Palm-telefoner återvänder från graven 2018

Företaget TCL har köpt upp rättigheterna till varumärket Palm, vilket innebär att nya telefoner med det klassiska märket kan vara på väg.

Får du nostalgiska vibbar när namn som Palm Pilot, Palm Tungsten V och Palm Treo nämns? Långt innan dagens smarta mobiler ens befann sig i planeringsstadiet uppfylldes denna funktion av en produkttyp som kallades PDA, kort för Personal Digital Assistant. Dessa handdatorer innehöll produktivitetsrelaterade funktioner som kalendrar, anteckningsböcker, e-post och mycket mer. En av de absolut största aktörerna var Palm som blev nästintill synonyma med PDA-produkter.

Företaget gick från de tidiga Palm Pilot-prodoukterna till mer moderna varianter som Palm Tungsten, och till slut gick de över till att producera smarta telefoner i form av Palm Treo. Palm utvecklade senare ett Linux-baserat operativsystem vid namn Web OS som användes i produktfamiljen Palm Pre. Web OS var unikt för sin tid då det använde webbtekniker som HTML5 som byggstenar för användarmiljön. Efter en tids kräftgång såldes Palm och dess materiella tillgångar till andra företag, och telefonsagan var slut.

Detta ser det nu ut som att det blir ändring på då det kinesiska företaget TCL, som äger rättigheterna till varumärket Palm sedan tre år tillbaks, planerar att lansera nya Palm-telefoner under 2018. Det handlar dock inte om nya telefoner med Web OS som operativsystem utan istället Android. Exakt vad de unika egenskaperna ska vara med de nya Palm-telefonerna avslöjas inte, men i en intervju med Android Planet berättar TCL:s marknadschef Stefan Streit att de siktar in sig på en äldre publik som använde Palms gamla PDA-produkter.

TCL äger även rättigheterna till att producera telefoner med varumärket Blackberry där nya produkter redan har lanserats under TCL:s flagg, bland annat Blackberry Keyone. Någon mer specifik lansering för de nya Palm-produkterna har inte presenterats, så någon gång under 2018 är allt vi har att gå på för tillfället.

Det må bara midsommar idag och troligen regnar det bara därför – men för att du ska vara redo för resten av sommarens soliga dagar kommer här en repris på hur du enkelt bygger ihop din egen utomhusbiograf.

Den nya appen erbjuder ett snyggt men funktionsmässigt avskalat gränssnitt för den som vill ha sitt podd-lyssnande i snyggt paketerat format.

Den här veckan ställer vi frågor om marknadsföringsfraser eller slogans, både gamla klassiker och mer moderna varianter. Hur många rätt får du?

Steget mot att etablera en enhetlig standard för digitala nycklar till bilar har nu fattats i en grupp som bland annat innefattar Apple, BMW och Samsung.

Se upp i inkorgen! Säkerhetsföretaget Avanan varnar för en typ av bedrägeriförsök som med hjälp av budskap dolda med textstorleken noll tar sig förbi dina skräppostfilter.

Tack till nikka för detta #nyhetstips!

Så här med semestertider på gång för många lyfter vi fram några tips för att undvika att gå i nättrollens fällor. Viktigt att tänka på sinnesfriden och att koppla av. Känn dig fri att också använda tipsen tillbaka i vardagen sedan.