Samsung investerar tungt i självkörande bilar

Investeringen i självkörande bilar sker i form av skapandet av en fond som ska användas till en rad olika tekniker relaterade till självkörande bilar.

Samsung meddelar nu att företaget har skapat en fond som initialt får finansiella tillgångar på 300 miljoner dollar, cirka 2,4 miljarder kronor. Fonden ska användas till att investera i tekniker och utveckling relaterade till självkörande bilar.

Fonden kallas logiskt nog Samsung Automotive Innovation Fund och de områden inom självkörande bilar som ska täckas inkluderar bland annat artificiell intelligens, visualisering via maskininlärning, smarta sensorer, säkerhet och mer. Samsungs egna investering i fonden uppges vara 89 miljoner dollar, cirka 710 miljoner kronor.

De första investeringarna som fonden genomför är dels i ett österrikiskt företag vid namn TTTech som fokuserar på säkerhet, nätverk och mjukvarusystem för självkörande bilar. Samsung har tidigare investerat i tekniker relaterade till självkörande bilar, bland annat i ett flertal företag som utvecklar batterier och batteriteknik för självkörande bilar, och 2015 köptes till och med företaget Magna International som utvecklar sådana batterier.

Samsung investerade även i företaget Vinli som jobbar på att skapa ett ekosystem av appar för självkörande bilar. Utöver detta har Samsung ansökt om patent i USA och Sydkorea om tekniker relaterade till "däck, motorer och elektronik för bilrelaterade autonomisystem" .

Som en del av pressmeddelandet om skapandet av fonden meddelar Samsung även att man bildat en speciell division tillsammans med dotterföretaget Harman som kallas Autonomous/ADAS Strategic Business Unit (SBU). Den Harman-ledda divisionen ska arbeta med att "skapa innovationer för nästa generations självkörande bilar" .

Domen innebär att Telia ska betala kassettskatt för Iphone-modeller från 2009 och framåt, vilket kan leda till dyrare telefoner.

Som en julklapp till bokälskare ger Apple bort flera klassiska romaner som ljudböcker, inlästa av kända skådespelare och komiker.

Googles röstassistent nöjer sig inte med att informera om försenade flyg; nu börjar den digitala hjälpredan också förutse förseningar och meddela om dessa.

Bakåt-knappen i webbläsare kan luras genom att webbplatser lägger till falsk historik som skickar användaren åt fel håll, men nu jobbar Chrome på en lösning för allas trevnad.

Apple har rekryterat branschkändisen Andrew Kim, en designer som jobbat åt både Tesla och Microsoft med allt från Model 3, Windows 10 och Xbox. Vad ska han hitta på hos Apple tro?

I ett test utfört av Forbes kunde ett 3D-utskrivet huvud låsa upp ett flertal Android-mobiler utan större bekymmer. Iphone X gick dock inte att lura.

Tack till carlsson för detta #nyhetstips!