IFA 2017

Sony presenterar nya telefoner och smart högtalare

Sonys nya telefonmodeller skryter med 3d-avläsning som paradnummer, och en utseendemässigt bekant smart högtalare presenterades också.

IFA-mässan är i full sving och företagen avlöser varandra med produkter inom alla möjliga kategorier. Sony har visat upp ett flertal nya produkter, och bland de mer intressanta återfinns bland annat de nya telefonmodellerna Xperia XZ1 och Xperia XZ1 Compact.

Xperia XZ1 fortsätter Sonys tradition med ungefär samma design som använts i fem år ny, och moderna trender som skärmar som täcker nästan hela telefonens framsida gör sig inte besvär här. Namngivningen och segmenteringen av produkter är också fortsatt svårbegriplig, där de nya XZ1-telefonerna är snabbare och mer moderna än de tidigare XZ-varianterna, men den faktiska flaggskeppsmodellen med bäst specifikationer är fortfarande förra generationens toppmodell Xperia XZ Ultra.

Detta till trots är både Xperia XZ1 och XZ1 Compact utrustade med den senaste systemkretsen i form av Qualcomm Snapdragon 835 och 4 GB primärminne. Den större XZ1-modellen är utrustad med en 5,2 tum stor bildpanel med upplösningen 1080p och stöd för HDR-färger. Den mindre XZ1 Compact-modellen har istället en 4,6 tum stor skärm med upplösningen 720p, och stöd för HDR saknas här. Annars är båda telefonerna vatten- och dammtåliga enligt IP68-standarden. XZ1 använder ett metallchassi medan XZ1 Compact istället använder en kombination av glasfiber och plast.

Sett till kameralösningen används en bakre kamera på 13 megapixel och en främre kamera på 8 megapixel. Precis som föregående generationers telefoner i XZ-serien stöder de nya telefonerna videoinspelning i slow motion, 960 bilder per sekund för att vara exakt, något som åstadkoms genom att kamerasensorn har ett eget buffer-minne på 1 GB som kan hantera många fler bilder per sekund innan de behöver flyttas över till primärminnet.

Den stora särskiljande funktionen är dock att kameralösningen kan scanna av objekt i 3d. Användaren kan exempelvis läsa av en persons huvud och få detta representerad som ett detaljerat 3d-objekt som kan användas i 3d-mjukvara. Detaljgraden för inlästa objekt ser imponerande ut, vi återkommer med intryck när vi kan lägga vantarna på de nya telefonerna. Båda telefonerna utrustas med Android 8.0 "Oreo", vilket enligt Sony blir de första telefonerna på marknaden med det nya systemet. Priset för Xperia XZ1 blir cirka 7 000 kronor medan XZ1 Compact går på cirka 5 500 kronor.

Sonys smarta högtalare

Under IFA har Sony också visat att de sällar sig till den allt växande skaran företag som lanserar högtalare bestyckade med smarta röstassistenter. Sony LF-S50G använder sig av Google Assistant för att låta användaren använda röstkommandon för att styra uppspelningen av ljud, fråga efter uppdateringar om vädret, leta information på internet, med mera. Likt Google Home kan Sonys högtalare även anslutas till andra smarta prylar som termostater, glödlampor och mycket mer.

Utöver detta har Sony inte delat med sig särskilt mycket information om LF-S50G. Användaren kan ansluta sin telefon till högtalarna via Bluetooth eller NFC och deras vattentålighet innebär att de kan stå i köket utan att du ska behöva oroa dig för vattenstänk. Den är dock bara IPX3-certifierad vilket innebär att den inte överlever en simtur i poolen. Här finns också inbyggt stöd för Chromecast vilket innebär att du kan strömma musik från appar på telefonen till högtalaren över wifi.

Sony LF-S50G ska bli tillgänglig i oktober och kostar då $200, vilket bör motsvara cirka 2 000 kronor på svenska marknaden.

Kommentarer
17 svar

Apple säljer en specialutgåva av Apple Watch framtagen tillsammans med modehuset Hermès. Tidigare har man behövt åka utomlands för att köpa den – men inte nu längre.

Den 16 juli är det officiellt säljstart för den nostalgiframkallande Nokia 8110 4G, mer populärt kallad för "banantelefonen".

Hur gick det i förra veckans quiz? Vi ställde kluriga frågor om Sonos och så här gick det.

Huawei lyckas inte imponera med sin surfplatta Mediapad M5, trots hyfsade funktioner och prestanda. Upplevelsen är för oputsad och priset högre än konkurrenten Ipad.

Här kommer ett finfint litet tips på hur du kan ta bättre bilder med Apples inbygga kamera-app i IOS. Med några enkla tryck kan du ställa in fokus och exponering själv innan du tar bilden – vi visar dig hur.

Med abonnemanget Youtube Premium slipper du reklamen på videotjänsten och hos Youtube Music får du tillgång till bland annat spellistor med musikvideos.

Tack till Cappachino för detta #nyhetstips!