Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Andreas testar Samsung Galaxy Note 8

Samsungs bokstavligt stora flaggskepp tar plats i testlabbet. På samma gång får Note 8 sällskap av skrivbords-dockan Dex och tillsammans utgör de ett produktivitetsmonster.

Mjukvara och pennan

Note 8 använder en marginellt uppdaterad version av samma användarmiljö som används i Galaxy S8-modellerna, det vill säga Samsung Experience-miljön. Samsungs användarmiljöer tillhör de mer tungt anpassade användarupplevelserna i Android-väg, och huruvida du uppskattar den rent estetiskt är en subjektiv fråga, men lyckligtvis har Samsung skalat ner användarmiljön på senare år och bakar numera inte in lika många onödiga gimmick-funktioner.

Med Note 8 har Samsung faktiskt lagt till en mängd olika funktioner som dels ska dra nytta av den stora skärmen, och dels den särskiljande S Pen-pennan som ger telefonen dess namn. En av de första av dessa som du sannolikt kommer upptäcka när du matar ut pennan är möjligheten att anteckna direkt på skärmen när den är i låst läge. Detta kan du använda till att snabbt skriva ner eller skissa upp idéer som dels kan fästas på låsskärmen, men även sparas ner till anteckningsboken i telefonen. Låsskärmen kan hantera över 100 sidor av sådana anteckningar så telefonen kan faktiskt användas som ett ständigt tillgängligt anteckningsblock.

Väl inloggad i systemet har du tillgång till ytterligare penn-relaterade funktioner. När du matar ut pennan visas ett halvcirkelformat hjul med ikoner till höger på skärmen där du kan välja vilka funktioner du vill aktiverar, vilket bland annat innefattar att skapa anteckningar och skisser i Note-appen. Utöver detta finns här även funktioner som smart markering som låter dig rita upp en markering på skärmen som du sedan kan välja att låta flyta ovanpå gränssnittet. Smart markering kan låta som en gimmick, men faktum är att den kom till god nytta flera gånger under testperioden.

Utöver detta kan du även anteckna direkt på skärmen och även direktöversatta text genom att hålla pennans markör över den text du vill översätta. Denna funktion använder Google Translate i botten och du behöver vara ansluten till internet för att det ska fungera. Översättningen fungerar bra och är snabb, och om pennans svävande markör inte kan utläsa hela ordet du vill översätta kan du trycka på pennans knapp för att markera hela ordet manuellt. Genom att trycka på ljudsymbolen kan du även få ordet uppläst. Översättningen är ytterligare ett exempel på en funktion som kan utföras på andra enheter men som blir betydligt mer effektivt med S Pen-stödet.

Övriga funktioner som finns är inte riktigt lika nödvändiga. Att använda pennan som ett förstoringsglas ser häftigt ut, och flyter på imponerande bra sett till bilduppdatering, men nyttan i funktionen är begränsad. En funktion vid namn Blick låter dig förminska en app till en liten förhandstitt som kan flyttas runt i gränssnittet, och om du för pekpennans markör över denna visas en förhandstitt över appen i fullskärmsläge. Det finns situationer där detta kan vara användbart, men det är inget jag använt flitigt under testperioden och det är sannolikt inte en funktion särskilt många kommer använda i långa loppet.

Socialt och produktivt i massor

Samsung har trevligt nog även satsat på att lägga till funktioner som drar nytta av den stora skärmen, något som inte alltid är fallet med telefoner som befinner sig i storlekskategorin större. Ett exempel på en sådan funktion är möjligheten att para ihop två appar i en delad skärm. Note 8 använder den så kallade Edge-panelen som introducerades med Samsungs första telefon med rundade skärmkanter, Galaxy Edge. Det är ett område på den rundade delen av den högra skärmkanten som användaren kan svepa in med fingret för att ta fram en vertikal panel med genvägar. Denna panel kan innehålla en rad olika typer av innehåll vilket du själv bestämmer i inställningsmenyn.

