IFA 2017

Samsung presenterar nya sportklockor och förbättrade Gear Icon X-hörlurar

Inför IFA-konferensen har Samsung presenterat en rad nya produkter, där nya smarta sportklockor och en uppdaterad version av hörlurarna Gear Icon X ingår.

IFA-konferensen öppnar officiellt dörrarna idag men det har inte hindrat några företag från att smygstarta med produktpresentationer, och Samsung satsade brett på nya och förbättrade sportklockor, samt en uppdatering av de trådlösa Bluetooth-hörlurarna Gear Icon X.

Samsung Gear Sport

Detta är Samsungs nya smarta klocka inriktad mot sportsliga aktiviteter. Namnet till trots ser detta inte ut att vara en stor klocka som offrar form för funktion. Faktum är att Gear Sport-klockan är något mindre än företagets vanliga bruksklocka Samsung Gear S3. Boetten på Gear Sport är 42,9 millimeter stor och i denna hyses en Super AMOLED-skärm på 1,2 tum, att jämföra med 49 millimeter och 1,3 tum för Gear S3. Armbandet är nu också smalare med en bredd på 20 millimeter, att jämföra med 22 millimeter hos Gear S3. Klockan har inbyggt stöd för GPS-spårning och kommunicerar via Bluetooth.

De båda klockorna har annars en hel del gemensamt. Användaren navigerar i klockornas gränssnitt genom att snurra på vridringen, och Samsungs egna mobila operativsystem Tizen ligger till grund för mjukvaran. Andra funktioner mjukvaran kan skryta med, utöver hälsorelaterade funktioner, är att det inbyggda lagringsminnet på 4 GB kan användas för lokal lagring av spellistor i Spotify-appen. Det är nu även möjligt att mata in information om hur många kalorier du satt i dig direkt i klockan, något som tidigare har krävt S Health-appen på telefonen. Sett till tålighet för väder och vind ska Gear Sport överleva att sänkas till 50 meters djup, och den påstås även tåla att utsättas för saltvatten.

Gear Sport stöder även betalningsmetoden Samsung Pay, men då klockan saknar den magnetiska överföringsmekanismen MST kan betalningar via klockan endast göras via NFC-utrustade terminaler. Samsung har vidare integrerat Gear Sport med det egna ekosystemet av produkter då klockan kan användas som fjärrkontroll för att styra uppspelning av Powerpoint-presentationer eller för att styra virtuella verkligheter i Gear VR-headset.

Gear Icon X 2018

När vi testade Gear Icon X i fjol imponerades vi över hur mycket teknik Samsung lyckades klämma in i så små hörlurar, men samtidigt blev vi besvikna över den ytterst begränsade batteritiden. Samsung angav 1,5 timmars batteritid vid uppspelning av musik, men i vårt fall blev resultatet närmare timmen. Med Gear Icon X av 2018 års snitt ska denna batteritid öka till fem timmar, vilket om det stämmer i praktiken kan leda till riktigt lovande trådlösa in ear-hörlurar.

Precis som med första generationens Gear Icon X har hörlurarna även integrerat lagringsminne på 4 GB, vilket ska rymma cirka 500 låtar, och när hörlurarna används i fristående läge utan trådlös Bluetooth-kommunikation ska batteritiden gå upp till 7 timmar. Nytt denna gång är även att hörlurarna kan användas med röststyrning via Samsung Bixby, men även Google Assistant och Amazon Alexa i de regioner där dessa finns tillgängliga.

Gear Icon X ska börja säljas i slutet av året och finns då tillgängliga i färgerna grå, svart och rosa. Priser har ännu inte avslöjats.

Samsung Fit 2 Pro

Samsungs hälsoband Gear Fit 2 har också fått en uppgraderad version vid namn Gear Fit 2 Pro som kan fås i två storlekar. Båda storlekarna är utrustade med en Super AMOLED-skärm på 1,5 tum, vilket faktiskt är aningen mindre än föregångarens skärm på 1,58 tum. Precis som med dess klocksyskon Gear Sport används Samsungs Tizen-operativsystem där hälsoappen S Health tillsammans med ett flertal tredjepartsprogram kan övervaka dina aktiviteter.

En annan egenskap som delas med Gear Sport är att hälsobandet tål att sänkas i vatten till 50 meters djup. När bandets sensorer registrerar att det befinner sig i vatten aktiveras en funktion som kallas Water Lock Mode som förhindrar att vatten eller bubblor kan störa skärmen eller att klockan aktiveras oavsiktligt. Användaren ska kunna väcka skärmen och interagera med den genom att trycka på knapparna på sidan. Om användaren simmar under ytan registrerar klockan träningsaktiviteten och mäter pulsen kontinuerligt. Möjligheten att spela upp lokalt lagrad musik via Spotify är tillgängligt även här.

Det amerikanska priset för Gear Fit 2 Pro blir 200 dollar, vilket bör motsvara cirka 2 000 kronor på den svenska marknaden. Förbokningar av Gear Fit 2 Pro ska bli tillgängliga den 31 augusti.

Huawei lyckas inte imponera med sin surfplatta Mediapad M5, trots hyfsade funktioner och prestanda. Upplevelsen är för oputsad och priset högre än konkurrenten Ipad.

Här kommer ett finfint litet tips på hur du kan ta bättre bilder med Apples inbygga kamera-app i IOS. Med några enkla tryck kan du ställa in fokus och exponering själv innan du tar bilden – vi visar dig hur.

Med abonnemanget Youtube Premium slipper du reklamen på videotjänsten och hos Youtube Music får du tillgång till bland annat spellistor med musikvideos.

Tack till Cappachino för detta #nyhetstips!

Apple, Google och Amazon... alla vill göra högtalaren till ditt smarta hem. Men Sonos ligger bra till, tack vare snygga produkter som låter bra och funkar tillsammans med annat. Räcker det för att bli vinnaren?

Dags för nytt avsnitt av podden. Det här avsnittet handlar om Sonos, Homepod och Google Home, om Lightning-kontakten och om mobilsurfandet som vara ökar och ökar.

Idag inleds fotbolls-VM med en match mellan värdlandet Ryssland och Saudiarabien. För Iphone-användare finns Siri här för att svara på frågor.