Plex i blåsväder efter nya användarvillkor

Mediaplattformen Plex ligger i skottgluggen. Anledningen är nya villkor runt bland annat datainsamling.

Program för att bygga bibliotek i mediacenter är ett måste för många, och ett av de mest populära är utan tvekan Plex. Mjukvaran uppstod 2008 som en fork av dåvarande XBMC, och har sedan dess utvecklats i rasande takt. Resultatet är en plattform som dels erbjuder uppspelning av lokal media, dels har funktioner för att strömma från diverse tjänster – både över internet och från server i nätverket.

Nu är företaget bakom Plex dock i blåsväder. Anledningen är en uppdatering av användarvillkoren, där bland annat möjligheten till så kallad opt-out av datainsamling tas bort. Enligt Plex är viss loggning ett krav för att kunna använda tjänster från tredje part, samtidigt som undantagen för opt-out-alternativet redan i dagsläget ger en känsla av falsk trygget.

Hård kritik i bland annat diskussioner på Reddit har dock redan fått företaget bakom mediatjänsten att backa något. I ett uttalande skriver Plex vd Keith Valory att datainsamling runt till exempel mediafilers längd och bittakt blir mindre exakt och fortsatt valbar, samtidigt som han åter trycker på att ingen detaljinformation runt lokala bibliotek skickas vidare.

Plex går att ladda ned via projektets webbplats. Förutom basmjukvran i form av server finns klienter till bland annat IOS, Android, spelkonsoler och många smarta tv-apparater. Ytterligare funktioner går att få via Plex Pass, en prenumerationstjänst som kostar från cirka 50 kronor i månaden.

Skriven av Emil Åkered

Med abonnemanget Youtube Premium slipper du reklamen på videotjänsten och hos Youtube Music får du tillgång till bland annat spellistor med musikvideos.

Tack till Cappachino för detta #nyhetstips!

Vår Jakob har tagit semester så självklart passar vi på att störa honom med frågor om vilka prylar och tjänster som han kommer använda mest under ledigheten.

Det finns många som önskar sig en ny modell av den lilla och behändiga Iphone SE, och Ida Blix håller med. I en värld av allt större mobiler behövs något greppvänligt och lagom.

Det må bara midsommar idag och troligen regnar det bara därför – men för att du ska vara redo för resten av sommarens soliga dagar kommer här en repris på hur du enkelt bygger ihop din egen utomhusbiograf.

Den nya appen erbjuder ett snyggt men funktionsmässigt avskalat gränssnitt för den som vill ha sitt podd-lyssnande i snyggt paketerat format.

Den här veckan ställer vi frågor om marknadsföringsfraser eller slogans, både gamla klassiker och mer moderna varianter. Hur många rätt får du?