Sphero lanserar appstyrda robotarna R2-D2 och BB-9E

Spheros appstyrda lilla robot BB-8 blev en succé när den släpptes 2015, nu följer företaget upp med två nya inför nästa Star Wars-film. Den här gången bjuds vi på R2-D2 och BB-9E.

Star Wars-filmen The Force Awakens introducerade roboten BB-8 som i händerna på företaget Sphero blev en fantastisk liten appstyrd robot högt upp på önskelistor hos både stora och små. Nu är en ny Star Wars-film på gång och Disney och Sphero har samarbetat på nytt. Den här gången lanserar Sphero två nya appstyrda robotar, R2-D2 och BB-9E.

Den första är en rekreation av den älskade roboten R2-D2 som hängt med ända från starten av Star Wars. Precis som i filmerna kan den här appstyrda varianten byta mellan att ta sig fram på tre eller två ben. Lamporna fungerar och den kan interagera med andra Sphero-robotar. Den är lite högre än BB-8-leksaken och kostar 180 dollar.

Den andra nyheten är roboten BB-9E, vilket verkar vara en First Order-version av BB-8. Den har en mörk design och har ett konkavt rött öga. Sphero säger att BB-9E har ett ultratåligt yttre och samma rörelser och LED-lampor som roboten kommer att ha i filmen The Last Jedi. BB-9E fungerar i övrigt som BB-8 och kommer att kosta 150 dollar.

Båda robotarna börjar säljas med start den 1 september, vilket sammanfaller med Star Wars-tillställningen Force Friday II. Låt oss gissa att de här appstyrda leksakerna blir populära önskningar till tomten i år.

Trots all automatisering kan det ibland vara skönt att kunna tända sina uppkopplade lampor via den vanliga strömbrytaren på väggen. Innan årets slut kommer det att släppas smarta strömbrytare till Philips Hue-lampor.

Nu är programmering en del av grundskolans läroplan. Varför är det viktigt när det samtidigt kommer larmrapporter om att elever presterar allt sämre i de traditionella ämnena undrar du?

Lite från ingenstans skickade Apple ut en pressinbjudan idag till ett event där de planerar att prata om nya kreativa idéer för lärare och elever.

Amanda och Ida pratar om att ha ett jobb som är som julafton, Idas nya jobbdator, WWDC, Klingoner – deras mat och språk, Fibits nya klocka och "tjejprodukter".

Vetenskapsmannen Stephen Hawking somnade under veckan in i sitt hem 76 år gammal. Vi ärar hans minne med veckans fredagsvideo.

Amanda testar högtalaren JBL Boombox som levererar mycket bas, fylligt ljud, fiffiga funktioner och lång batteritid.