Apple Watch 3 stöder inte roaming

Bristen på stöd för roaming innebär att Watch Series 3 inte kommer kunna användas utanför de nationella gränserna i landet där klockan köpts.

En av de tveklöst största nyheterna med Watch Series 3 är stödet för mobil LTE-uppkoppling i klockan, något som gör det möjligt att använda datauppkoppling och ringa samtal utan att behöva para klockan med en telefon. Just detta stöd innebär dock att klockan möter samma krav som ställs på en telefon med mobil uppkoppling, och det kan ställa till det för kunder som vill köpa en klocka i en annan marknad.

EU införde nya lagar om internationell roaming mellan medlemsländerna 2015 och dessa innebär att telekomoperatörer i de olika medlemsländerna inte får ta extra avgifter för användare från andra länder i EU. Då Apples nya klockor i Watch Series 3-familjen inte stöder roaming innebär det att du endast kan använda LTE-uppkopplingen inom Sveriges gränser, eller den nation där klockan införskaffats.

Problemet uppmärksammades när Watch Series 3 lanserades på den brittiska marknaden, där det i produktbeskrivningen står att läsa att "roaming är inte tillgängligt utanför din operatörs nätverkstäckning." En hugad användare på Reddit hörde då av sig till Apple Support och fick det där bekräftat att klockorna inte stöder roaming på något sätt.

Att bristen på stöd för roaming bekräftas av Apple kan innebära att problemet är relaterat till den integrerade e-SIM-lösningen. Utöver att du inte kan använda klockan för data och telefoni på resande fot inom EU innebär det också att LTE-modellerna av Watch Series 3 som köpts i andra länder, exempelvis USA, inte kommer fungera på den svenska marknaden. Sverige tillhör inte de första länderna som får de LTE-utrustade modellerna, så inledningsvis är det enbart importproblematiken som påverkar svenska kunder.

Apple och den europeiska kommissionen har ännu inte uttalat sig i frågan, vi återkommer med situationen för den svenska marknaden när en lansering blir aktuell här. Förhoppningsvis är roaming-stödet något som kan tillkomma i mindre revision längre fram.

Kommentarer
14 svar

Amanda fortsätter sitt musikäventyr och denna gång dyker hon ner i havet som är Bluetooth, Airplay och Spotify Connect, och passar på att gå igenom vilken högtalare som passar till vad.

Denna vecka kollar vi hur bra koll du egentligen har på musiktjänster. In och testa dina kunskaper!

Enligt ett läckt dokument ser Nokia ingen framtid för företagets hälsoprodukter under namnet Nokia Health (tidigare Withings).

Kontanter är ute och plastkorten tappar snabbt sin charm med alla mobila betallösningar som kommer. Ida satte sig ned med Mastercard för att prata om utvecklingen.

Swype var länge ett populärt tangentbordsalterantiv för Android, och hittade också in i App Store, men nu meddelar utvecklarna att det inte kommer några fler uppdateringar.

Googles systerbolag Verily har tagit fram en artificiell intelligens som kan identifiera om en patient kan drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar genom att analysera patientens ögonbotten.