Utredning vill slopa public service-licensen

Utredningen som tillsatts för att lägga fram ett förslag om ny finansiering av public service påstås föreslå att det nuvarande licenssystemet slopas.

I slutet av förra året tillsattes en kommitté av Kulturdepartementet för att se över det nuvarande finansieringssystemet av public service. Enligt källor som radioprogrammet Medierna varit i kontakt med kommer kommittéen, med representanter från samtliga riksdagspartier, föreslå att den tv-licens vi i nuläget har i Sverige ska slopas.

De kommer istället föreslå att den framtida finansieringen ska ske via skattesedeln. Olof Lavesson, moderat ledamot i public service-kommittén säger till Medierna:

– Jag uppfattar att det inte finns något stöd i kommittén eller i riksdagens partier för att behålla den traditionella tv-licensen. Den har överlevt sig själv och håller varken tekniskt eller politiskt.

Även Socialdemokraterna som tidigare varit skeptiska till en finansiering via skattesedeln har nu vänt i frågan och Socialdemokraternas mediepolitiska talesperson Gunilla Carlsson säger i ett uttalande:

– Med tanke på den tekniska utvecklingen så har vi nog insett att det är svårt att finansiera den fortsättningsvis på det sättet.

Den nya avgiften skulle i sådana fall regleras efter den enskildes inkomst men det skulle finnas ett tak som gör att höginkomsttagare inte kommer behöva betala mer än vad de betalar idag. Något officiellt förslag är dock ännu inte presenterat utan detta ska göras senast den 17 november i år. Förslaget ska sedan skickas på remiss för att kunna resultera i ett beslut under hösten 2018.

Kommentarer
50 svar

99-redaktionen har lagt vantarna på en Google Home Max. Den pluggas så klart in i testlabbet och får både spela musik och svara på frågor.

Att sitta och slösurfa på kontorets toalett och plötsligt få ett autospelande videoklipp med hög volym kan vara otroligt irriterande. Men snart blir det stopp för detta eftersom nästa version av Chrome kan blockera sådana videoklipp.

Den här veckan gör vi en djupdykning i mobilspelens värld. Känner du till de här titlarna?

Dags att presentera hur det gick för alla i förra veckans quiz om smarta klockor.

Avslöjandet runt Facebooks inblandning i dataskandalen runt analytikerfirman Cambridge Analytica växer, med uppmaningar om massflykt och rättsliga kallelser som efterspel.

Många använder Netflix men här får du några tips som kan få dig att få ut ännu mer av tjänsten.