Plex i blåsväder efter nya användarvillkor

Mediaplattformen Plex ligger i skottgluggen. Anledningen är nya villkor runt bland annat datainsamling.

Program för att bygga bibliotek i mediacenter är ett måste för många, och ett av de mest populära är utan tvekan Plex. Mjukvaran uppstod 2008 som en fork av dåvarande XBMC, och har sedan dess utvecklats i rasande takt. Resultatet är en plattform som dels erbjuder uppspelning av lokal media, dels har funktioner för att strömma från diverse tjänster – både över internet och från server i nätverket.

Nu är företaget bakom Plex dock i blåsväder. Anledningen är en uppdatering av användarvillkoren, där bland annat möjligheten till så kallad opt-out av datainsamling tas bort. Enligt Plex är viss loggning ett krav för att kunna använda tjänster från tredje part, samtidigt som undantagen för opt-out-alternativet redan i dagsläget ger en känsla av falsk trygget.

Hård kritik i bland annat diskussioner på Reddit har dock redan fått företaget bakom mediatjänsten att backa något. I ett uttalande skriver Plex vd Keith Valory att datainsamling runt till exempel mediafilers längd och bittakt blir mindre exakt och fortsatt valbar, samtidigt som han åter trycker på att ingen detaljinformation runt lokala bibliotek skickas vidare.

Plex går att ladda ned via projektets webbplats. Förutom basmjukvran i form av server finns klienter till bland annat IOS, Android, spelkonsoler och många smarta tv-apparater. Ytterligare funktioner går att få via Plex Pass, en prenumerationstjänst som kostar från cirka 50 kronor i månaden.

Skriven av Emil Åkered

Någon svensk lansering av Amazons näthandel blev det inte den här veckan, men däremot bjuder vi på frågesport!

DJ-appen Djay är en av de mer populära på IOS-plattformen, men nu byter appen till en prenumerationsbaserad betalningsmodell. Detta blir allt mer populärt bland dyrare mobilappar.

Framtiden för Googles mobila operativsystem kanske börjar närma sig något då referenser nu börjat leta sig in i Android-projektet.

Med IOS 12 har Apple gjort det möjligt att se vädret på låsskärmen när du vaknar. Så här får du igång funktionen.

Ingen näthandel ännu, men däremot molntjänster. Amazon Web Services öppnar sin verksamhet i Sverige idag.

Bilder på en Iphone XS-version av Apples puckelryggiga batterifodral har dykt upp på nätet, och produkten kan rentav dyka upp innan jul.