23 000 svenska sökträffar tas bort från Google

23 000 sökträffar har plockats bort hos Google i Sverige efter att EU-domstolen 2014 slog fast att privatpersoner har rätt att bli glömda på internet.

2014 vann en spansk medborgare ett integritetsmål mot Google i EU-domstolen. Spanjoren krävde att sökträffar på hans namn i en artikel i La Vanguardia från 1998 skulle tas bort. Sedan dess har sökjätten tvingats ta bort över 800 000 sökträffar på personnamn i EU-länder. Enligt Googles transparensrapport har Google behövt plocka bort 23 000 sökträffar i Sverige.

Detta innebär dock inte att publiceringarna försvinner från nätet men de går inte längre att hitta dem via Google. 57 procent av alla som begärt att bli bortplockade från sökresultaten har blivit nekade. För att sökresultat ska tas bort krävs det att de är otillräckliga, irrelevanta, eller missvisande.

Den nya appen erbjuder ett snyggt men funktionsmässigt avskalat gränssnitt för den som vill ha sitt podd-lyssnande i snyggt paketerat format.

Den här veckan ställer vi frågor om marknadsföringsfraser eller slogans, både gamla klassiker och mer moderna varianter. Hur många rätt får du?

Steget mot att etablera en enhetlig standard för digitala nycklar till bilar har nu fattats i en grupp som bland annat innefattar Apple, BMW och Samsung.

Se upp i inkorgen! Säkerhetsföretaget Avanan varnar för en typ av bedrägeriförsök som med hjälp av budskap dolda med textstorleken noll tar sig förbi dina skräppostfilter.

Tack till nikka för detta #nyhetstips!

Så här med semestertider på gång för många lyfter vi fram några tips för att undvika att gå i nättrollens fällor. Viktigt att tänka på sinnesfriden och att koppla av. Känn dig fri att också använda tipsen tillbaka i vardagen sedan.

Apple säljer en specialutgåva av Apple Watch framtagen tillsammans med modehuset Hermès. Tidigare har man behövt åka utomlands för att köpa den – men inte nu längre.