cadenza har pratat med Tesla, men också med andra elbilstillverkare. Men Cadenza riktar inte bara in sig på elbilar. De har ett projekt på gång i New York där deras batteriteknik kan användas för att förbättra och stabilisera elnätet.

Kommentarer
8 svar

Den här veckan gör vi en djupdykning i mobilspelens värld. Känner du till de här titlarna?

Med Alvar Cartos tjänst kan du enkelt skapa bakgrundsbilder till mobilen med kartor över dina favoritställen. Ida testar.

Dags att presentera hur det gick för alla i förra veckans quiz om smarta klockor.

Avslöjandet runt Facebooks inblandning i dataskandalen runt analytikerfirman Cambridge Analytica växer, med uppmaningar om massflykt och rättsliga kallelser som efterspel.

Många använder Netflix men här får du några tips som kan få dig att få ut ännu mer av tjänsten.

I framtiden tros Apple byta ut sina skärmar från Samsung och LG mot egna skärmar med Micro-LED.