Guide: Lyssna på poddradio i mobilen

Vill du också dyka in i poddradions sköna värld och lyssna på avsnitt i mobilen? 99 visar hur du kommer igång i både Android och IOS.

Inledning

I början av 2000-talet blev poddradio (på engelska podcast) ett fenomen och populäriteten har sedan dess bara ökat. Till skillnad från radiosändningar som sänds direkt, läggs poddradioavsnitt ut som ljudfiler via ett RSS-flöde som lyssnare kan prenumerara på. Både amatörer och professionella producerar sina egna poddradioprogram.

Den engelska termen podcast är en sammanslagning av orden pod, som syftar på Apples Ipod, och termen broadcast. I Sverige används termen poddradio flitigt, och poddsändning är ett annat förslag på lämplig översättning.

Hur funkar det?

Du kan välja mellan att strömma avsnitt av någon podd, eller prenumerera på en viss poddradio. Gör du det senare laddas nya avsnitt automatiskt ned till din enhet och du kan lyssna när du har tid och oavsett om du har uppkoppling eller inte.

Lyssnar du i mobilen kommer spelaren ihåg var du är i avsnittet om du behöver ta en paus och fortsätta att lyssna vid ett senare tillfälle. Flera av spelarna har funktioner för att spela upp avsnittet något snabbare, eller kan automatiskt klippa bort tystnader så det går lite fortare att lyssna. De flesta appar för poddradiolyssning har topplistor och lyssnare kan lämna betyg på de olika poddarna.

I den här guiden går vi igenom hur du kommer igång med att lyssna på poddradio i mobilen, och ger på sista sidan några tips på poddar att prova – du missar väl exempelvis inte att lyssna på oss?

Kommentarer
9 svar

I dagsläget kan det mesta mäta vad vi gör och ge lite tips och trix på vad i vardagen vi bör ändra på. Men detta kan också gå överstyr.

För att Postnord ska klara av att hantera det nya systemet för lagring av paket från länder utanför EU kommer de nu bygga ett nytt lager i Örebro samt anställa runt 90 personer.

Amanda fortsätter sitt musikäventyr och denna gång dyker hon ner i havet som är Bluetooth, Airplay och Spotify Connect, och passar på att gå igenom vilken högtalare som passar till vad.

Denna vecka kollar vi hur bra koll du egentligen har på musiktjänster. In och testa dina kunskaper!

Enligt ett läckt dokument ser Nokia ingen framtid för företagets hälsoprodukter under namnet Nokia Health (tidigare Withings).

Kontanter är ute och plastkorten tappar snabbt sin charm med alla mobila betallösningar som kommer. Ida satte sig ned med Mastercard för att prata om utvecklingen.