Palm-telefoner återvänder från graven 2018

Företaget TCL har köpt upp rättigheterna till varumärket Palm, vilket innebär att nya telefoner med det klassiska märket kan vara på väg.

Får du nostalgiska vibbar när namn som Palm Pilot, Palm Tungsten V och Palm Treo nämns? Långt innan dagens smarta mobiler ens befann sig i planeringsstadiet uppfylldes denna funktion av en produkttyp som kallades PDA, kort för Personal Digital Assistant. Dessa handdatorer innehöll produktivitetsrelaterade funktioner som kalendrar, anteckningsböcker, e-post och mycket mer. En av de absolut största aktörerna var Palm som blev nästintill synonyma med PDA-produkter.

Företaget gick från de tidiga Palm Pilot-prodoukterna till mer moderna varianter som Palm Tungsten, och till slut gick de över till att producera smarta telefoner i form av Palm Treo. Palm utvecklade senare ett Linux-baserat operativsystem vid namn Web OS som användes i produktfamiljen Palm Pre. Web OS var unikt för sin tid då det använde webbtekniker som HTML5 som byggstenar för användarmiljön. Efter en tids kräftgång såldes Palm och dess materiella tillgångar till andra företag, och telefonsagan var slut.

Detta ser det nu ut som att det blir ändring på då det kinesiska företaget TCL, som äger rättigheterna till varumärket Palm sedan tre år tillbaks, planerar att lansera nya Palm-telefoner under 2018. Det handlar dock inte om nya telefoner med Web OS som operativsystem utan istället Android. Exakt vad de unika egenskaperna ska vara med de nya Palm-telefonerna avslöjas inte, men i en intervju med Android Planet berättar TCL:s marknadschef Stefan Streit att de siktar in sig på en äldre publik som använde Palms gamla PDA-produkter.

TCL äger även rättigheterna till att producera telefoner med varumärket Blackberry där nya produkter redan har lanserats under TCL:s flagg, bland annat Blackberry Keyone. Någon mer specifik lansering för de nya Palm-produkterna har inte presenterats, så någon gång under 2018 är allt vi har att gå på för tillfället.

Apple är som bekant noga med detaljerna, och det visas inte minst här där vi får följa med bakom kulisserna när de nya urtavlorna till Apple Watch skapas.

99:s testlabb har fått in en ny klocka att testa: Apple Watch Series 4, och här delar vi med oss av våra första intryck.

Nya Echo-högtalare, tillbehör till bilen, förstärkare och en mikrovågsugn. Amazon tar i från tårna och visar upp en lång rad nya tillbehör till det smarta hemmet.

Nu har 99:s testlabb fått in monstermobilen Iphone XS Max, och vi börjar i studion för att dela med oss av våra första intryck. Är det värt att köpa en ny XS för den som redan har en Iphone X?

Apples september-event har kommit och gått, men minns du allt som hände på scenen, och 99:s täckning? Det här klarar bara 99:s mest trogna besökare, och den här gången finns också finfina priser i potten om du får tio rätt.

Amazon Echo med Alexa må vara en populär röstassistent för det smarta hemmet, men bra ljud har högtalaren inte. Det vill nu Amazon råda bot på med en maffig bashögtalare.