Plex i blåsväder efter nya användarvillkor

Mediaplattformen Plex ligger i skottgluggen. Anledningen är nya villkor runt bland annat datainsamling.

Program för att bygga bibliotek i mediacenter är ett måste för många, och ett av de mest populära är utan tvekan Plex. Mjukvaran uppstod 2008 som en fork av dåvarande XBMC, och har sedan dess utvecklats i rasande takt. Resultatet är en plattform som dels erbjuder uppspelning av lokal media, dels har funktioner för att strömma från diverse tjänster – både över internet och från server i nätverket.

Nu är företaget bakom Plex dock i blåsväder. Anledningen är en uppdatering av användarvillkoren, där bland annat möjligheten till så kallad opt-out av datainsamling tas bort. Enligt Plex är viss loggning ett krav för att kunna använda tjänster från tredje part, samtidigt som undantagen för opt-out-alternativet redan i dagsläget ger en känsla av falsk trygget.

Hård kritik i bland annat diskussioner på Reddit har dock redan fått företaget bakom mediatjänsten att backa något. I ett uttalande skriver Plex vd Keith Valory att datainsamling runt till exempel mediafilers längd och bittakt blir mindre exakt och fortsatt valbar, samtidigt som han åter trycker på att ingen detaljinformation runt lokala bibliotek skickas vidare.

Plex går att ladda ned via projektets webbplats. Förutom basmjukvran i form av server finns klienter till bland annat IOS, Android, spelkonsoler och många smarta tv-apparater. Ytterligare funktioner går att få via Plex Pass, en prenumerationstjänst som kostar från cirka 50 kronor i månaden.

Skriven av Emil Åkered

Årets nya Iphone-modeller är här! Här går vi igenom vad du bör tänka på innan du byter till en ny telefon och hur du gör för att flytta allt från din gamla. Efteråt kan du lämna din gamla telefon till någon ny eller kanske sälja den.

Med IOS 12 dök äntligen appen Genvägar upp. Har du hunnit kika på den och framför allt – har du satt upp några genvägar? Tipsa om dina favorit i den här tråden.

Nu har 99:s testlabb fått in monstermobilen Iphone XS Max, och vi börjar i studion för att dela med oss av våra första intryck. Är det värt att köpa en ny XS för den som redan har en Iphone X?

Ida och Jakob berättar lite om hur det går med testerna av Iphone XS Max och Apple Watch S4, men hinner också prata om Amazons långa lista med nya prylar för det smarta hemmet. Missa inte det!

Apple är som bekant noga med detaljerna, och det visas inte minst här där vi får följa med bakom kulisserna när de nya urtavlorna till Apple Watch skapas.

99:s testlabb har fått in en ny klocka att testa: Apple Watch Series 4, och här delar vi med oss av våra första intryck.