Apple Watch 3 stöder inte roaming

Bristen på stöd för roaming innebär att Watch Series 3 inte kommer kunna användas utanför de nationella gränserna i landet där klockan köpts.

En av de tveklöst största nyheterna med Watch Series 3 är stödet för mobil LTE-uppkoppling i klockan, något som gör det möjligt att använda datauppkoppling och ringa samtal utan att behöva para klockan med en telefon. Just detta stöd innebär dock att klockan möter samma krav som ställs på en telefon med mobil uppkoppling, och det kan ställa till det för kunder som vill köpa en klocka i en annan marknad.

EU införde nya lagar om internationell roaming mellan medlemsländerna 2015 och dessa innebär att telekomoperatörer i de olika medlemsländerna inte får ta extra avgifter för användare från andra länder i EU. Då Apples nya klockor i Watch Series 3-familjen inte stöder roaming innebär det att du endast kan använda LTE-uppkopplingen inom Sveriges gränser, eller den nation där klockan införskaffats.

Problemet uppmärksammades när Watch Series 3 lanserades på den brittiska marknaden, där det i produktbeskrivningen står att läsa att "roaming är inte tillgängligt utanför din operatörs nätverkstäckning." En hugad användare på Reddit hörde då av sig till Apple Support och fick det där bekräftat att klockorna inte stöder roaming på något sätt.

Att bristen på stöd för roaming bekräftas av Apple kan innebära att problemet är relaterat till den integrerade e-SIM-lösningen. Utöver att du inte kan använda klockan för data och telefoni på resande fot inom EU innebär det också att LTE-modellerna av Watch Series 3 som köpts i andra länder, exempelvis USA, inte kommer fungera på den svenska marknaden. Sverige tillhör inte de första länderna som får de LTE-utrustade modellerna, så inledningsvis är det enbart importproblematiken som påverkar svenska kunder.

Apple och den europeiska kommissionen har ännu inte uttalat sig i frågan, vi återkommer med situationen för den svenska marknaden när en lansering blir aktuell här. Förhoppningsvis är roaming-stödet något som kan tillkomma i mindre revision längre fram.

Kommentarer
14 svar

Huawei lyckas inte imponera med sin surfplatta Mediapad M5, trots hyfsade funktioner och prestanda. Upplevelsen är för oputsad och priset högre än konkurrenten Ipad.

Här kommer ett finfint litet tips på hur du kan ta bättre bilder med Apples inbygga kamera-app i IOS. Med några enkla tryck kan du ställa in fokus och exponering själv innan du tar bilden – vi visar dig hur.

Med abonnemanget Youtube Premium slipper du reklamen på videotjänsten och hos Youtube Music får du tillgång till bland annat spellistor med musikvideos.

Tack till Cappachino för detta #nyhetstips!

Apple, Google och Amazon... alla vill göra högtalaren till ditt smarta hem. Men Sonos ligger bra till, tack vare snygga produkter som låter bra och funkar tillsammans med annat. Räcker det för att bli vinnaren?

Dags för nytt avsnitt av podden. Det här avsnittet handlar om Sonos, Homepod och Google Home, om Lightning-kontakten och om mobilsurfandet som vara ökar och ökar.

Idag inleds fotbolls-VM med en match mellan värdlandet Ryssland och Saudiarabien. För Iphone-användare finns Siri här för att svara på frågor.