Ikea vill integrera smart teknik i allt

Ikeas smarta belysning är bara början. Enligt Björn Block, chef för smarta hem på möbeljätten, vill de integrera smart teknik i allt.

Intresset för Ikeas smarta lampor är jättestort och enligt en läsvärd längre intervju hos Computer Sweden är det dock bara början på Ikeas satsningar på det smarta hemmet.

– På sikt är smart teknik integrerat i allt. Det är lika naturligt att tänka på som materialval och vi brukar säga att vi i vårt team gjort vårt jobb när vi inte behövs längre. Så vi tittar på hur smart teknik ska integreras i hela vårt sortiment, säger Björn Block, affärschef för smarta hem på Ikea.

En viktig del av Ikeas smarta hem-satsningar är att få till täta samarbeten med både teknikkonsulter som kan hjälpa till att utveckla lösningarna och med de stora teknikjättarna som Google, Apple och Amazon för att se till att deras plattformar stöder det som Ikea tar fram. Målet är att ha ett öppet system.

Om några veckor rullar möbeljätten ut en uppdatering till sina smarta lampor som gör dem kompatibla med röstassistenterna Amazons Alexa, Apples Siri och Google Assistant.

Satsningarna på det smarta hemmet innebär några nya utmaningar för Ikea. Björn Block konstaterar att mjukvaran är viktig. Till skillnad från en deras traditionella utbud behöver smarta hemmet-prylarna uppdateras över tid.

Någon kommande produkt som är på gång efter lamporna vill Björn Block inte peka ut, men avslöjar ändå att mycket tid just nu ägnas åt sovrummet.

Kommentarer
8 svar

Det blir att prata lokalspråk med Google Assistant under 2018. Mjukvarujätten bekräftar en utrullning till flera länder de närmaste månaderna, däribland Sverige.

I dagsläget kan det mesta mäta vad vi gör och ge lite tips och trix på vad i vardagen vi bör ändra på. Men detta kan också gå överstyr.

För att Postnord ska klara av att hantera det nya systemet för lagring av paket från länder utanför EU kommer de nu bygga ett nytt lager i Örebro samt anställa runt 90 personer.

Amanda fortsätter sitt musikäventyr och denna gång dyker hon ner i havet som är Bluetooth, Airplay och Spotify Connect, och passar på att gå igenom vilken högtalare som passar till vad.

Denna vecka kollar vi hur bra koll du egentligen har på musiktjänster. In och testa dina kunskaper!

Enligt ett läckt dokument ser Nokia ingen framtid för företagets hälsoprodukter under namnet Nokia Health (tidigare Withings).