Plex i blåsväder efter nya användarvillkor

Mediaplattformen Plex ligger i skottgluggen. Anledningen är nya villkor runt bland annat datainsamling.

Program för att bygga bibliotek i mediacenter är ett måste för många, och ett av de mest populära är utan tvekan Plex. Mjukvaran uppstod 2008 som en fork av dåvarande XBMC, och har sedan dess utvecklats i rasande takt. Resultatet är en plattform som dels erbjuder uppspelning av lokal media, dels har funktioner för att strömma från diverse tjänster – både över internet och från server i nätverket.

Nu är företaget bakom Plex dock i blåsväder. Anledningen är en uppdatering av användarvillkoren, där bland annat möjligheten till så kallad opt-out av datainsamling tas bort. Enligt Plex är viss loggning ett krav för att kunna använda tjänster från tredje part, samtidigt som undantagen för opt-out-alternativet redan i dagsläget ger en känsla av falsk trygget.

Hård kritik i bland annat diskussioner på Reddit har dock redan fått företaget bakom mediatjänsten att backa något. I ett uttalande skriver Plex vd Keith Valory att datainsamling runt till exempel mediafilers längd och bittakt blir mindre exakt och fortsatt valbar, samtidigt som han åter trycker på att ingen detaljinformation runt lokala bibliotek skickas vidare.

Plex går att ladda ned via projektets webbplats. Förutom basmjukvran i form av server finns klienter till bland annat IOS, Android, spelkonsoler och många smarta tv-apparater. Ytterligare funktioner går att få via Plex Pass, en prenumerationstjänst som kostar från cirka 50 kronor i månaden.

Skriven av Emil Åkered

Dags att presentera hur det gick för alla i förra veckans quiz om smarta klockor.

Avslöjandet runt Facebooks inblandning i dataskandalen runt analytikerfirman Cambridge Analytica växer, med uppmaningar om massflykt och rättsliga kallelser som efterspel.

Många använder Netflix men här får du några tips som kan få dig att få ut ännu mer av tjänsten.

I framtiden tros Apple byta ut sina skärmar från Samsung och LG mot egna skärmar med Micro-LED.

Trots all automatisering kan det ibland vara skönt att kunna tända sina uppkopplade lampor via den vanliga strömbrytaren på väggen. Innan årets slut kommer det att släppas smarta strömbrytare till Philips Hue-lampor.

Att ladda ner spel som sedan visar sig vara usla är sällan skoj. Speciellt inte om det suger en massa datatrafik i väntan på bussen. Men genom Google Play Instant ska användare kunna testa spel utan att ladda ner dem.