Genom att trycka på alternativet Skapa appsammankopplingar kan du få två appar att automatiskt öppnas på delad skärm. Detta är användbart om du ofta behöver växla mellan två appar och sysslor, exempelvis att söka efter information i webbläsaren medan du för in information i kalendern, eller som i mitt fall kollar upp vad ett pris i dollar blir i svenska kronor i webbläsaren medan jag räknar ut momstillägget i miniräknaren. Denna funktion använder multi-window-funktionen i Android 7-basen, vilket innebär att den kommer få bättre stöd än om Samsung kokat ihop en egen lösning, men i dagsläget är det bara ett visst utbud av appar som kan användas i sammankopplat läge.

För den socialt inriktade har Samsung även introducerat en funktion vid namn Livemeddelanden. Detta är en funktion där du kan rita bilder som förvandlas till animationer i GIF-formatet, och kan dela med dig av dessa i alla appar som stöder GIF-formatet. Det innebär att du kan skicka dem via mms, chatklienter eller andra typer av appar som accepterar formatet. Eftersom GIF-filer lätt blir stora om det är långa sekvenser som ska animeras är dessa Livemeddelanden relativt simpla sett till hur länge du kan rita, men för den som uppskattar att kommunicera via animationer är det ett trevligt tillskott.

Utöver detta finns de funktioner som introducerades med vårens Galaxy S8-familj, inklusive spelanpassningar. Det är möjligt att spela in vad som händer på skärmen, och du kan även använda den främre kameran för att spela in dina reaktioner medan du spelar som sedan placeras i en ruta ovanpå det inspelade materialet från skärmen. Detta kan sparas i 1080p-upplösning och sedan laddas upp till Youtube, vilket lär uppskattas av den streaming-publik som täcker mobilspel på Youtube. Spelläget låter även användaren ställa in att skärmen inte ska registrera de virtuella navigationsknapparna när ett spel är igång.

En tidigare funktion som återfinns här är säkra mappar, en typ av mappar som krypteras och säkras via Samsungs Knox-system. De appar och filer som användaren placerar i dessa krypteras och skulle någon obehörig försöka modifiera filer eller den container som hyser den krypterade mappen raderas den och allt dess innehåll automatiskt. Detsamma gäller om telefonen återställs där innehåll annars kan återskapas om angriparen har tillräckligt avancerade verktyg och kunskap, men de säkrade mapparna kommer vara raderade utan möjlighet till att bli återskapade.

Precis som med Galaxy S8-familjen finns här en meny för den smarta assistenten Bixby. Denna kan du dels nå genom att svepa åt vänster i huvudmenyn, eller genom att trycka in den fysiska Bixby-knappen på telefonens vänstra sida. Om du håller den intryckt aktiverar du istället Bixby Voice som låter dig aktivera funktioner och ställa frågor, på engelska. Bixby är överlag inte särskilt användbart om du inte kan tänka dig att stå och diskutera med telefonen på engelska. Bixby-skärmen sammanfattar information från olika delar av systemet och olika appar bra, men då denna information i regel kommer via olika notiser blir denna meny snabbt överflödig och jag kan räkna antalet gånger jag använt den på en hand.

Sist men inte minst har Samsung även förfinat en del funktioner i gränssnittet som existerat tidigare, men i något enklare utförande. Exempel på detta är de menyer som dyker upp när du håller fingret nedtryckt på ikoner på startskärmen. Till skillnad från Apples IOS, där detta tar fram kontextbaserade menyer där menyalternativen anpassar sig efter appen du valt, får du här samma uppsättningar alternativ. Flera av dessa är dock användbara.

Du kan exempelvis markera flera appar samtidigt, och om du vill avinstallera samtliga i ett svep finns det ett alternativ för detta. Du kan även välja att manuellt ta bort siffror som visar att appen har nya notiser att visa. Hur mycket detta är värt är så klart individuellt, men jag tycker personligen att det är tämligen irriterande med appar som vägrar ta bort dessa notis-siffror efter att du läst dem.

Kommentarer
142 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.