Guide: Lyssna på poddradio i mobilen

Vill du också dyka in i poddradions sköna värld och lyssna på avsnitt i mobilen? 99 visar hur du kommer igång i både Android och IOS.

Inledning

I början av 2000-talet blev poddradio (på engelska podcast) ett fenomen och populäriteten har sedan dess bara ökat. Till skillnad från radiosändningar som sänds direkt, läggs poddradioavsnitt ut som ljudfiler via ett RSS-flöde som lyssnare kan prenumerara på. Både amatörer och professionella producerar sina egna poddradioprogram.

Den engelska termen podcast är en sammanslagning av orden pod, som syftar på Apples Ipod, och termen broadcast. I Sverige används termen poddradio flitigt, och poddsändning är ett annat förslag på lämplig översättning.

Hur funkar det?

Du kan välja mellan att strömma avsnitt av någon podd, eller prenumerera på en viss poddradio. Gör du det senare laddas nya avsnitt automatiskt ned till din enhet och du kan lyssna när du har tid och oavsett om du har uppkoppling eller inte.

Lyssnar du i mobilen kommer spelaren ihåg var du är i avsnittet om du behöver ta en paus och fortsätta att lyssna vid ett senare tillfälle. Flera av spelarna har funktioner för att spela upp avsnittet något snabbare, eller kan automatiskt klippa bort tystnader så det går lite fortare att lyssna. De flesta appar för poddradiolyssning har topplistor och lyssnare kan lämna betyg på de olika poddarna.

I den här guiden går vi igenom hur du kommer igång med att lyssna på poddradio i mobilen, och ger på sista sidan några tips på poddar att prova – du missar väl exempelvis inte att lyssna på oss?

Kommentarer
9 svar
Amanda Reventlid
har en hemlig dröm om att alla en dag ska vara cyborgs. Fascineras mycket av digital livsstil och gillar tv-spel. Pillar gärna itu saker för att se hur de funkar med varierat resultat.
Ida Blix
är Macanvändare sedan barnsben, men använder mestadels IOS nu för tiden. Är också galen i prylar, spel och Star Trek.

Hör du till dem som tycker att Apple Homepod är alldeles för dyr? Rapporter gör gällande att Apple planerar ett billigare syskon under varumärket Beats.

Den sjätte uppstickartelefonen känns som en förfinad version av föregångaren som hänger på moderna trender, på gott och ont. Andreas har hunnit testa en helg, och så här tycker han.

Postnord och e-handelsföretaget Wish har enats om momshantering, och därmed kommer Postnords hanteringsavgift på 75 kronor snart att försvinna enligt nya uppgifter.

Just nu pågår en diskussion i forumet om hur man gör sin Iphone-mobil så säker som möjligt. Ge Appleman och varandra era bästa tips eller om du själv vill ha svar på frågan; gå in och läsa om alla tips och trix!

Apputvecklare bildar förbund inför konferensen WWDC, och kräver nu förändringar i Apples butik App Store. Bland annat vill de att Apple ska ta mindre än 30 procent av intäkterna.

Jag har varit Spotify trogen sedan 2008, men en så enkel sak som att jag slipper reklam på Youtube kan faktiskt vara nog för att jag ska överge min gamla musikpartner.