Svensk batteriteknik kan öka en Teslas räckvidd med 70 procent

Tesla Model 3 kan köra upp till 50 mil på en laddning, med ny batteriteknik från ett svenskt bolag kan räckvidden utökas med 70 procent.

Det svenska företaget Cadenza Innovation har tagit fram ny batteriteknik som är högintressant för elbilstillverkare som exempelvis Tesla. Teslas senaste bil Model 3 kan köras i upp till 50 mil på en laddning, en siffra som kan ökas med 70 procent med Cadenzas teknik.

Cadenza har tagit fram vad som beskrivs som en energi-legobit för ingenjörer. Christine Lampe-Önnerud förklarar tekniken för Business Insider. Deras design gör det möjligt att packa celler närmare varandra inuti ett keramiskt hölje. Det i sin tur är täckt av aluminium som erbjuder extra skydd och fungerar som stor kylfläns. Enligt Lampe-Önnerud är resultatet ett batteri med färre komponenter som är mycket mer energitätt.

Svenskarna har nu ett gäng patent på sin teknik och är därmed också redo att göra affärer. Cadenza har pratat med Tesla, men också med andra elbilstillverkare. Men Cadenza riktar inte bara in sig på elbilar. De har ett projekt på gång i New York där deras batteriteknik kan användas för att förbättra och stabilisera elnätet.

Kommentarer
8 svar

Betaltjänsten Google Pay kan inom kort lanseras i Sverige. Det går nu att påbörja registreringen av ett svenskt betalkort i appen, och Nordea ser ut att bli den första banken med stöd.

Tack till Zeugma för detta #nyhetstips!

Vår redaktör Ida Blix installerar en smart kattlucka från Sureflap hemma för att katterna ska kunna gå ut och in på egen hand. Häng med under installationen här.

Förra veckan ställde vi kluriga frågor om Samsung, och tidigare har vi gjort samma sak med Google. Denna varma sommarvecka vill vi veta vad ni vet om Apple. Klarar ni tio rätt? Lycka till!

Netflix uppdaterar gränssnittet på sin tv-app, och ett nytt sidofält kommer snart att rullas ut till alla användare. Enligt Netflix ska det göra navigeringen enklare.

Bang & Olufsen samlar alla sina produkter under en flagg, när märket B&O Play pensioneras.

Nu är Airplay 2 här, och med detta förvandlas Sonos ganska slutna högtalare till ett flexibelt underhållningssystem. Men det är inte helt utan brister.