CCleaner har dolt allvarligt säkerhetshål

Mjukvaruverktyget CCleaner används för att städa ut oönskat material från datorer, men nu framkommer det att verktyget i sig hyst oönskat skräp den senaste månaden.

CCleaner är ett verktyg till PC, Mac och Android som städar bort skräpinnehåll som webbläsarcookies, temporära filer i operativsystemet, oanvända filer och mycket mer. Programmet är gratis och populärt, med miljontals nedladdningar årligen. Nu framkommer det att ett intrång från illvilliga hackare har lett till att en bakdörr installerats i programmet.

CCleaner ägs av antivirusföretaget Avast och utvecklas av företaget Piriform. När en grupp säkerhetsanalytiker hos företaget Cisco nyligen granskade verktyget insåg de att det hade angripits och att en säkerhetslucka fanns. De bedömmer att attacken som ledde till att bakdörren installerades i mjukvaran skedde den 15 augusti, vilket innebär att användare som laddat ner Ccleaner eller uppdaterat sin mjukvara den senaste månaden kan vara i riskzonen.

Bakdörren gör det möjligt för angriparna att samla in information om systemet, så som IP-adress, vilken mjukvara som finns installerad och datorns namn. Piriform släppte snabbt Ccleaner 5.34 som avlägsnar bakdörren, och du som använder en tidigare version bör alltså omedelbart uppdatera denna. Piriform själva säger att problemet nu är avstyrt, men Ciscos säkerhetsanalytiker rekommenderar att användare antingen återställer systemet till ett tillstånd före den 15 augusti eller helt sonika installerar om systemet.

Ida och Jakob berättar lite om hur det går med testerna av Iphone XS Max och Apple Watch S4, men hinner också prata om Amazons långa lista med nya prylar för det smarta hemmet. Missa inte det!

Apple är som bekant noga med detaljerna, och det visas inte minst här där vi får följa med bakom kulisserna när de nya urtavlorna till Apple Watch skapas.

99:s testlabb har fått in en ny klocka att testa: Apple Watch Series 4, och här delar vi med oss av våra första intryck.

Nya Echo-högtalare, tillbehör till bilen, förstärkare och en mikrovågsugn. Amazon tar i från tårna och visar upp en lång rad nya tillbehör till det smarta hemmet.

Nu har 99:s testlabb fått in monstermobilen Iphone XS Max, och vi börjar i studion för att dela med oss av våra första intryck. Är det värt att köpa en ny XS för den som redan har en Iphone X?

Apples september-event har kommit och gått, men minns du allt som hände på scenen, och 99:s täckning? Det här klarar bara 99:s mest trogna besökare, och den här gången finns också finfina priser i potten om du får tio rätt.