Android 8.0 kommer heta Oreo

Googles nästa version av Android kommer som rykten har påstått att döpas efter den välkända kakan Oreo.

Google har tagit för vana att kalla de olika versionerna av Android efter olika sötsaker. Nu har också den kommande version 8.0 fått sitt namn. Efter Android 7.0 Nougat lanseras nu Android 8.0 Oreo.

Oreo är ett välkänt varumärke från företaget Nabisco med två mörka kakor med vit fyllning. De flesta Android-versionerna så här långt har haft mer generiska namn så som Marshmallow eller Donut, men det finns tidigare exempel där Google valt varumärken som nu. Version 4.4 fick exempelvis namnet Kitkat.

Oreo bjuder på flera nyheter till användarna. Bland annat kan appar visas som små svävande fönster över andra appar, och du kan exempelvis fortsätta ditt videosamtal samtidigt som du kollar upp något i kalendern. Google bjuder också på nya och bättre säkerhetsfunktioner som ska hjälpa till att skydda dig mot skadliga appar.

Systemet ska också starta snabbare, och en ny autofyll-funktion kommer ihåg dina inloggningar och annat viktigt så att du snabbt kommer igång med det du vill göra. Google har också stoppat in nya emoji-symboler i Oreo. Det går att läsa mer om operativsystemet hos Google.

Android 8.0 finns nu tillgängligt hos Android Open Source Project (ASOP) för alla som har tillgång till det. Operatörerna har påbörjat tester med Oreo för Pixel, Nexus 5X och Nexus 6P och det nya systemet kommer snart att bli tillgängligt hos användarna. Även Pixel C och Nexus Player kommer få Oreo snart.

Till slutet av året kommer Oreo till Googles partners så som exempelvis HMD Global (Nokia), Huawei, LG, Motorola, Samsung och Sony.

Kommentarer
7 svar

Denna vecka kollar vi hur bra koll du egentligen har på musiktjänster. In och testa dina kunskaper!

Enligt ett läckt dokument ser Nokia ingen framtid för företagets hälsoprodukter under namnet Nokia Health (tidigare Withings).

Kontanter är ute och plastkorten tappar snabbt sin charm med alla mobila betallösningar som kommer. Ida satte sig ned med Mastercard för att prata om utvecklingen.

Swype var länge ett populärt tangentbordsalterantiv för Android, och hittade också in i App Store, men nu meddelar utvecklarna att det inte kommer några fler uppdateringar.

Googles systerbolag Verily har tagit fram en artificiell intelligens som kan identifiera om en patient kan drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar genom att analysera patientens ögonbotten.

Hur gick det i förra veckans quiz? Här kan du jämföra dig med de andra som gjorde testet.