Ikea vill integrera smart teknik i allt

Ikeas smarta belysning är bara början. Enligt Björn Block, chef för smarta hem på möbeljätten, vill de integrera smart teknik i allt.

Intresset för Ikeas smarta lampor är jättestort och enligt en läsvärd längre intervju hos Computer Sweden är det dock bara början på Ikeas satsningar på det smarta hemmet.

– På sikt är smart teknik integrerat i allt. Det är lika naturligt att tänka på som materialval och vi brukar säga att vi i vårt team gjort vårt jobb när vi inte behövs längre. Så vi tittar på hur smart teknik ska integreras i hela vårt sortiment, säger Björn Block, affärschef för smarta hem på Ikea.

En viktig del av Ikeas smarta hem-satsningar är att få till täta samarbeten med både teknikkonsulter som kan hjälpa till att utveckla lösningarna och med de stora teknikjättarna som Google, Apple och Amazon för att se till att deras plattformar stöder det som Ikea tar fram. Målet är att ha ett öppet system.

Om några veckor rullar möbeljätten ut en uppdatering till sina smarta lampor som gör dem kompatibla med röstassistenterna Amazons Alexa, Apples Siri och Google Assistant.

Satsningarna på det smarta hemmet innebär några nya utmaningar för Ikea. Björn Block konstaterar att mjukvaran är viktig. Till skillnad från en deras traditionella utbud behöver smarta hemmet-prylarna uppdateras över tid.

Någon kommande produkt som är på gång efter lamporna vill Björn Block inte peka ut, men avslöjar ändå att mycket tid just nu ägnas åt sovrummet.

Kommentarer
8 svar

E-legitimationen Bank ID används motvilligt av oss här på 99. 68 procent skulle nog gärna byta om det fanns alternativ medan endast 23 procent tycker det är en fantastisk tjänst.

Apple, Google och Amazon... alla vill göra högtalaren till ditt smarta hem. Men Sonos ligger bra till, tack vare snygga produkter som låter bra och funkar tillsammans med annat. Räcker det för att bli vinnaren?

Kontaktlösa mobilbetalningar är bara början, för tack vare sakernas internet kan snart kylskåpet, bilen och kläderna betala själva. Ida har träffat Christina Lind, Sverigechef på Visa för att prata om framtidens betalningar och hur de påverkar oss kunder.

Dags för nytt avsnitt av podden. Det här avsnittet handlar om Sonos, Homepod och Google Home, om Lightning-kontakten och om mobilsurfandet som vara ökar och ökar.

USA har rivit upp sin princip om nätneutralitet, men låt oss kämpa för att behålla den i Sverige. Youtube-profilen CGP Grey förklarar varför det är en bra idé.

Oneplus har släppt en uppdatering till mobiltelefonen Oneplus 6, som åtgärdar den säkerhetslucka som försatte data i fara.