IFA 2017

LG V30 skrotar den säregna skärmpanelen

Förra veckan skrev 99 om rykten kring LG V30, och nu har företaget presenterat telefonen. Slutresultatet visade sig stämma nästan fullt ut.

LG:s telefonfamilj i V-serien togs emot mycket positivt när den första modellen, LG V10, lanserades. Trots detta är det sannolikt många telefonspekulanter på den svenska marknaden som inte känner till produktfamiljens existens. Anledningen till detta är att V10 och uppföljaren V20 aldrig lanserades här, trots gott mottagande internationellt. Nu när LG V30 har presenterats föds återigen hoppet bland LG-kunder om att det senaste flaggskeppet ska lanseras här.

Den särskiljande egenskapen för V-serien har varit den lilla skärmpanelen överst på telefonen som visar notiser och annan intressant information som lämpar sig för att visas på en liten yta. Denna kan ses som LG:s svar på den panel som Samsung använt på Edge-telefonera i Galaxy S-familjen. Trots detta offrar nu LG den särskiljande egenskapen när de presenterar LG V30 officiellt i samband med IFA-mässan i Berlin.

Precis som ryktena påstod används systemkretsen Qualcomm Snapdragon 835 och en bildskärm på 6 tum av OLED-typ, med bildförhållandet 18:9. Detta är första gången LG använder OLED-paneler i sina flaggskepp då företaget tidigare använt egna LCD-baserade bildpaneler. Tack vare mindre skärmkanter är telefonen något nättare än föregångaren V20. Innan lanseringen florerade ett rykte om att det skulle komma en mer avancerad variant av V30 som skulle heta V30 Plus vilket också visade sig stämma, och den enda egentliga skillnaden mellan de två modellerna är den interna lagringen.

Grundmodellen av LG V30 utrustas med 64 gigabyte lagring och V30 Plus får istället 128 gigabyte lagring. Det finns plats för SD-kort i båda varianterna där ytterligare 128 GB lagring stöds. Båda modellerna har precis som ryktena påstod 4 gigabyte primärminne och dubbla bakre kameror. De dubbla kameralinserna på baksidan består av en standardlins på 16 megapixel och en vidvinkellins på 13 megapixel. Standardlinsen på 16 megapixel har dessutom en större bländaröppning på f/1.6 vilket bör ge den god kapacitet för fotografi i begränsad belysning. Den främre kameran består av en vidvinkellins på 5 megapixel. Telefonens batteri har en kapacitet på 3 300 mAh och telefonen levereras med Android 7.1.2.

Telefonen laddas via USB Type-C och den är damm- och vattentät enligt IP68-standarden. Vidare är den utrustad med 32-bitars ljudomvandlare (Quad DAC) som minskar bruset genom att konvertera digitala ljudsignaler till analoga. Just inkluderingen av en DAC-enhet har varit en källa till kontrovers tidigare då LG:s nuvarande flaggskeppstelefon, LG G6, var utrustad med just en sådan på de asiatiska marknaderna men modellerna som gjordes tillgängliga på den svenska marknaden saknade DAC-enhet. Trådlös laddning var en annan funktion som fanns i G6-modeller för den amerikanska marknaden, men inte den svenska. Om V30 lanseras i Sverige är det alltså inte skrivet i sten att alla funktioner följer med till den svenska marknaden.

Det är i skrivande stund oklart om LG V30 kommer att lanseras i Sverige. 99 har sökt LG:s pr-representanter för svar om en eventuell svensk lansering, vi återkommer om och när vi får svar i frågan.

Amanda Reventlid
har en hemlig dröm om att alla en dag ska vara cyborgs. Fascineras mycket av digital livsstil och gillar tv-spel. Pillar gärna itu saker för att se hur de funkar med varierat resultat.
Andreas Eklöv
En före detta Windows- och Linuxanvändare som fick råd att köpa sin första Mac anno 2003, en förträfflig Ibook G4 som tjänade mig fint i över sex år. Numera ökar jag Mac-kvoten på Geeks-kontoret.

Simon Risberg föddes med dysmeli, och fick sina ben amputerade vid ett års ålder. I veckans fredagsvideo visar Simon upp sina bioniska ben, som visar att framtiden verkligen har kommit!

Vår medlem Kallgren är köpsugen och har frågor om Sonos Play:1 och Sonos One som han vill använda tillsammans med Alexa. Hjälp från befintliga användare sökes!

Ni ställde frågorna, och vi bjöd in representanter från Sveriges riksdagspartier för att svara. I Geeks valspecial har det nu blivit dags för Socialdemokraterna, som berättar om partiets politik i teknikrelaterade frågor.

Efter uppmärksamheten kring hur Google använder och lagrar användares platshistorik har nu företaget förtydligat sin beskrivning av inställningarna.

I september kommer Apple att visa upp årets nya Iphone-modeller, och enligt det senaste ryktet kommer det finnas stöd för ritdonet Apple Pencil.

Den här veckan ställer vi frågor om Microsoft, ett företag med många strängar på lyran. Hur många rätt får du?