Samsung investerar tungt i självkörande bilar

Investeringen i självkörande bilar sker i form av skapandet av en fond som ska användas till en rad olika tekniker relaterade till självkörande bilar.

Samsung meddelar nu att företaget har skapat en fond som initialt får finansiella tillgångar på 300 miljoner dollar, cirka 2,4 miljarder kronor. Fonden ska användas till att investera i tekniker och utveckling relaterade till självkörande bilar.

Fonden kallas logiskt nog Samsung Automotive Innovation Fund och de områden inom självkörande bilar som ska täckas inkluderar bland annat artificiell intelligens, visualisering via maskininlärning, smarta sensorer, säkerhet och mer. Samsungs egna investering i fonden uppges vara 89 miljoner dollar, cirka 710 miljoner kronor.

De första investeringarna som fonden genomför är dels i ett österrikiskt företag vid namn TTTech som fokuserar på säkerhet, nätverk och mjukvarusystem för självkörande bilar. Samsung har tidigare investerat i tekniker relaterade till självkörande bilar, bland annat i ett flertal företag som utvecklar batterier och batteriteknik för självkörande bilar, och 2015 köptes till och med företaget Magna International som utvecklar sådana batterier.

Samsung investerade även i företaget Vinli som jobbar på att skapa ett ekosystem av appar för självkörande bilar. Utöver detta har Samsung ansökt om patent i USA och Sydkorea om tekniker relaterade till "däck, motorer och elektronik för bilrelaterade autonomisystem" .

Som en del av pressmeddelandet om skapandet av fonden meddelar Samsung även att man bildat en speciell division tillsammans med dotterföretaget Harman som kallas Autonomous/ADAS Strategic Business Unit (SBU). Den Harman-ledda divisionen ska arbeta med att "skapa innovationer för nästa generations självkörande bilar" .

Apple, Google och Amazon... alla vill göra högtalaren till ditt smarta hem. Men Sonos ligger bra till, tack vare snygga produkter som låter bra och funkar tillsammans med annat. Räcker det för att bli vinnaren?

Kontaktlösa mobilbetalningar är bara början, för tack vare sakernas internet kan snart kylskåpet, bilen och kläderna betala själva. Ida har träffat Christina Lind, Sverigechef på Visa för att prata om framtidens betalningar och hur de påverkar oss kunder.

Dags för nytt avsnitt av podden. Det här avsnittet handlar om Sonos, Homepod och Google Home, om Lightning-kontakten och om mobilsurfandet som vara ökar och ökar.

USA har rivit upp sin princip om nätneutralitet, men låt oss kämpa för att behålla den i Sverige. Youtube-profilen CGP Grey förklarar varför det är en bra idé.

Oneplus har släppt en uppdatering till mobiltelefonen Oneplus 6, som åtgärdar den säkerhetslucka som försatte data i fara.

Valve gör ett nytt försök med sin IOS-app som ger möjligheten att strömma Steam-spel från en dator till en Iphone eller Ipad.