Samsung investerar tungt i självkörande bilar

Investeringen i självkörande bilar sker i form av skapandet av en fond som ska användas till en rad olika tekniker relaterade till självkörande bilar.

Samsung meddelar nu att företaget har skapat en fond som initialt får finansiella tillgångar på 300 miljoner dollar, cirka 2,4 miljarder kronor. Fonden ska användas till att investera i tekniker och utveckling relaterade till självkörande bilar.

Fonden kallas logiskt nog Samsung Automotive Innovation Fund och de områden inom självkörande bilar som ska täckas inkluderar bland annat artificiell intelligens, visualisering via maskininlärning, smarta sensorer, säkerhet och mer. Samsungs egna investering i fonden uppges vara 89 miljoner dollar, cirka 710 miljoner kronor.

De första investeringarna som fonden genomför är dels i ett österrikiskt företag vid namn TTTech som fokuserar på säkerhet, nätverk och mjukvarusystem för självkörande bilar. Samsung har tidigare investerat i tekniker relaterade till självkörande bilar, bland annat i ett flertal företag som utvecklar batterier och batteriteknik för självkörande bilar, och 2015 köptes till och med företaget Magna International som utvecklar sådana batterier.

Samsung investerade även i företaget Vinli som jobbar på att skapa ett ekosystem av appar för självkörande bilar. Utöver detta har Samsung ansökt om patent i USA och Sydkorea om tekniker relaterade till "däck, motorer och elektronik för bilrelaterade autonomisystem" .

Som en del av pressmeddelandet om skapandet av fonden meddelar Samsung även att man bildat en speciell division tillsammans med dotterföretaget Harman som kallas Autonomous/ADAS Strategic Business Unit (SBU). Den Harman-ledda divisionen ska arbeta med att "skapa innovationer för nästa generations självkörande bilar" .

Betaversionen av IOS 12.1 innehåller referenser till nya modeller av Ipad Pro som kommer under hösten, och ingen är förvånad.

Apples bilsystem Carplay har nu stöd för andra karttjänster, och först ut är ärkerivalen Google Maps.

UE har uppdaterat sin Boom-serie med portabla Bluetooth-högtalare. De nya modellerna är vattentäta och har fått flera nya finesser.

Tillsammans med IOS 12 släppte Apple också Watch OS 5 till världen. Vi går igenom nyheterna som väntar dig.

På fredag börjar Apples nya flaggskeppsmobiler att säljas i butiker. Om du har en Iphone X redan – finns det några skäl att uppgradera? Kanske finns det ett stort skäl.

IOS 12 är här, och går att ladda hem. Här är en snabb genomgång av nyheterna i systemet.