Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Snabbtest

Välkommen Plejmo till Apple TV

Nu behöver du inte längre använda Airplay för att kolla på dina Plejmo-filmer i din Apple TV. Plejmos app finns nu tillgänglig och vi har testat hur den funkar.

Förra året fick videouthyrningstjänsten Plejmo utökat stöd för mediaspelaren Chromecast. Innan detta hade tjänsten endast stöd för Mac eller PC. Det gick även att spela upp innehåll på en Apple TV med hjälp av Airplay men nu har Plejmo släppt en dedikerad app till fjärde generationens Apple TV. Vi har pratar med Ulrika Viklund Plejmos vd om den nya appen till Apple TV.

Vad betyder den nya appen för Plejmo-kunder?

– Våra kunder har frågat om en Apple TV-app ett bra tag nu och det känns jättekul att vi kan tillgodose en stor efterfrågan. För kunder innebär det att de på ett enkelt sätt kan titta på  alla de filmer de hyrt eller köpt på www.plejmo.com direkt från Plejmos Apple TV app, de kan också se trailers i appen. Apple TV’ns hårdvara möjliggör en snabb, responsiv app och bildkvalitetén blir fantastiskt bra.. En av mina favorit-funktioner är möjligheten att spola i filmen med fjärrkontrollens touch-funktion.

Vilka effekter hoppas ni se som följd av lanseringen?

– Genom att släppa en app för Apple TV har vi nu fyllt ett viktigt tomrum: med appar för TV OS, Android TV och de nyligen släppta Samsung Smart TV-apparna, plus stöd för Chromecast och Airplay, är Plejmo nu ännu mer lätt-tillgängligt på alla TV-apparater. En effekt av detta som vi såklart hoppas på är ännu nöjdare kunder som verkligen upplever en stor flexibilitet och inte blir inlåsta till en viss plattform.

Det går inte att köpa och hyra filmer i appen, varför går inte detta?

– Vi försöker alltid optimera upplevelsen för våra kunder så att det ska vara smidigt och enkelt att titta på film. Det innebär att våra appar på våra olika plattformar kan fungera lite olika. Vår Apple TV app är en spelare som spelar upp dina redan hyrda och köpta filmer (som du köper på webben via dator eller mobil). Vi hoppas ju såklart att Apple TV appen kan bli en fullskalig app framöver men eftersom Apple tar en kommission på 30% och vi betalar merparten av vår intäkt till filmbolagen skulle vi behöva höja priserna för mycket mot konsument och vi skulle ändå förlora pengar på detta i dagsläget, något som inte känns rimligt. Vi, precis som många konsumenter och andra tjänster som drabbas hårt av det här hoppas ju såklart att Apple sänker deras kommission framåt.

En välkommen nyhet

Appen laddar du som vanligt ner i App Store och för att logga in måste du redan ha ett konto som du registrerar på deras webbplats. Precis som med dess motsvarighet till IOS eller Android måste du hyra filmerna du vill se via Plejmos webbplats innan de hamnar i Apple TV-appen. Detta för att kringgå Apples och Googles relativt stora andel de tar för köp inuti appar.

Vi har testat Plejmos nya Apple TV-app för att se hur den klarar sig mot konkurrenterna. Väldigt mycket är sig likt från appen till IOS och Android. Jag har dels mina aktiva filmer och dels kan jag gå in i Inställningar i IOS eller Konto på Apple TV. Under Konto i Plejmo-appen kan jag se vilket konto jag är inloggad med samt logga ut. I en IOS- eller Android-enhet får jag lite mer information i Inställningar så som app-version och jag kan välja huruvida jag vill att offline-lagrade filmer endast ska laddas ner över wifi eller ej.

För att en lånad film ska dyka upp i min Apple TV måste jag alltså först hyra den via Plejmos webbplats. Det kan ta en liten stund för filmen att väl dyka upp i appen men det går att påskynda processen genom att gå ur och in i appen.

På så sätt är det lite krångligare än att hyra film i Itunes Store. När jag har jämfört priserna kan jag dock konstatera att Plejmos mer attraktiva filmer i de flesta fall är drygt en tia billigare än i Itunes Store. Detta är så klart inga stora pengar men du sparar snabbt in mycket pengar om du hyr film relativt ofta. Vill du köpa en film får du däremot ofta betala en tia mer i Plejmo än i Itunes.

Jag har använt Plejmo en del innan och kollat på Apple TV med hjälp av Airplay, vilket jag tyckt fungerat bra överlag. Ibland har jag dock haft lite svårt att få med undertexter eller ändra från dubbat till originalspråk, och ibland har kvaliteten på bild och ljud varierat lite. Dessa bekymmer är helt borta med Plejmo-appen i Apple TV. Några sekunder i början kan bilden vara något pixlig men efter det är uppspelningen jämn och av hög kvalitet. För mig känns detta som ett jättelyft av tjänsten och som Apple TV-innehavare är detta en mycket välkommen nyhet.

Momenten för att jag ska börja kolla på en film blir färre och jag behöver inte ha koll på var jag lade min mobil eller dator för att börja kolla på en film utan jag kan lätt gå in i appen och starta filmen direkt. Jag köper ändå att jag måste hyra filmen på Plejmos webbplats även om det är moment extra som Itunes Store saknar. Som en del av Apple har Itunes-affären ett försprång som Plejmo inte kan tävla med utan att behöva höja priserna väsentligt och då gör jag hellre ett steg extra än att betala mer.

Sammanfattningsvis är detta en naturlig utveckling för Plejmo och ett välkommet tillskott till tjänsten. Stegen för att börja kolla på en film på TV:n blir ännu färre om du har en Apple TV, det är färre saker som strular och det känns som att kvaliteten på uppspelningen har blivit ännu bättre.

Namn
Plejmo
Plattform
TV OS
Utvecklare
Magine Holding AB
Version
1.0
Pris
Gratis
Språk
svenska, danska, engelska, finska, norska bokmål

Läs mer om Plejmo:
Avsnitt #177: Ulrika och Måns hälsar på
Ulrika Lindwall: "Inte piraterna som är problemet"
Plejmo blickar framåt
Plejmo lanserar Sveriges största utbud av digital köpfilm
Plejmo breddar stöd för Chromecast

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.