Palm-telefoner återvänder från graven 2018

Företaget TCL har köpt upp rättigheterna till varumärket Palm, vilket innebär att nya telefoner med det klassiska märket kan vara på väg.

Får du nostalgiska vibbar när namn som Palm Pilot, Palm Tungsten V och Palm Treo nämns? Långt innan dagens smarta mobiler ens befann sig i planeringsstadiet uppfylldes denna funktion av en produkttyp som kallades PDA, kort för Personal Digital Assistant. Dessa handdatorer innehöll produktivitetsrelaterade funktioner som kalendrar, anteckningsböcker, e-post och mycket mer. En av de absolut största aktörerna var Palm som blev nästintill synonyma med PDA-produkter.

Företaget gick från de tidiga Palm Pilot-prodoukterna till mer moderna varianter som Palm Tungsten, och till slut gick de över till att producera smarta telefoner i form av Palm Treo. Palm utvecklade senare ett Linux-baserat operativsystem vid namn Web OS som användes i produktfamiljen Palm Pre. Web OS var unikt för sin tid då det använde webbtekniker som HTML5 som byggstenar för användarmiljön. Efter en tids kräftgång såldes Palm och dess materiella tillgångar till andra företag, och telefonsagan var slut.

Detta ser det nu ut som att det blir ändring på då det kinesiska företaget TCL, som äger rättigheterna till varumärket Palm sedan tre år tillbaks, planerar att lansera nya Palm-telefoner under 2018. Det handlar dock inte om nya telefoner med Web OS som operativsystem utan istället Android. Exakt vad de unika egenskaperna ska vara med de nya Palm-telefonerna avslöjas inte, men i en intervju med Android Planet berättar TCL:s marknadschef Stefan Streit att de siktar in sig på en äldre publik som använde Palms gamla PDA-produkter.

TCL äger även rättigheterna till att producera telefoner med varumärket Blackberry där nya produkter redan har lanserats under TCL:s flagg, bland annat Blackberry Keyone. Någon mer specifik lansering för de nya Palm-produkterna har inte presenterats, så någon gång under 2018 är allt vi har att gå på för tillfället.

Trots all automatisering kan det ibland vara skönt att kunna tända sina uppkopplade lampor via den vanliga strömbrytaren på väggen. Innan årets slut kommer det att släppas smarta strömbrytare till Philips Hue-lampor.

Nu är programmering en del av grundskolans läroplan. Varför är det viktigt när det samtidigt kommer larmrapporter om att elever presterar allt sämre i de traditionella ämnena undrar du?

Lite från ingenstans skickade Apple ut en pressinbjudan idag till ett event där de planerar att prata om nya kreativa idéer för lärare och elever.

Amanda och Ida pratar om att ha ett jobb som är som julafton, Idas nya jobbdator, WWDC, Klingoner – deras mat och språk, Fibits nya klocka och "tjejprodukter".

Vetenskapsmannen Stephen Hawking somnade under veckan in i sitt hem 76 år gammal. Vi ärar hans minne med veckans fredagsvideo.

Amanda testar högtalaren JBL Boombox som levererar mycket bas, fylligt ljud, fiffiga funktioner och lång batteritid.