Apple och Amazon vill slåss om rättigheterna till James Bond

De traditionella filmjättarna får se upp, nu sägs också Apple och Amazon vilja köpa rättigheterna till varumärket James Bond.

Varumärket James Bond är eftertraktat då det anses ha stor utvecklingspotential och nu ger sig två stora bolag in i kampen om rättigheterna som inte är traditionella filmbolag – både Apple och Amazon sägs ha påbörjat förhandlingar med MGM.

Uppgifterna kommer från Hollywood Reporter som skriver att Warner Bros ser ut att ta hem filmdistribueringsrättigheterna för Bond-franchisen. Deras avtal med Sony löpte ut efter filmen Spectre 2015, men nu får de alltså konkurrens från Apple och Amazon.

Apple och Amazon sägs vara villiga att spendera pengar i samma bollpark som Warner. Båda företagen har startat upp egna tjänster för strömmande video och är på jakt efter alla konkurrensfördelar de kan få. Bond ses som ett varumärke med stor potential och jämförs med vad som görs med exempelvis Marvel.

De nyligen rekryterade tv-cheferna Zack Van Amburg och Jamie Erlicht sägs sköta förhandlingarna åt Apple och det tyder på att Apple är ute efter mer än bara filmrättigheter, kanske är de ute efter att släppa loss tv-potentialen i James Bond. En källa säger att den typen av rättigheter troligen är värt någonstans mellan två och fem miljarder dollar.

James Bond kommer att återkomma i Daniel Craigs tappning i en ny film som släpps i slutet av 2019. Vad mer som ligger i Bonds framtid, återstår att se.

Skriven av Ida Blix

E-legitimationen Bank ID används motvilligt av oss här på 99. 68 procent skulle nog gärna byta om det fanns alternativ medan endast 23 procent tycker det är en fantastisk tjänst.

Apple, Google och Amazon... alla vill göra högtalaren till ditt smarta hem. Men Sonos ligger bra till, tack vare snygga produkter som låter bra och funkar tillsammans med annat. Räcker det för att bli vinnaren?

Kontaktlösa mobilbetalningar är bara början, för tack vare sakernas internet kan snart kylskåpet, bilen och kläderna betala själva. Ida har träffat Christina Lind, Sverigechef på Visa för att prata om framtidens betalningar och hur de påverkar oss kunder.

Dags för nytt avsnitt av podden. Det här avsnittet handlar om Sonos, Homepod och Google Home, om Lightning-kontakten och om mobilsurfandet som vara ökar och ökar.

USA har rivit upp sin princip om nätneutralitet, men låt oss kämpa för att behålla den i Sverige. Youtube-profilen CGP Grey förklarar varför det är en bra idé.

Oneplus har släppt en uppdatering till mobiltelefonen Oneplus 6, som åtgärdar den säkerhetslucka som försatte data i fara.