Galaxy S9 ryktas norpa första omgångens Snapdragon 845

Enligt rykten ska Samsungs nästa flaggskepp bli först med nästa generations Snapdragon-krets och kan roffa åt sig alla kretsarna i första omgången.

När Samsung lanserade Galaxy S8-familjen var den först ut på marknaden med Qualcomms då nylanserade systemkrets Snapdragon 835, och företagets flaggskeppsfamilj är så pass populär att det innebar att alla de inledande leveranserna gick åt. Det spekulerades i att detta var anledningen till att LG:s då nylanserade flaggskeppstelefon LG G6 fick nöja sig med den något äldre kretsen Snapdragon 821. Detta erkändes så klart inte officiellt utan styrkorna med just Snapdragon 821 framhölls istället i marknadsföringen av G6.

Om denna historia stämmer ser det ut som att historien kanske upprepar sig då nya rykten anger att Samsung Galaxy S9 ska utrustas med Qualcomms kommande systemkrets Snapdragon 845, och att telefonernas popularitet återigen kommer innebära att Samsung får första tjing. Snapdragon 845 ryktas bli först med att tillverkas på 7 nanometers tillverkningsprocess, vilket gör det möjligt att göra kretsen mer energieffektiv, alternativt att packa in betydligt fler transistorer på samma yta, eller en kombination av de två.

Produktion av så pass transistortäta kretsar är komplex och endast ett fåtal tillverkare har kapaciteten att nå stabil produktion på 10 och 7 nanometer, vilket är anledningen till att mängden producerade kretsar inledningsvis blir begränsad innan processen och produktionstakten har hunnit komma igång. Ryktesvågen anger inget om prestanda eller energieffektivitet för Snapdragon 845, men med Snapdragon 835 som tillverkades på 10 nanometers tillverkningsprocess angav Qualcomm en prestandavinst på 27 procent och 40 procent bättre energieffektivitet, så stora vinster är sannolikt att vänta med övergången till 7 nanometer.

Det återstår att se hur många konkurrenter som väljer att lansera nya flaggskeppstelefoner runt Samsungs lansering då de sannolikt är intresserade av att också kunna skryta med det senaste och bästa i kretsväg. För oss européer kommer detta inledningsvis sannolikt bli en icke-fråga då Samsung tenderar av använda Qualcomms kretsar på den amerikanska marknaden och de egna Exynos-varianterna på den europeiska marknaden.

Denna vecka kollar vi hur bra koll du egentligen har på musiktjänster. In och testa dina kunskaper!

Enligt ett läckt dokument ser Nokia ingen framtid för företagets hälsoprodukter under namnet Nokia Health (tidigare Withings).

Kontanter är ute och plastkorten tappar snabbt sin charm med alla mobila betallösningar som kommer. Ida satte sig ned med Mastercard för att prata om utvecklingen.

Swype var länge ett populärt tangentbordsalterantiv för Android, och hittade också in i App Store, men nu meddelar utvecklarna att det inte kommer några fler uppdateringar.

Googles systerbolag Verily har tagit fram en artificiell intelligens som kan identifiera om en patient kan drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar genom att analysera patientens ögonbotten.

Hur gick det i förra veckans quiz? Här kan du jämföra dig med de andra som gjorde testet.