Allt du behöver veta om Apples event

Nu har Apple haft sitt första event i nybyggda Steve Jobs Theater. Missade du sändningen kommer här de viktigaste nyheterna i en kort sammanfattning.

På tisdagskvällen klev Tim Cook med kollegor upp på scenen i nybyggda Steve Jobs Theater för första gången för att lansera höstens nya produkter. Missade du eventet kommer här en snabb sammanfattning.

Apple visade upp tre nya telefoner

Apple lanserade hela tre mobiltelefoner under eventet, Iphone 7 och 7 Plus ersätts av Iphone 8 och Iphone 8 Plus med ny design med glasbaksida och hårdvaruförbättringar. Telefonerna får bland annat nya processorer, bättre kameror och trådlös laddning. Apple har stoppat dit Retina HD-skärmar som bjuder på True Tone-tekniken vi sett i bland annat Ipad Pro.

Iphone 8 och Iphone 8 Plus finns att köpa i rymdgrått, silver och guld och kostar från 7 995 kronor för Iphone 8 och från 9 095 kronor för Iphone 8 Plus. Apple tar emot förbeställningar den 15 september klockan 9.01.

Iphone X

Den stora nyheten från eventet presenterades som "one more thing" och är den nya flaggskeppsmodellen som kallas Iphone X (uttalas som den engelska siffran ten). OLED-skärmen täcker nästan hela framsidan och mäter 5,8 tum. Hjärtat i telefonen är Apples senaste A-processor, A11 Bionic som utlovar bättre prestanda än hos föregångarna.

Uppe i mitten av enhetens övre främre del samlas ett gäng sensorer och kameror som bland annat används för nya upplåsningstekniken Face ID som helt ersätter tidigare Touch ID i den här telefonen. Också Iphone X får trådlös laddning.

Hemknappen är borta och ersätts av gester som enligt tidiga förhandstittar fungerar väldigt intuitivt. Kamerorna är bättre än någonsin med nya ljussättningsmöjligheter till porträttläget. Båda de bakre kamerasensorerna har optisk bildstabilisering och bjuder på 12 megapixels upplösning. Porträttläget fungerar nu också med den främre kameran, vilket kommer uppskattas av alla som gillar att ta "selfies".

Trots den större skärmen och de andra förbättringarna lovar Apple två timmar längre batteritid än hos Iphone 7. Smakar det så kostar det. Apples Iphone X kostar från 11 495 kronor och erbjuds i silver eller rymdgrått. Apple tar emot förhandsbeställningar från den 27 oktober klockan 9.01.

Apple Watch med LTE (kommer inte till Sverige nu)

Den stora nyheten med nya Apple Watch Series 3 är att den går att köpa med LTE-uppkoppling. Tyvärr kommer denna modell inte till Sverige nu i den första lanseringsrundan, och det beror säkerligen på att Apple måste samarbeta med operatörerna för att få till både det tekniska och abonnemangen.

Apple Watch-användare får med LTE-uppkopplingen större frihet att göra saker utan att ha telefonen med sig. Det går att svara på samtal, skicka meddelanden och klockans appar kan helt enkelt hämta och skicka data utan behov av telefonens uppkoppling.

En annan nyhet med Series 3 är att den nu har en inbyggd höjdmätare och kan hålla koll på hur många trappor eller backar du tar dig upp för. Pulsmätaren kan nu också mäta din vilopuls. Med den nya S3-kretsen ska också Siri bli snabbare och mer pratsam än tidigare.

I Sverige kan vi beställa Apple Watch Series 3 utan LTE-uppkoppling med start den 15 september. Den kostar från 3 695 kronor.

Apple TV 4K

Apple uppdaterar också sin Apple TV med stöd för 4K och HDR. Den nya boxen går att beställa den 15 september och kostar från 1 995 kronor.

Se hela eventet

Fick du mersmak av denna sammanfattning kan du se eventet i sin helhet på Apples webbplats eller i appen för Apple TV eller IOS.

Det går också att se vår livesändning i efterhand via vår Youtube-kanal eller Facebook-sida.

Det är viktigt att välja ett svårt wifi-lösenord om du vill skydda det mot obehöriga, men det går också att välja ett som är svårt att kommunicera.

Storlekarna sägs börja med en 5,8-tums enklare instegsmodell, och prislappen ser ut att fortsätta 2018 års trend med att vara av det saftigare slaget.

Någon svensk lansering av Amazons näthandel blev det inte den här veckan, men däremot bjuder vi på frågesport!

DJ-appen Djay är en av de mer populära på IOS-plattformen, men nu byter appen till en prenumerationsbaserad betalningsmodell. Detta blir allt mer populärt bland dyrare mobilappar.

Framtiden för Googles mobila operativsystem kanske börjar närma sig något då referenser nu börjat leta sig in i Android-projektet.

Med IOS 12 har Apple gjort det möjligt att se vädret på låsskärmen när du vaknar. Så här får du igång funktionen.