Apple Watch 3 stöder inte roaming

Bristen på stöd för roaming innebär att Watch Series 3 inte kommer kunna användas utanför de nationella gränserna i landet där klockan köpts.

En av de tveklöst största nyheterna med Watch Series 3 är stödet för mobil LTE-uppkoppling i klockan, något som gör det möjligt att använda datauppkoppling och ringa samtal utan att behöva para klockan med en telefon. Just detta stöd innebär dock att klockan möter samma krav som ställs på en telefon med mobil uppkoppling, och det kan ställa till det för kunder som vill köpa en klocka i en annan marknad.

EU införde nya lagar om internationell roaming mellan medlemsländerna 2015 och dessa innebär att telekomoperatörer i de olika medlemsländerna inte får ta extra avgifter för användare från andra länder i EU. Då Apples nya klockor i Watch Series 3-familjen inte stöder roaming innebär det att du endast kan använda LTE-uppkopplingen inom Sveriges gränser, eller den nation där klockan införskaffats.

Problemet uppmärksammades när Watch Series 3 lanserades på den brittiska marknaden, där det i produktbeskrivningen står att läsa att "roaming är inte tillgängligt utanför din operatörs nätverkstäckning." En hugad användare på Reddit hörde då av sig till Apple Support och fick det där bekräftat att klockorna inte stöder roaming på något sätt.

Att bristen på stöd för roaming bekräftas av Apple kan innebära att problemet är relaterat till den integrerade e-SIM-lösningen. Utöver att du inte kan använda klockan för data och telefoni på resande fot inom EU innebär det också att LTE-modellerna av Watch Series 3 som köpts i andra länder, exempelvis USA, inte kommer fungera på den svenska marknaden. Sverige tillhör inte de första länderna som får de LTE-utrustade modellerna, så inledningsvis är det enbart importproblematiken som påverkar svenska kunder.

Apple och den europeiska kommissionen har ännu inte uttalat sig i frågan, vi återkommer med situationen för den svenska marknaden när en lansering blir aktuell här. Förhoppningsvis är roaming-stödet något som kan tillkomma i mindre revision längre fram.

Kommentarer
14 svar

Ida och Jakob berättar lite om hur det går med testerna av Iphone XS Max och Apple Watch S4, men hinner också prata om Amazons långa lista med nya prylar för det smarta hemmet. Missa inte det!

Apple är som bekant noga med detaljerna, och det visas inte minst här där vi får följa med bakom kulisserna när de nya urtavlorna till Apple Watch skapas.

99:s testlabb har fått in en ny klocka att testa: Apple Watch Series 4, och här delar vi med oss av våra första intryck.

Nya Echo-högtalare, tillbehör till bilen, förstärkare och en mikrovågsugn. Amazon tar i från tårna och visar upp en lång rad nya tillbehör till det smarta hemmet.

Nu har 99:s testlabb fått in monstermobilen Iphone XS Max, och vi börjar i studion för att dela med oss av våra första intryck. Är det värt att köpa en ny XS för den som redan har en Iphone X?

Apples september-event har kommit och gått, men minns du allt som hände på scenen, och 99:s täckning? Det här klarar bara 99:s mest trogna besökare, och den här gången finns också finfina priser i potten om du får tio rätt.