Amanda testar Nokia 8

Nokia 8 körs på ren Android och företaget lovar säkra och regelbundna uppdateringar. Amanda testar hur Nokia 8 står sig mot konkurrenterna.

Formfaktor och mjukvara

Senaste gången jag använde en Nokia-telefon var när jag råkade tappa min sprillans nya telefon i vattnet och jag fick låna en Nokia 3310 av en kompis. Modellen hade redan passerat sin storhetstid med rätt stor marginal men jag höll fast vid min Nokia 3310 i nästan fem år. Jag bytte skal och batteri några gånger, men till slut gav jag upp och köpte en ny telefon.

Det är därför en liten nostalgisk känsla som letar sig fram när jag nu sitter med en ny Nokia-telefon, nämligen Nokia 8. Den 16 augusti presenterade HMD Global, som köpte rättigheterna att producera mobiler under varumärket Nokia, flaggskeppet Nokia 8.

Vi har även haft Nokia 5 och 6 på kontoret och av de båda syskonen är Nokia 8 mest lik Nokia 5. I mångt och mycket ser Nokia ut som de flesta smarta mobilerna med aluminiumskal. Framsidan pryds av en 5,3 tums skärm skyddad av skulpterat Corning Gorilla-glas. Det finns – i jämförelse med många andra märken – två tjocka remsor i över- och underkant där kamera, sensorer, hemknapp och navigeringsikoner är placerade. Nokias logga är även diskret placerad i övre högra hörnet.

Telefonen kommer i färgerna härdad blå, stål, polerad koppar och polerad blå. De polerade varianterna kommer dock senare. Testexemplaret vi har fått in till kontoret är stålfärgat.

Baksidan är gjord från ett block aluminium med undantag för antennbanden och kameramodulen. Kameran på baksidan är placerade på telefonens övre mitt i en vertikal linje tillsammans med sensorer och blixt. Nokias logga är placerad nedanför kameran och i övrigt är baksidan helt ren.

När det kommer till antennbanden är de bredare än på många andra mobilmärken och är placerade längst upp och längst ner på mobilen. Detta enligt Nokia själva för att optimera mottagningen och inte riskera att din hand eller dina fingrar ska störa täckningen. Personligen tycker jag att antennerna sticker ut för mycket och inte på ett bra sätt. Plasten och bredden gör att mobilen ser, ja – plastig ut.

Kanterna är lätt välvda och mobilen ligger bra i handen. Det finns inga knappar på telefonens vänstra sida utan volymknapparna tillsammans med strömknappen sitter på telefonens högra sida. Jag märker att jag flertalet gånger råkar trycka på volymknappen istället för strömknappen. Detta händer dagligdags och det känns tomt på telefonens vänstra sida som helt saknar knappar. Detta är i sig irriterande och jag grymtar lite extra varje gång jag trycker fel, vilket händer oftare än sällan.

När det kommer till innanmätet på Nokia 8 är den utrustad med processorn Snapdragon 835, 4 gigabyte primärminne, 64 gigabyte lagring och stöd för Micro SD-minne på 256 gigabyte. Ur lådan kommer mobilen med Android Nougat 7.1.1 men Nokia lovar snabba och säkra uppdateringar av operativsystemet. Batteriet har en kapacitet på 3 090 mAh.

När det kommer till uttag finns det både en 3,5 millimeters hörlursuttag och USB Type-C för laddning. Nokia 8 är vattentålig enligt IP54-standarden vilket innebär att den är stänksäker.

En ren och uppdaterad upplevelse

Detta är den första i raden av nya Nokia-telefoner med Android som operativsystem istället för Windows Phone. När HMD köpte rättigheterna till att tillverka telefoner under namnet Nokia 2016 gick de över till Googles operativsystem som bland annat har stöd för betydligt fler appar än Windows Phone.

I motsats till en del företag som kämpar hårt med att sätta sin egen prägling på användargränssnittet i Android satsar Nokia på att leverera en ren Android-upplevelse som kommer med regelbundna uppdateringar för att se till att du alltid har den senaste versionen strax efter den släpps. Nokias egna motto eller slogan är "ren, säker och uppdaterad", något som jag tycker är mer än välkommet.

Nokia har inte ansträngt sig för att sticka ut med ett eget mer unikt användargränssnitt utan har förlitat sig på att det kunder vill ha är regelbundna säkerhetsuppdateringar och en upplevelse fri från massa krimskrams, vilket är ett smart drag av Nokia. I dagsläget är det Pixel, Essential eller gamla Nexus-telefoner som erbjuder en mer eller mindre ren Android-upplevelse. Varken Pixel eller Essential går att köpa i Sverige och de som vill ha en ny telefon med uppdaterat innanmäte får nästan bara Nokia att välja på om de prioriterar en verkligt ren Android-upplevelse.

Kommentarer
16 svar

Simon Risberg föddes med dysmeli, och fick sina ben amputerade vid ett års ålder. I veckans fredagsvideo visar Simon upp sina bioniska ben, som visar att framtiden verkligen har kommit!

Vår medlem Kallgren är köpsugen och har frågor om Sonos Play:1 och Sonos One som han vill använda tillsammans med Alexa. Hjälp från befintliga användare sökes!

Ni ställde frågorna, och vi bjöd in representanter från Sveriges riksdagspartier för att svara. I Geeks valspecial har det nu blivit dags för Socialdemokraterna, som berättar om partiets politik i teknikrelaterade frågor.

Efter uppmärksamheten kring hur Google använder och lagrar användares platshistorik har nu företaget förtydligat sin beskrivning av inställningarna.

I september kommer Apple att visa upp årets nya Iphone-modeller, och enligt det senaste ryktet kommer det finnas stöd för ritdonet Apple Pencil.

Den här veckan ställer vi frågor om Microsoft, ett företag med många strängar på lyran. Hur många rätt får du?