Utredning vill slopa public service-licensen

Utredningen som tillsatts för att lägga fram ett förslag om ny finansiering av public service påstås föreslå att det nuvarande licenssystemet slopas.

I slutet av förra året tillsattes en kommitté av Kulturdepartementet för att se över det nuvarande finansieringssystemet av public service. Enligt källor som radioprogrammet Medierna varit i kontakt med kommer kommittéen, med representanter från samtliga riksdagspartier, föreslå att den tv-licens vi i nuläget har i Sverige ska slopas.

De kommer istället föreslå att den framtida finansieringen ska ske via skattesedeln. Olof Lavesson, moderat ledamot i public service-kommittén säger till Medierna:

– Jag uppfattar att det inte finns något stöd i kommittén eller i riksdagens partier för att behålla den traditionella tv-licensen. Den har överlevt sig själv och håller varken tekniskt eller politiskt.

Även Socialdemokraterna som tidigare varit skeptiska till en finansiering via skattesedeln har nu vänt i frågan och Socialdemokraternas mediepolitiska talesperson Gunilla Carlsson säger i ett uttalande:

– Med tanke på den tekniska utvecklingen så har vi nog insett att det är svårt att finansiera den fortsättningsvis på det sättet.

Den nya avgiften skulle i sådana fall regleras efter den enskildes inkomst men det skulle finnas ett tak som gör att höginkomsttagare inte kommer behöva betala mer än vad de betalar idag. Något officiellt förslag är dock ännu inte presenterat utan detta ska göras senast den 17 november i år. Förslaget ska sedan skickas på remiss för att kunna resultera i ett beslut under hösten 2018.

Kommentarer
50 svar

Med IOS 12 har Apple gjort det möjligt att se vädret på låsskärmen när du vaknar. Så här får du igång funktionen.

Ingen näthandel ännu, men däremot molntjänster. Amazon Web Services öppnar sin verksamhet i Sverige idag.

Bilder på en Iphone XS-version av Apples puckelryggiga batterifodral har dykt upp på nätet, och produkten kan rentav dyka upp innan jul.

Längtar du efter en portabel och vattentålig högtalare med inbyggt smart röstassistent, då är det förmodligen JBL Link 20 du behöver.

Specialversionen av Oneplus 6T får ett Mclaren-inspirerat utseende, 10 gigabyte primärminne och extra snabb snabbladdning. 99 närvarar vid lanseringseventet utanför London.

Svenska betaltjänsten Klarna får nu stöd för Apple Pay. Det betyder i praktiken att även de som har banker och betalkort som inte har stöd kan använda Apple Pay genom Klarna.