Utredning vill slopa public service-licensen

Utredningen som tillsatts för att lägga fram ett förslag om ny finansiering av public service påstås föreslå att det nuvarande licenssystemet slopas.

I slutet av förra året tillsattes en kommitté av Kulturdepartementet för att se över det nuvarande finansieringssystemet av public service. Enligt källor som radioprogrammet Medierna varit i kontakt med kommer kommittéen, med representanter från samtliga riksdagspartier, föreslå att den tv-licens vi i nuläget har i Sverige ska slopas.

De kommer istället föreslå att den framtida finansieringen ska ske via skattesedeln. Olof Lavesson, moderat ledamot i public service-kommittén säger till Medierna:

– Jag uppfattar att det inte finns något stöd i kommittén eller i riksdagens partier för att behålla den traditionella tv-licensen. Den har överlevt sig själv och håller varken tekniskt eller politiskt.

Även Socialdemokraterna som tidigare varit skeptiska till en finansiering via skattesedeln har nu vänt i frågan och Socialdemokraternas mediepolitiska talesperson Gunilla Carlsson säger i ett uttalande:

– Med tanke på den tekniska utvecklingen så har vi nog insett att det är svårt att finansiera den fortsättningsvis på det sättet.

Den nya avgiften skulle i sådana fall regleras efter den enskildes inkomst men det skulle finnas ett tak som gör att höginkomsttagare inte kommer behöva betala mer än vad de betalar idag. Något officiellt förslag är dock ännu inte presenterat utan detta ska göras senast den 17 november i år. Förslaget ska sedan skickas på remiss för att kunna resultera i ett beslut under hösten 2018.

Kommentarer
50 svar

Apple säljer en specialutgåva av Apple Watch framtagen tillsammans med modehuset Hermès. Tidigare har man behövt åka utomlands för att köpa den – men inte nu längre.

Den 16 juli är det officiellt säljstart för den nostalgiframkallande Nokia 8110 4G, mer populärt kallad för "banantelefonen".

Hur gick det i förra veckans quiz? Vi ställde kluriga frågor om Sonos och så här gick det.

Huawei lyckas inte imponera med sin surfplatta Mediapad M5, trots hyfsade funktioner och prestanda. Upplevelsen är för oputsad och priset högre än konkurrenten Ipad.

Här kommer ett finfint litet tips på hur du kan ta bättre bilder med Apples inbygga kamera-app i IOS. Med några enkla tryck kan du ställa in fokus och exponering själv innan du tar bilden – vi visar dig hur.

Med abonnemanget Youtube Premium slipper du reklamen på videotjänsten och hos Youtube Music får du tillgång till bland annat spellistor med musikvideos.

Tack till Cappachino för detta #nyhetstips!