Microsoft presenterar kontroller och SteamVR-stöd för VR/AR

Microsofts plattform för förstärkt och virtuell verklighet blir billigare och mer lättillgänglig än motsvarande plattformar från Oculus och HTC Vive.

När Microsoft presenterade Windows 10-uppdateringen Creator's Update i fjol framhöll företaget bland annat uppdateringens stöd för virtuell och förstärkt verklighet (VR/AR), något de kallade blandad verklighet (mixed reality). VR-lösningarna för denna blandade verklighet skulle bli så billiga som 299 dollar, ett avsevärt lägre inträdespris jämfört med konkurrenter som HTC Vive och Oculus Rift.

När Creator's Update släpptes i mars i år fanns detta stöd endast tillgängligt som en utvecklarfunktion som krävde att användaren aktiverade utvecklarläget i systemet. Med höstens logiskt namngivna uppdatering Fall Creator's Update, som ska släppas i september, kommer detta stöd vara aktiverat som standard. Utvecklare får då möjlighet att utveckla upplevelser för förstärkt och virtuell verklighet på Microsofts plattform.

Den största överraskningen med Microsofts VR/AR-plattform är dock att den får stöd för spel som utvecklats för Valves SteamVR-plattform, och kommer därmed få tillgång till ett gediget utbud av upplevelser för förstärkt och virtuell verklighet. Därmed ser Microsoft ut att undvika problematiken med att introducera en ny plattform med begränsat innehåll inledningsvis.

Till vintern ska VR-paket från samarbetspartners bli tillgängliga i paket vars prislappar spänner 299 dollar till 399 dollar, motsvarande strax under 3 000 kronor respektive strax under 4 000 kronor. Utöver ett VR/AR-headset kommer dessa paket även innehålla Microsofts rörelsekontroll, som sett till utformningen påminner mycket om Oculus Rift-kontrollerna. Microsofts lösning har dock fler knappar, och spårningen av dessa kontroller förlitar sig inte på sensorer som monteras upp på väggar.

Spårningen av användarens rörelser använder en kombination av acceleratorer och kameralösningar inbyggda i VR/AR-headseten som tillsammans spårar användarens rörelser, det vill säga optisk spårning. Samma system används för rörelsekontrollerna som har inbyggda accelerator-sensorer och den informationen kombineras med spårning från headsetets kameror för att spåra händernas rörelser.

Systemkraven för Microsofts plattform är överraskande milda. Microsoft ska använda två kategoriseringar som indikerar vilka systemkrav och vilken användarupplevelse som erbjuds. Kategorin "Windows Mixed Reality PCs" kräver blott en integrerad grafikkrets från exempelvis Intels Skylake-generation och denna ska kunna driva VR/AR-upplevelsen i 60 bilder per sekund.

Den mer avancerade upplevelsen fås i kategorin "Windows Mixed Reality Ultra PCs" som kräver dedikerade grafikkort och ska erbjuda bilduppdatering på 90 bilder per sekund. Utöver högre bilduppdatering ska Ultra-kategorin även erbjuda ett bredare synfält (FOV) än instegskategorin. Ultra-kategorin ska även kunna spegla VR/AR-upplevelsen på en extern bildskärm så att umgängeskretsen kan se vad som pågår på headset-skärmen.

Med stöd för SteamVR-mjukvara och hårdvara i mer konsumentvänliga nivåer ser Microsoft ut att försöka göra Windows-plattformen till en lättillgängliga inkörsport till förstärkt och virtuell verklighet.

Kommentarer
5 svar

Ida och Jakob berättar lite om hur det går med testerna av Iphone XS Max och Apple Watch S4, men hinner också prata om Amazons långa lista med nya prylar för det smarta hemmet. Missa inte det!

Apple är som bekant noga med detaljerna, och det visas inte minst här där vi får följa med bakom kulisserna när de nya urtavlorna till Apple Watch skapas.

99:s testlabb har fått in en ny klocka att testa: Apple Watch Series 4, och här delar vi med oss av våra första intryck.

Nya Echo-högtalare, tillbehör till bilen, förstärkare och en mikrovågsugn. Amazon tar i från tårna och visar upp en lång rad nya tillbehör till det smarta hemmet.

Nu har 99:s testlabb fått in monstermobilen Iphone XS Max, och vi börjar i studion för att dela med oss av våra första intryck. Är det värt att köpa en ny XS för den som redan har en Iphone X?

Apples september-event har kommit och gått, men minns du allt som hände på scenen, och 99:s täckning? Det här klarar bara 99:s mest trogna besökare, och den här gången finns också finfina priser i potten om du får tio rätt.